Skocz do zawartości
zwierz

Radeon 9100 Sapphire czy GeForceFX 5200 PixelView

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jak w tym przypadku, ale często producenci dla oszczędności w przypadku kart 128 MB dają wolniejsze (z niższym taktowaniem) pamięci. Efekt wtedy może być taki że wersja 128 MB jest wolniejsza od 64 MB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)a 5200, bo to jest karta porównywalna z gf 4mx.

Niby w czym porównywalna??

Nie wiem jak w tym przypadku, ale często producenci  dla oszczędności w przypadku kart 128 MB dają wolniejsze (z niższym taktowaniem) pamięci. Efekt wtedy może być taki że wersja 128 MB jest wolniejsza od 64 MB.

Jak chodzi o np. Shaphire'a to 128Mb ma taktowanie tylko 200Mhz więc sporo niżej.

Z drugiej strony to kart 64Mb są już często 64bit, więc trzeba uważać co się kupuje, zwłaszcza przy r9100 bo można niezły szrot nabyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak w tym przypadku, ale często producenci  dla oszczędności w przypadku kart 128 MB dają wolniejsze (z niższym taktowaniem) pamięci. Efekt wtedy może być taki że wersja 128 MB jest wolniejsza od 64 MB.

O ile mi wiadomo taktowanie w obu kartach jest identyczne. Dla obu wersji jest gpu250/mem500. Jednak pamieci na 128 sa 3,6 a nie 4!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile mi wiadomo taktowanie w obu kartach jest identyczne. Dla obu wersji jest gpu250/mem500. Jednak pamieci na 128 sa 3,6 a nie 4!!!
Nieprawda! Jeśli o Shaphire mowa. Wersja 64Mb - 250/230 a 128Mb - 250/200 :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym bral Leadtek GeForce FX 5200 128MB TV-out DVI-out, fajnie sie kreci i nie ma zadnych problemow z gierkami, nie sluchaj tego lola ktory porownal ta karte z 4mx440 bo to juz cios ponizej pasa i widocznie sie nie zna na specyfikacjach kart. A na 9100 wszyscy wiemy jak jest i prosze nie wciskac koledze kitu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety wsazyscy kit wciskacie w tej kategori cenowej gf3 Rulez forewer

Bullshit!!!

Jakość obrazu gf3 jest wręcz dupiata , a cena strasnie wysoka!

Wole dać ok 420 zł na R9100 Herculesa niż na paściaka gf3 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-=Maq=- tak ale wielu użytkowników na problemy z R9100.

A do ati się zraziolem jak zobaczyłem jak chodzi r9000 u qmpla.

Rozumiem twą niechęć do Ati :)

Może są problemy z R9100, ale nie moge powiedzieć, że ludzie nie narzekają na karty Nvidii(gf3,gf4)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-=Maq=- oczywiście ale problemy z gf są troche innego kalibru np. słbo kręcąca się karta (Ja mam taki problem), czy kłopoty z tv outem, ale nie ma porblemów z kompatyblnościa gier, niestabilnocią i kombinacji ze sterownikami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniec kłótni chłopcy .Kolega juz kupił radka .

A tak poza tym to 64mb ma 4ns a 128mb ma 5 ns (bardzo czesto tak jest z tym 128 ) w wypadku Sapphira .I jeszcze nie miałem z nim zadnego problemu .Poprostu jak wpadnie taki cep na forum(bez urazy) i zacznie wykrzykiwac jezus maria koniec swiata ,gra mi nie działai ,itd ,itp .I mówi do ciach!a z tym radkiem .Owszem zdarzaja sie przypadki (Toca np ale to juz nie wina radka i sterow).I wystarszy tylko racjonalnie pomyslec i juz sam problem sie rozwiazuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniec kłótni chłopcy .Kolega juz kupił radka .

