Kamil_NN Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) Witam, kupiłem sobie kartę jak wyżej, model gigabyte https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N1070WF2OC-8GD-rev-20#sp Zaraz po podłączeniu wszystko elegancko, minęły 2 dni i już raz miałem artefakty w PUBG, na normalnej scenie wszystko było ok, tylko przy efektach jak np. ognisko czy zamykająca się strefa karta renderowała jakby kwadratowe pikselehttps://imgur.com/a/eUxXfvx Po restarcie kompa problem wczoraj zniknął, nie wiem na jak długo. Chciałbym sprawdzić czy karta jest na wszystkich ustawieniach standardowych, czy może jednak coś było modyfikowane przez koparkowicza. Narazie jedyne co mogę podać to screen z GPU-Z podczas odpalonego PUBG Proszę o odpowiedź jakie dane z jakich programów trzeba podać, żeby to rozwikłać i ewentualnie przywrócić do wartości fabrycznych. Edytowane 21 Września 2018 przez Kamil_NN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2018 Wygląda na to, że rdzeń jest nieco podkręcony. Możesz uzyć MSI Afterburner i zmniejszyć taktowania w trybie Boost lub ustawić na sztywno tak by górna granica to była max 1650 mhz np. Obecnie GPU-z pokazuje taktowanie rdzenia 1923 mhz u Ciebie, a to jest wiecej niż daje producent docelowo. Pewnie BIOS wgrany. Może pomóc wgranie na nowo oryginalnego Biosu. Co i jak to na necie. Ale jakakolwiek zmiana BIosu to wiadomo na własną odpowiedzialność. Nie jesteśmy pewni swoich umiejętności to nie flashujemy. Sam raz uwaliłem kartę i trzeba było nieco kombinować. Na szczęście (przeważnie) idzie taką "ucegloną" kartę podnieść wgraniem biosu. Wystarczy ingegra lub dodatkowa karta pod PCI-ex. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2018 Możliwe że ktoś sie bawił ustawieniami w biosie karty i na sztywno zapisał nowe , możliwe że też był robiony undervolting . Tak jak Devil radzi najlepsza opcja to wgranie czystego biosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2018 Nie jestem w stanie znaleźć oryginalnego biosu, na techpower są jedynie biosy do rev 1.0 znalazłem jeden do mojej kart, ale jest ponoć niezweryfikowany https://www.techpowerup.com/vgabios/196524/196524 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_NN Opublikowano 21 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2018 (edytowane) I jest to niby ten sam bios który aktualnie posiadam (przynajmniej po numerach?) Czy karta może być podkręcona bez modyfikowania biosu? Czy musiałbym mieć program, żeby była? Kartę kupiłem z niby 27 miesięczną gwarancją i jeśli ma ona się okazać fikcją ponieważ BIOS był modowany to będzie problem. Jak to wygląda? Edytowane 21 Września 2018 przez Kamil_NN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deton24 Opublikowano 24 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2018 Od kiedy to istnieje możliwość edytowania biosów Pascali? Raczej nadal jest to niemożliwe. Karta może być nieznacznie podkręcona, ale przez producenta, w porównaniu do referenta. Zobacz czy na artefakty pomoże podniesienie napięcia, ew. downlock. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...