XierLaBrass Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 Cześć, Potrzebuje kompa do pracy, tylko i wyłącznie programowania (Visual Studio, SQL), prac biurowych i internetu. Priorytetem jest szybkość dysku i ramu, w mierniejszym stopniu CPU. Nie planuje nic podkrecać, tylko złożyć i używać. Visual Studio z ReSharper'em potrafi dobrze przymulić komputer, szczególnie jak jest otwartych pare instancji. Wszystko będzie się wyświetlać na 3 monitorach Full HD (HDMI, DP albo DVI). Budżet 7k brutto, najlepiej w morele.net bo mam przećwiczone z nimi zakupy na fakturę i wszystko w 1 zamówieniu. Wstępnie złożyłem 2 zestawy na ryzen. http://www.morele.net/inventory/info/ccda7a31/ i i7 http://www.morele.net/inventory/info/c94d0bea/ Pytania: - czy można coś lepszego wybrać - która platforma będzie szybsza w obszarze dysk + ram - i7 lepiej wsiąść oem i oddzielnie dokupić wentylator? Jak bardzo trzeba katować CPU żeby zaczął obniżać taktowanie? Komentarze w stylu "to z tamtym nie zadziała bo cośtam" też będą mile widziane. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2018 Dyski będą w raid? Jeśli tak to pozostaje tylko jeden zestaw. Jeśli zaś chcesz to zrobić poprawnie pozostaje coś na i299.,lub TT i 4 kości pamięci RAM.Wtedy uzyskasz najwyższy poziom zapisu i odczytu z pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 Dowiedz się dokładnie, bo zdaje się do Twoich zastosowań Możesz kupić tańsze RAM-y. Mam na myśli 2x16GB 3000Mhz CL15 za max około 1,6K. Takie 3200Mhz z CL14 to dobre dla zapalonych graczy a w programach raczej nie odczujesz różnicy. Mogą być G.Skille oczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XierLaBrass Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 10 godzin temu, Setnik napisał: Dyski będą w raid? Jeśli tak to pozostaje tylko jeden zestaw. Jeśli zaś chcesz to zrobić poprawnie pozostaje coś na i299.,lub TT i 4 kości pamięci RAM.Wtedy uzyskasz najwyższy poziom zapisu i odczytu z pamięci Tak dyski w RAID 0. Co masz na myśli, że zostaje tylko jeden zestaw? i299 ? jeżeli masz na myśli x299 to chyba nie zamknę się w budżecie. TT czyli co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
XierLaBrass Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 1 godzinę temu, pablo27 napisał: Dowiedz się dokładnie, bo zdaje się do Twoich zastosowań Możesz kupić tańsze RAM-y. Mam na myśli 2x16GB 3000Mhz CL15 za max około 1,6K. Takie 3200Mhz z CL14 to dobre dla zapalonych graczy a w programach raczej nie odczujesz różnicy. Mogą być G.Skille oczywiście. W paru miejscach czytałem, że 3200 to taki sweet spot miedzy szybkością a ceną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 (edytowane) Do tych pierwszych Ryzenów ponoć najlepszy był wysoko taktowany ram 3200Mhz. W programach przy zestawie z intelem to nie powinno robić znaczącej różnicy i jak nie grasz w gry to te około 450zł Możesz zachować na letnie wydatki. G.SKILL 32GB 3000MHz Ripjaws V Red CL15 (2x16GB) Edytowane 1 Czerwca 2018 przez pablo27 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 1 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Czerwca 2018 Przy raid0 tylko Intel na tych dyskach, AMD ma podzielony kontroler dysków M2, jeden z prosto z procesora drugi z chipset. Tak miałem na myśli x299. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ationx Opublikowano 4 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2018 Skoro nie zamierzasz podkręcać to nie ma zbytnio sensu brać procesora z K na końcu, wtedy można brać śmiało tańszą wersję https://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-8700-3-20ghz-12mb-box-bx80684i78700-978218/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...