Skocz do zawartości
andyx

Karta graficzna do starszego zestawu [GRY] [CPU]

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim.

Posiadam następujący zestaw i chciałbym go rozbudować, by mógł służyć mi do gier:

1. Płyta główna Asus H81M-PLUS
2. Procesor i3-4170 3,7GHz
3. Ram 4GB DDR3 1600Mhz
4. Zasilacz Corsair VS Series 450W

Planuję dokupić drugą kość ramu o takich samych parametrach i kartę graficzną. Mam dylemat, jaką kartę wybrać:

1. GeForce GTX 1050 TI 4GB (najpewniej Zotac GeForce GTX 1050 Ti OC ze względu na najniższe temperatury)
2. RX 570 ARMOR OC 8GB

Różnica w cenie to w zależności od producenta od 40 (!) do 180zł. W przypadku Zotaca to 160zł różnicy. Pytanie, czy jest sens kupować droższą i dwukrotnie bardziej prądożerną (ma to dla mnie spore znaczenie) kartę do takiego leciwego już zestawu? Czy różnica będzie odczuwalna przy takim procku itd.?

I jeszcze jedno pytanie. Jeśli karta posiada zasilanie przez PCI-E 6/8-pin, to odpięcie tej wtyczki spowoduje przełączenie się na kartę zintegrowaną?

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Dudus8 napisał:

Bierz 1050ti, przy tym i3 będzie to lepszy wybór- mniejszy narzut sterownika na CPU.

Narzut - srarzut. Różnica w grach będzie odczuwalna - jakieś 30-50% na korzyść Radeona, w zależności od tytułu. Zamiast 30-40fps będzie np 50-60 przy Twoim CPU. Wiadomo, że 2 rdzenie w dzisiejszych czasach szału nie robią, ale jeszcze dadzą radę.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi