aNDRj Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 (edytowane) Cześć, Aktualnie planuje zrobić upgrade sprzętu. Cały czas miałem zamiar kupić 2600X, ale ostatnio zacząłem mieć wątpliwości. Potrzebuje nowe CPU + MOBO + RAM. Chce zainwestować więcej w MOBO, żeby w przyszłości zrobić ewentualnie kolejny upgrade bez wymiany płyty. Mam dwie opcje, ale bardzo proszę chętnych do pomocy o opinie. Ewentualnie propozycję zamiany podzespołów. Wiem, że np. jedne serie pamięci RAM współpracują lepiej z konkretnym CPU etc. Poniżej 2 opcje: OPCJA I. 1. AMD RYZEN 2600X (LINK) 2. ASUS X470 PRO (LINK) lub MSI X470 GAMING PRO CARBON (LINK) 3. Corsair Vengeance RGB PRO, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (LINK) lub G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (LINK) OPCJA II. 1. Intel Core i5-9600K, Hexa Core, 3.7GHz, 9MB,14mn (LINK) 2. MSI MAG Z390 TOMAHAWK (LINK) 3. Corsair Vengeance RGB PRO, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (LINK) lub G.Skill Trident Z RGB, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (LINK) A będzie to pracowało razem z: 1. RX 570 4GB SAPPHIRE 2. Chłodzenie AIO Cooler Master Master MasterLiquid 240 3. Obudowa Corsair Carbide Series 275R 4. SSD GOODRAM 5. Zasilacz 630W Thermaltake (BRONZE) Jakie są wasze opinie ? Co można zmienić/ zastąpić ? Lepsze opcje etc. Z góry dziękuję za pomoc. EDIT: Do czego potrzebuje? W gry gram, ale również mam konsoli. Więc musi się nadawać do gier. CSGO, Call of Duty, Liga legend pewnie jakiś Wiedzmin i nowsze tytuły etc. Rozdzielczość FHD. Głównie musi służyć do wielozadaniowości, ciągnąć wiele aplikacji i być przyszłościowy z możliwością rozwoju lub wymiany tylko poszczególnych podzespołów, bo pewnie wymiana sprzętu na nowy będzie za dobrych kilka lat. Edytowane 2 Marca 2019 przez aNDRj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 Zależy do czego potrzebujesz, jeżeli gry to intel i to jeszcze zależy jaka rozdzielczość jak więcej niż FHD to AMD. Co do wymiany to z Intelem zmienisz max na 9900k na Amd masz mieć możliwość wymiany na przyszłą generacje. Przy tej grafice nie będzie zbyt dużej różnicy odnośnie gier. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aNDRj Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 24 minuty temu, Setnik napisał: Zależy do czego potrzebujesz, jeżeli gry to intel i to jeszcze zależy jaka rozdzielczość jak więcej niż FHD to AMD. Co do wymiany to z Intelem zmienisz max na 9900k na Amd masz mieć możliwość wymiany na przyszłą generacje. Przy tej grafice nie będzie zbyt dużej różnicy odnośnie gier. EDIT: Do czego potrzebuje? W gry gram, ale również mam konsoli. Więc musi się nadawać do gier. CSGO, Call of Duty, Liga legend pewnie jakiś Wiedzmin i nowsze tytuły etc. Rozdzielczość FHD. Głównie musi służyć do wielozadaniowości, ciągnąć wiele aplikacji i być przyszłościowy z możliwością rozwoju lub wymiany tylko poszczególnych podzespołów, bo pewnie wymiana sprzętu na nowy będzie za dobrych kilka la Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 2 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2019 Wielozadaniowość to czym więcej rdzeni/wątków tym lepiej, a wtedy to minimum I7 im więcej wątków tym lepiej, lub jak pisałeś Ryzen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aNDRj Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 Naczytałem się trochę ciekawostek i widzę, że za ok. 3-4 miesiące ma mieć miejsce premiera ZEN2. Jak uważacie, czy opłaca się czekać i zacząć budować sprzęt na ZEN2 i x570 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 4 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2019 Jak Cię nie ciśnie to zaczekaj najwyżej mniej zapłacisz za starszą generacje lub intela bo to na pewno wymusi jakieś ruchy cenowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...