sled Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2019 Witam Szukam cichego/cichych wentylatorów do obudowy, nie wpadających w wibracje! Chciałbym uzyskać taką barwę dźwięku żeby tylko szum powietrza był słyszalny. W jednym ze sklepów nabyłem masterfan-pro-120-air-balance. Niestety po przykręceniu go z tyłu obudowy wpada w wibracje, co dziwne dzieje się tak tylko w obudowie. Kiedy testowałem go poza obudową wszystko było w porządku. Wentylator był dobrze dokręcony, obudowa to s340 Elite, więc nie jest to byle jaka blacha. Podejrzewam że jest to wina grubości tego cienkiego plastiku wokół wentylatora, ponieważ inne wentylatory w mojej obudowie, w grubszej ramie, czyli takiej "standardowo-kwadratowej" :) nie wibrują tak jak ten. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2019 Też polecam BQ. Mam parę takich wentylatorów i działają bardzo cicho. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helios128 Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2019 Dziwny przypadek - skoro nie wpada w wibrację na stole to i w obudowie nie powinien. Skoro inne wentyle w Twojej obudowie są "OK" - to ja bym w celu testu wykręcił jeden z nich i wstawił tam gdzie zamierzasz. Bo może się okazać że kupisz kolejny wentyl i będzie to samo. Może coś akurat w tym miejscu coś z obudowa jest nie tak. Test nie kosztuję Cię nic (no może 5 minut czasu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sled Opublikowano 18 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2019 18 minut temu, helios128 napisał: Dziwny przypadek - skoro nie wpada w wibrację na stole to i w obudowie nie powinien. Skoro inne wentyle w Twojej obudowie są "OK" - to ja bym w celu testu wykręcił jeden z nich i wstawił tam gdzie zamierzasz. Bo może się okazać że kupisz kolejny wentyl i będzie to samo. Może coś akurat w tym miejscu coś z obudowa jest nie tak. Test nie kosztuję Cię nic (no może 5 minut czasu). no właśnie to dziwne, bo na początku były tam wentylatory wkręcone firmowe na stałe od nzxt i było ok, ten wentylator coolermastera na jaki się żale najpierw na górze zamontowałem i też tak dziwnie burczał, więc wziąłem go przymocowałem z tyłu żeby sprawdzić właśnie tak jak opisałeś i to samo było, a jak dotykałem go to dokładnie drga ten plastik(rama okrągła) naokoło wentylatora i mimo że ma gumowe "nóżki" wibracje nadal są wyczuwalne. Jak go lekko ścisnąłem żeby sprawdzić czy wyeliminuje to chwilowo wibracje to było trochę znośniej , ale mimo to nadal buczał, nie wiem czy to taki badziew coolermaster produkuje, czy mi się trafił taki felerny egzemplarz. W każdym bądź razie prosiłbym o jakieś polecenia do zastąpienia go, myślałem na be quiet wersją "low speed" tzn tą bez dopisku high speed, noctua, chyba że jest coś innego, tylko prosiłbym o konkretne modele, ciche bo nie podkręcam kompa, a chce żeby jakaś wentylacja tam była jednak :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helios128 Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2019 No to może trafił Ci się na prawdę felerny egzemplarz. W moich kompach są wentyle drogie i markowe i tania chińszczyzna za 5zł. Każdy nawet ten chiński gniot za 5zł jest cichy przy odpowiednich obrotach - poniżej 1000rpm to raczej żadnego wentyla już nie usłyszysz (chyba że uszkodzony). Wiem że chcesz konkretny model ale tu nie ma co się zastanawiać - kup dowolny model firmy be quiet - w odpowiednim dla Ciebie budżecie. Jako wentyl na tył obudowy nada się praktycznie dowolny model np :https://www.bequiet.com/pl/casefans/1626 Nie podałeś ile chcesz wydać kasy, czy zależy ci na czymś dodatkowym ? Pytanie też co masz za sprzęt , jaki wentyl na procku , czy tam masz gorąco w budzie. Zrób zdjęcie wnętrza kompa i pokaż tu. Ale ja bym się tam nie pierniczył za bardzo. Przykładowo https://allegro.pl/oferta/aab-silent-force-14-15-lopatek-50-mocniejszy-8db-7495597662?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Acategory&bi_c=NGE0Zjc2ZjMtNzVmMi00NDE1LTk4NTYtMTdkMTg5MzA4MTNjAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=bc8a73e8-687f-40d8-8962-85dd8d558bc1 Na 1200 obrotów jest słyszalny tylko jak mam głowę 20cm od kompa - a komp stoi na biurku. Jak stoi na ziemi = cisza. W kompie 6 takich wentyli. https://allegro.pl/oferta/komplet-wentylatorow-corsair-sp120-high-pressure-7193674416 Ten dopiero przy 800 obrotach jest niesłyszalny - ale wydajność taka sobie - może się nadać na tył obudowy jeśli komp się nie grzeje za bardzo https://allegro.pl/oferta/be-quiet-pure-wings-2-120mm-pwm-7897116424 ten przy 1000 obrotów jest niesłyszalny - wydajność ciut lepsza od poprzednika 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sled Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2019 Dzięki helios128 za propozycje i zajęcie się tematem, zabrakło mi cierpliwości i kupiłem bequiet silent wings 3 :) ale zapisze sobie te modele jakbym miał w bliskiej przyszłości wymieniać jeszcze jakiś wentyl. Doceniam zajęcie się tematem:) Tyle propozycji i porad, nie spodziewałem się, dzięki. Tak właśnie sobie wyobrażam idealną pomoc i zaangażowanie, myślałem że w sklepach komputerowych ktoś tak będzie doradzał, a tam nic tylko "...mam taki w takiej cenie i taki w takiej cenie..." itd i żadnych porad, normalnie jakby gostek nie pracował w sklepie z komputerami i się nie znał. Jakby tak zawsze wszyscy pomagali na forach to by było pięknie :) Dzięki i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helios128 Opublikowano 19 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2019 (edytowane) bequiet silent wings 3 - no i myślę że kupiłeś bardzo dobrze. A te przykłady wcześniejsze - to zdążą się zdeaktualizować zanim będziesz musiał wymieniać kolejny raz wentyl. Za parę miesięcy będą lepsze i tańsze wentyle i tych z mojego przykładu już nikt nie kupi. I dziękuję za miłe słowa. Daj znać jak efekt nowego zakupu. Edytowane 19 Marca 2019 przez helios128 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sled Opublikowano 20 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2019 Dnia 19.03.2019 o 12:05, helios128 napisał: Daj znać jak efekt nowego zakupu. No nareszcie cisza, tzn jak ustawiłem na automat to trochę głośniej było, bo się wszystkie wiatraki z 700-800 rpm na 1120 i ileś tam podkręciły, ale to tylko chwilę trwało i potem jak wróciły do standardowego trybu, jakbym kompa nie miał włączonego :) po prostu bajka :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...