Skocz do zawartości
pri3st

Kwestia rozdzielczości 4K w kontekście procesora.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie natury technicznej. Zwykło się mówić, że do obsługi filmów w rozdzielczości 4K potrzeba przyzwoitej karty graficznej. Ja mam natomiast pytanie czy do komfortowego oglądania filmów w tejże rozdzielczości wystarczyłaby wbudowana integra w procesor AMD Ryzen 3 2200G? Oczywiście mówimy wyłącznie o filmach, nie graniu w gry. Dodam tylko, że całość dopełniałoby 16GB RAM i dysk SSD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głównie uśmiecham się tutaj w stronę Netfliksa, ale w sumie przypomniawszy sobie o wspomnianych 60 klatkach na sekundę muszę dopytać — obiło mi się o uszy, że obsługa takiej płynności zależy też w dużej mierze od bodajże płyty głównej lub też jakiegoś parametru związanego z Hz (że po podłączeniu przez HDMI nie uzyskamy 60fps w przeciwieństwie do DisplayPortu). Czy to prawda?

W kwestii zakupu skłaniam się w chwili obecnej ku monitorowi AOC U3277FWQ (posiada DisplayPort w wersji 1.2) i płycie głównej Asus PRIME A320M-K. Dobry wybór i wpisuje się w powyższą tezę?

W zasadzie widzę, że w zestawie po zakupie monitora jest tylko przewód DisplayPort, nie ma HDMI, więc producent z góry przewiduje i preferuje ten pierwszy.

I z góry pytanie (proszę o wybaczenie zupełnego nieobeznania technicznego). U znajomego w komputerze kabel HDMI podłączony jest pomiędzy monitorem a kartą graficzną. Jak w takim przypadku ja miałbym podłączyć całość u siebie, nie mając karty? Do płyty głównej?

I jeszcze kwestia działania integry. Zdecyduję się na usługę montażu całego komputera poprzez serwis w sklepie, jednak czy po jego otrzymaniu integra będzie już automatycznie włączona? Czy będzie trzeba ją jakoś samemu włączyć?

Edytowane przez pri3st

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi