pri3st Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2018 Witam, mam pytanie natury technicznej. Zwykło się mówić, że do obsługi filmów w rozdzielczości 4K potrzeba przyzwoitej karty graficznej. Ja mam natomiast pytanie czy do komfortowego oglądania filmów w tejże rozdzielczości wystarczyłaby wbudowana integra w procesor AMD Ryzen 3 2200G? Oczywiście mówimy wyłącznie o filmach, nie graniu w gry. Dodam tylko, że całość dopełniałoby 16GB RAM i dysk SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Października 2018 Zależy co dekoduje sygnał 4K i gdzie . Co innego jakiś player offline na kompie a co innego na YT czy innym portalu , także ilość fps jest ważna . Integra z R3 powinna sobie dać radę z płynnym dekodowaniem 4K + H265 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2018 Bez problemu 4K 60fps na kodekach h265/VP9. Czyli każde wideo 4K 60fps łącznie z Youtube :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pri3st Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2018 (edytowane) Głównie uśmiecham się tutaj w stronę Netfliksa, ale w sumie przypomniawszy sobie o wspomnianych 60 klatkach na sekundę muszę dopytać — obiło mi się o uszy, że obsługa takiej płynności zależy też w dużej mierze od bodajże płyty głównej lub też jakiegoś parametru związanego z Hz (że po podłączeniu przez HDMI nie uzyskamy 60fps w przeciwieństwie do DisplayPortu). Czy to prawda? W kwestii zakupu skłaniam się w chwili obecnej ku monitorowi AOC U3277FWQ (posiada DisplayPort w wersji 1.2) i płycie głównej Asus PRIME A320M-K. Dobry wybór i wpisuje się w powyższą tezę? W zasadzie widzę, że w zestawie po zakupie monitora jest tylko przewód DisplayPort, nie ma HDMI, więc producent z góry przewiduje i preferuje ten pierwszy. I z góry pytanie (proszę o wybaczenie zupełnego nieobeznania technicznego). U znajomego w komputerze kabel HDMI podłączony jest pomiędzy monitorem a kartą graficzną. Jak w takim przypadku ja miałbym podłączyć całość u siebie, nie mając karty? Do płyty głównej? I jeszcze kwestia działania integry. Zdecyduję się na usługę montażu całego komputera poprzez serwis w sklepie, jednak czy po jego otrzymaniu integra będzie już automatycznie włączona? Czy będzie trzeba ją jakoś samemu włączyć? Edytowane 20 Października 2018 przez pri3st Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...