cih Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Mam problem na który nie znam odpowiedzi wygląda on nastepująco, chce kupić płyte główną na której idzie podkręcać, mam pytanie czy to że płyta ma kontroler RAID wpływa na to że można podnieść wyżej FSB. Mam do wyboru: Epox 8K3A VIA KT333 Epox 8K3A+ Raid Via KT333 Cały problem polega na tym czy na Epox 8K3A w wersji bez RAID będe mógł kręcić procesor tak samo czy nie. Wszędzie gdzie czytam testy o O/C używaja płyty Epox 8K3A+ Raid Via KT333 czyżby RAID miał wpływ na O/C czy nie. Nie mam ochoty płacić 100 więcej za RAID którego nie wykorzystam. Jak jest wasze zdanie na ten temat? Za wszystkie odpowiedzi wielkie dzięki :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Dres Opublikowano 25 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2002 Nie ma wpływu :!: do testów po prostu dostarczają płytę z największą ilością opcji dla wyróżnienia się wśród konkurencji 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJ Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 no nietak całkiem ci się nie przyda bo jeśli będziesz miał na tyle duże fsb że DMA ci się wyłączy wtedy możesz wszystko przezucić na RAID'a i masz nadal DMA Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cOyOte Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 nie ma wplywu na FSB, to czy da sie krecic lepiej czy mniej zalezy od tego czy progucent pozwoli na plynna zmiane czestotliwosci FSB a plyta z raidem jest bardzo fajna rzecza, ze wzgledu na 4 kontrolery IDE, i szybka prace. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 To w takim razie na płycie RAID system chodzi szybciej, dysk chodzi szybciej na RAID czy na kontrolerze który jest na płycie według mnie nie ma chyba róznicy oczywiście nie zmirzam robić macierzy RAID Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 Powiem ci że raid w stripingu czasem przeszkadza . Bawiąc się raz w podnoszenie FSB straciłem macież i musiałem ją robić na nowo. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Sh4bel=- Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 To w takim razie na płycie RAID system chodzi szybciej, dysk chodzi szybciej na RAID czy na kontrolerze który jest na płycie według mnie nie ma chyba róznicy oczywiście nie zmirzam robić macierzy RAID 1 Dysk niechodzi szybciej w komtrolerze RAIDowskim, za to 2 duzo szybciej. Jak niezamierzasz robic macierzy to nic, zauwarz ze na plycie z RAIDem masz 4 porty IDE przezco mozesz teoretycznie podlaczyc 8 urzadzen. Chocby dlatego warto dolozyc do RAIDa . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 eee radi to nawet fajna sprawa, 8 urządzeń (a ABI cie AT7 nawet do 12!!!), sprawdzałem swoja baracuda i jeżeli jest podłączona bez żadnych macierzy to różnice są neizauważalne Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
libero Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 Niech ktos napisze artykul o raidzie i lisek umiesci na stronce ! bo to wola o pomste do nieba ! to wszystko juz bylo walkowana ! ! oj ale ja sie bylwersuje ! A pozatym te pytania sa tak zenujace ze mi bylo by wstyd zapytac ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 26 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2002 Z tego co widze to chyba wezme epoxa bez RAID Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 27 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2002 eee 8 urzadzen ja moge podlaczyc duzo wiecej aha2980 uw daje rade :) do kontrolera moge dac 14 urzadzen Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cih Opublikowano 27 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2002 ciekawe do czego i jak???????? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...