Toomek122 Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Witam nadszedł czas aby w końcu zmienić coś w swoim komputerze mój obecny zestaw to: CPU Intel Core 2 Quad Q9300 (2.5GHz) GPU GTC 750Ti 2GB RAM Kingston DDR2 800MHz CL6 2GB+2GB+1GB DYSK1 ADATA Premier Pro SP920 128GB DYSK2 SEAGATE BARRACUDA 500GB 3,5" PSU Chieftec GPS-500AB-A MOBO ASUS P5KPL-C / Gigabyte GA-EP43-DS3 Obudowa SilentiumPC RG4T Chłodzenie Spartan 3 Pro Budżet to około 1200zł ale jeśli naprawdę warto dołożyć trochę więcej to dołożę. Komputer do programów głownie CAD , czasami żeby w coś pograć. Wstępnie wybrałem takie podzespoły: 1 CPU Ryzen 1600X 2 MOBO Tu się zastanawiam nad kilkoma modelami MSI B450-A PRO / MSI B450 GAMING PLUS / Gigabyte B450 AORUS ELITE i nie wiem na co się zdecydować czy całkiem tańszą Gigabyte B450M DS3H 3 RAM Patriot 16GB 3000MHz 8GB ewentualnie tańsza płyta i 16GB 4 Zasilacz początkowo miał zostać ale teraz się zastanawiam Chieftec ma juz ponad 10 lat i nie wiem czy ryzykować czy dołożyć i kupić coś za około 200 zł ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2019 Zasilacz kupiłbym nowy i zamiast lepszej płyty wybrałbym 16 GB RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toomek122 Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2019 A ta tańsza płyta (Gigabyte B450M DS3H)pociągnie nowsza generację ryzenow? Bo chciałbym mieć możliwość puźnejszej rozbudowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2019 Pociągnie bez problemu, o ile producent wypuści bios odpowiedni, ale raczej bym się oto nie martwił. Kilka dni temu składałem na niej komputer, płyta bardzo w porządku, BIOS dosyć dobrze ogarnięty, miałem jedynie problem z pamięciami, które za nic w świecie nie chciały wstać zgodnie z profilem XMP. Zamiast CL15 uruchamiały się zawsze przy wartości CL16, ale może to być problem samym kości, a nie płyty. Pamięci: HyperX Fury, DDR4, 8 GB,2666MHz, CL15. Po ustawieniu wszystkiego ręcznie było jednak OK. Ja na Twoim miejscu wziąłbym jednak lepszą płytę i pojedynczą kosć RAM 8GB, i niedługo później dokupił drugą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertsup Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2019 34 minuty temu, neomagnet napisał: Pociągnie bez problemu, o ile producent wypuści bios odpowiedni, ale raczej bym się oto nie martwił. Kilka dni temu składałem na niej komputer, płyta bardzo w porządku, BIOS dosyć dobrze ogarnięty, miałem jedynie problem z pamięciami, które za nic w świecie nie chciały wstać zgodnie z profilem XMP. Zamiast CL15 uruchamiały się zawsze przy wartości CL16, ale może to być problem samym kości, a nie płyty. Pamięci: HyperX Fury, DDR4, 8 GB,2666MHz, CL15. Po ustawieniu wszystkiego ręcznie było jednak OK. Ja na Twoim miejscu wziąłbym jednak lepszą płytę i pojedynczą kosć RAM 8GB, i niedługo później dokupił drugą. albo problem biosu albo napięcia dla ramu, podbij odrobinę powinno pomów o ile jest taka opcja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toomek122 Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2019 Tez tak myślę wziąść 8gb na razie może wystarczy , a jak patrze na ceny ram jakie były kilka lat temu to wydaje mi się ze cena powinna jeszcze mocno spaść i wtedy dokupie. Brać 2x4 czy 1x8 będzie miało to jakiś wpływ przy tej konfiguracji ? Płyta chyba msi B450 gaming pro najbardziej mi się podoba i chyba lepsza od AORUS ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 20 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2019 17 minut temu, robertsup napisał: albo problem biosu albo napięcia dla ramu, podbij odrobinę powinno pomów o ile jest taka opcja BIOS wgrałem najnowszy i było bez zmian, napięcia nie ruszałem, wystarczyło ręcznie poustawiać wszystko i zagrało. @Toomek122 Dual Channel ma istotne znaczenie, ale ja mimo wszystko wybrałbym kość 1x8GB i zaraz po przypływie gotówki dodał drugą. Rozwiązanie najbardziej przyszłościowe moim zdaniem. Po obsadzeniu 4 banków będziesz zmuszony w przyszłości wymienić cały komplet, a przy 2 możesz znowu dołożyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...