Kaztob Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Cześć! zastanawiam się jak podejść do tematu modyfikacji mojego zestawu, aby zrobić to optymalnie (kasa - wzrost wydajności). Wykorzystanie kompa to standard i do tego gierki typu WOT czy WOWS, ale chciałbym pograć komfortowo w nowe tytuły typu BF5 czy nowy COD. Moja obecna konfiguracja to: i5 4430 3.0 @ 3,2 GHz płyta asus Z87-A Ram 16GB - 2x4 + 8 DDR 3 1600 gtx 660 2 GB SSD 120 system, HDD 1TB, HDD 500GB zasilacz jakiś przyzwoity markowy 600W, nie pamiętam dokładnego producenta i modelu monitor 1920x1080 FreeSync Teoretycznie można by rozejrzeć się za jakimś mocniejszym i5 lub nawet i7 najlepiej K, lecz tu pojawia się moja wątpliwość o sens takiego działania. Tego typu procki, oczywiści używki, zaczynają się od 600zł i dalej siedzę na platformie sprzed pięciu lat! Czy zmiana grafiki na powiedzmy RX580 4GB (nowe można dostać za 850zł, używki 650zł) da odczuwalny wzrost wydajności i będę mógł pograć w miarę komfortowo w nowe gry? Czy może sprzedać procka, płytę, ram i grafikę (może z 700 by się uzbierało) dołożyć i kupić coś bardziej aktualnego? Stosunek zainwestowanej kasy do wzrostu wydajności jest dla mnie najważniejszy Proszę o rady bo gryzę się z tematem! Pozdrawiam Edytowane 6 Grudnia 2018 przez Kaztob Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2018 Nowa karta i nic więcej, rx580 już da bardzo duży wzrost wydajności. Jak kasa jest ważna i ma być optymalnie to nie ma sensu zmieniać platformy. Nieszkodzi, że ma 5 lat, nadal jest wydajna. Ewentualnie podkręcenie cpu może dać wymierną poprawę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaztob Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2018 Niestety mój procek ma zablokowany mnożnik, a sama szyna daje bardzo mizerne efekty. Może faktycznie nie ma co szarżować z wymianami i ew dodatkowo polować na szybszy procesor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2018 Sorry zwróciłem uwagę na chipset ale nie na cpu, kręcenie szyną jest bez sensu. Wymiana cpu miałaby sens gdybyś dorwał jakąś używkę w dobrej cenie, sprzedał obecny i zrobił to niskim kosztem. Kup nową kartę, zobaczysz jak gry chodzą i sam stwierdzisz czy przyda się lepszy procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaztob Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2018 Rx 580 4GB Sapphire na pokładzie, jest ok ale planuje jeszcze dokupić i5 4690k, który ponoć 4,5ghz stabilnie wyciąga. Zobaczę jak to wyjdzie w komplecie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2018 pozbyłbym się tego ramu i kupił coś 2 x 8 GB 2133 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaztob Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2018 Prawdę mówiąc o tym nie pomyślałem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2018 Rx 580 8GB, RAM do wymiany na 2x8GB 2133MHz. Dodatkowo jeśli są środki i7-4770K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaztob Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2018 Karta kupiona więc to odpada, ram rozumiem, ale czy i5 4690k będzie dużo gorszym rozwiązaniem od jakiegoś i7 z k? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2018 7 minut temu, Kaztob napisał: Karta kupiona więc to odpada, ram rozumiem, ale czy i5 4690k będzie dużo gorszym rozwiązaniem od jakiegoś i7 z k? Lepsze i7 bo jest 4/8, a coraz więcej tytułów gier korzysta z ponad 4 wątków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2018 Grafike daj rx580 są teraz tanie :) https://www.x-kom.pl/p/361345-karta-graficzna-amd-gigabyte-radeon-rx-580-gaming-8gb-gddr5.html za 999 zł i jeszcze gry za free Procek i7-4770K ale to z 7 stów trzeba dać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaztob Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2018 Tak jak napisałem wyżej mam już rx580 ale w wersji 4gb. Wiem że i7 ma 4/8 ale mam okazję kupić właśnie to i5. Czy to aż taka duża różnicą pomiędzy i5 a i7? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barwniak Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2018 (edytowane) Wymiana i5 na i5 tej samej gen nawet jak będziesz robił OC nawet jak podkręcisz do 4,5GHz, to będzie wzrost o 40% względem twojego 3,2GHz. Dla RX580 trochę mało, bo GPU AMD lubi mocne CPU czyli i7. No chyba, że ten i5 4690k możesz dostać naprawdę tanio i w dobrym stanie (znana historia chłodzenia i zegar pracy). Wtedy nie ma sensu się zastanawiać tylko brać. Edytowane 18 Grudnia 2018 przez barwniak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patronix Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2018 Potem jest 1070 https://www.x-kom.pl/p/309923-karta-graficzna-nvidia-gigabyte-geforce-gtx-1070-g1-gaming-8gb-gddr5.html cena spadła no i te gry za free Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...