A tak poza tym to 64mb ma 4ns a 128mb ma 5 ns (bardzo czesto tak jest z tym 128 ) w wypadku Sapphira .I jeszcze nie miałem z nim zadnego problemu .Poprostu jak wpadnie taki cep na forum(bez urazy) i zacznie wykrzykiwac jezus maria koniec swiata ,gra mi nie działai ,itd ,itp .I mówi do <font color="#FF0000">[ciach!]</font> z tym radkiem .Owszem zdarzaja sie przypadki (Toca np ale to juz nie wina radka i sterow).I wystarszy tylko racjonalnie pomyslec i juz sam problem sie rozwiazuje

Jak to nie wina radka a czego twoim zdaniem to jest wina ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-=Maq=- o ile dobrze kojarze ( coraz mnie juz tu zagladam)

niedawno byles strasznym zwolennikem Ti200 teraz zmiana na herca i jakie wrazenie?

Cool karta !!! 8) 8) Ładna grafa + gry chodzą na max detalach i ani razu nie szarpało. Musze sobie skołować tylko lepszy zasilacz tzn. wyjść z no name 300W na jakiegoś Hunt-key'a no i przydałoby się troche łatek itp. do tej karty, żeby nie mieć z nią problemów.

BTW: jest jakaś łatka do NWN ? Tylko z tą grą mam problemy (wiesza się).

Aha i jeszcze jedno - w 3dMarku 2001SE mam 9000 ptk. z hakiem więc powera poczułem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieprawda! Jeśli o Shaphire mowa. Wersja 64Mb - 250/230 a 128Mb - 250/200 :!:
Male sprostowanie, mowa(pisalem) o Hercu8500 LE anie o szafirku, ze szafirek 128mb jest slabiej taktowany niz 64 to ja wiem. Zreszta mozesz poszukac w moich postach bo kiedys na ten temat sie wypowiadalem.... A tak na marginesie to Herc 9100 jest juz slabiej taktowany niz 8500 LE bo 250/230 :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez sie nad tym zastanawialem a doplacilem kilka zl do Prolinka GF4 ti 4200 x8 64MB i mam go za 440zl :)

Niewiem skąd znajdujecie te ceny tych GF4tit4200 , ale one są coś za niskie - ja jak znajde chodźby jakiegoś no name gf4 tit4200 to kosztuje on 499, a jakieś markowe 550-600zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-=Maq=- o ile dobrze kojarze ( coraz mnie juz tu zagladam)

niedawno byles strasznym zwolennikem Ti200 teraz zmiana na herca i jakie wrazenie?

Cool karta !!! 8) 8) Ładna grafa + gry chodzą na max detalach i ani razu nie szarpało. Musze sobie skołować tylko lepszy zasilacz tzn. wyjść z no name 300W na jakiegoś Hunt-key'a no i przydałoby się troche łatek itp. do tej karty, żeby nie mieć z nią problemów.

BTW: jest jakaś łatka do NWN ? Tylko z tą grą mam problemy (wiesza się).

Aha i jeszcze jedno - w 3dMarku 2001SE mam 9000 ptk. z hakiem więc powera poczułem :D

Zmienileś gf3 ti na r9100 i poczules powera ?? Myslalem ze gf3 jest minimalnie szybszy.... pozatym ja mam 9800 marqw i niektore gry szarpia... Ale i tak radek jest lepszy .... czesto wychodza nowe stary ktore naprawiaja bledy w grach.... za jakies pól roku juz wszystki znikna. Bledy nie sa z winy ATI, tylko produceci gire nie dorabiaja ich i nie testoja pod radkami tylko dalej na gf.... ale to tez sie jooz zmienia powoli. Ogólnie za rok nikt nie powie ze radek jest gorszy od gf3 bo nie bedize miel juz argumentów - bledów w grach jooz nie bedzie, a AAx4 za rok posiadacza gf3 sie na wiele nie sprzyda.... Ja kupilem radka bo wiem ze kasy na nowa karte nie bede mial przez conajmiej rok... wiec chcialem cos kupic bardziej przyszłoesciowego.... A wracajac do tematu na twojim miejscu kupil byl radka.... bo 5200 jest cieki - tak mówia ludzie, ja osobiscie nie mialem jej, ale ze wszytskich testów wynika ze tak jest....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...