Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 Cześć, rozglądam się powoli bo chciałbym w drugiej połowie roku złożyć stacjonarkę do pracy do 3500 zł - koniecznie sklepowe (VAT). Od razu zaznaczam, ze względu na to, że chcę zrobić Hackintosha, odpada AMD. Nie potrzeba mi też dodatkowego GPU bo praca to głównie IDE od JetBrainsów i wirtualki. Bez kompilowania u mnie projektów, więc podejrzewam, że pchanie się w coś powyżej i5-8400 chyba nie ma sensu, prawda? No i z powodu Intel-only wiem, że przyszła rozbudowa będzie raczej marna, ale to muszę przeboleć. Na pewno zależy mi natomiast na dysku NVMe (256 GB lub więcej), opcjonalnie drugim HDD nawet i wolnym, ale za to cichym, tylko pod backup z Time Machine (1 TB to i tak spory zapas). Płyta główna i obudowa mATX, bez żadnych plexi, świecidełek itd. Zasilacz... chyba 300W nawet będzie ok w takim zastosowaniu i bez grafy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 Cześć witaj. Masz podobną propozycję zestawu w temacie 3500 zł - komputer do pracy (programista). 3500 zł - komputer do pracy (programista) Zmień jedynie w mojej propozycji zestawu procesor, SSD, oraz zasilacz na 300w, który bez dedykowanej grafiki spokojnie wystarczy: Intel i5-8400 2.80GHz 9MB BOX ADATA 256GB M.2 PCIe NVMe XPG GAMMIX S10 be quiet! 300W Pure Power 10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 30 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2018 W sumie to robiłem pewien "risercz" i nastawiam się na coś takiego: MOBO Gigabyte B360M D3Hhttps://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-b360m-d3h-980198/ Jest odrobinę droższa, ale ma DisplayPort - mam natomiast 2 monitory biurowe della i choć obie płyty mają DVI, tak wolałbym jeden podpinać po DP a drugi po HDMI. Zresztą, być może przy DP uda się zrobić daisy chaining tzn. 1 kabelkiem wpiąć oba (choć nie wiem, czy MacOS to obsłuży). Zasilacz - ta sama seria itd. ale jednak 300 W - przy tym zestawie będzie chyba lepiej pracował bo bliżej mu do max. obciążenia niż wersji 400 W (a i tak daje ogromny zapas). Dysk: po tym co napisał @pablo27 patrzę z ciekawością na ADATA SX8200 480GB - Samsung też jest na TLC, a wczoraj na portalu pojawił się test i wynika z niego, że ta ADATA to też świetny wybór.. a jest o wiele tańsza. Pojemność natomiast mi wystarczy. RAM: tu mam największą zagwostkę, bo może jednak lepiej kupić na początek 1x 16 GB. Co prawda tracę dual channela, ale drugą, czy to 16 GB czy nawet 8 GB będę mógł dokupić po niedługim czasie. Obecnie w MBP mam 16 GB i jest ok, choć 2x IDE + nieco innego softu i robi się mało pamięci dla wirtualek, a chcę zwiększyć ich ilość na tej docelowej konfiguracji (Docker lub Vagrant) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pablo27 Opublikowano 30 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2018 Słuszna uwaga z tym Display Port-em. Co do ramu rób jak tam uważasz. Jak płyta ma 4 sloty na RAM, to spokojnie do 32GB rozbudujesz, chociaż Dual-Channel ma znaczenie w grach a w wirtualkach nie powinno być różnicy. Moim prywatnym zdaniem śmiało możesz brać 1x16GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 30 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2018 Z ramem jest tak, że na integrze będzie trochę lipa. Zawsze lepiej Dual. Jak w niedługim czasie dołoży się drugą to przynajmniej zobaczysz różnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Łukasz Tkacz Opublikowano 30 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2018 W tym zastosowaniu mniejsza wydajność integry raczej nie będzie miała znaczenia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...