Skocz do zawartości
dr34m3r

Zalman ZM80C-HP and ZM-OP1 Fan

Rekomendowane odpowiedzi

Ulepszenie tego zestawu przez Zalmana, polegalo na dodaniu wentyla i usztywnien pomiedz radiatorami.

Poza tym powierzchnia oddawania ciepla spadla o 100cm^2 8O

W modelu ZM80A-HP wynosi 1300cm^2, a w "ulepszonej" wersji tylko 1200cm^2.

Wg. lepszym rozwiazaniem bedzie zakup ver. A + ramienia zalmana z wentylem (kilkanascie pln wiecej).

Skutecznosc chlodzenia bedzie bila to cos na glowe (przypominam, ze w takim wypadku uzylibysmy wentyla o grubosci 25mm).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ulepszenie tego zestawu przez Zalmana, polegalo na dodaniu wentyla i usztywnien pomiedz radiatorami.

Poza tym powierzchnia oddawania ciepla spadla o 100cm^2 8O

W modelu ZM80A-HP wynosi 1300cm^2, a w "ulepszonej" wersji tylko 1200cm^2.  

Wg. lepszym rozwiazaniem bedzie zakup ver. A + ramienia zalmana z wentylem (kilkanascie pln wiecej).  

Skutecznosc chlodzenia bedzie bila to cos na glowe (przypominam, ze w takim wypadku uzylibysmy wentyla o grubosci 25mm).

cena bedzie nizsza bo radiatory sa w tej samej cenie a ten smieszny wentyl z grilem kosztuje 45zl a wentyl na ramieniu 35zl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja już sam nie wiem co na grafe włożyć tak by było wydajnie i cicho :|

teraz mam to http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4702 (na grafie

Dołączona grafika

na 7V jest cicho, ale myśle nad czymś takim:

Dołączona grafika

http://www.thermaltake.com/products/rackmount/1765.htm też na 7V ale nie dostępne w polsce lub

Dołączona grafika

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7623 tylko że duże :|

co o tym sądzicie :? -

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dziadostwo.

Chyba się nie bawiłeś ani ZM80-HP a tym bardziej ZM80A-HP, który np. Sapphire stosuje do chłodzenia... Radeon'a 9700 Pro! A karta nie posiada żadnego wentylatora.
I karta a raczej radiator napewno sie nieźle grzeje.

Kumpel kupił sobie ZM80-HP i radiator osiąga około 50 stopni na Tit4200 nie kręconym. Z pastą białą typu H.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale dziadostwo.

Chyba się nie bawiłeś ani ZM80-HP a tym bardziej ZM80A-HP, który np. Sapphire stosuje do chłodzenia... Radeon'a 9700 Pro! A karta nie posiada żadnego wentylatora.
I karta a raczej radiator napewno sie nieźle grzeje.

Kumpel kupił sobie ZM80-HP i radiator osiąga około 50 stopni na Tit4200 nie kręconym. Z pastą białą typu H.

Tu juz temp zalezy od przewiewu w budzie bo nawet duzy radiator z wiatrakiem na 7000 RPM mielacy caly czas powietrze o temperaturze 40C g... da . ja mam ok. 35C w budzie 40C na GPU w spoczynku 55C w czasie pracy(na ZM80-HP+wiatrak na 5V z boku cos jak w tym nowym zrobili) uwazam ZM80-HP za bardzo dobry radiator chciaz przy WB sie chowa :cry: ale faktycznie brakuje mu usztywnienia.

A z radiatorkow z CPUdo GPU jak bym mial cos wybrac wziol bym to

http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2148

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok własnie przeszedłem chrzest bojowy - przed chwila zmyłem z siebie resztki pasty termoprzewodzacej i zdaje relacje z montarzu Zalmana Zm 80C.

Ok - wyciagnałem wszstko z plastikowej wydmuszki - i zdziwiłem sie bo wcale to nie było takie ciezkie :) ale o tym później.

Ostroznie zdialem "suszarke" z Gainwarda i wyczysciłem stara paste - teraz nastapiła czynnosc która robiłem pierwszy raz w zyciu :) nakladanie pasty - uff udało sie.

Najwiecej czasu zajał mi moment montarzu bloku na GPU - wbrew pozora zestrojenie ze soba tego tak by efekt był zadawalajacy dla mnie - musiałem sie troche pobawic :) dalej poszło bez problemu, ale dostrzegłem jedna rzecz - ilosc pasty w dwuvh tubkach jest "na styk" a powiedziałbym nawet ze kapke za mało - bardzo sie zdziwiłem gdy otworzywszy druga tubke wyleciało z niej najpierw powietrze a gdzies dopiero po połowie zgniatania poleciala dosc kleista pasta :)

Radiatrory były zamontowane - wytarłem stopke z pasty i nadszedł krytyczny moment - wejdzie czy nie wejdzie !! - na szczescie weszło i zostało jeszcze luzu :)

Odpaliłem kompa - karta przezyla :) - komp ruszyl i w tym momencie myslałem ze zwariuje !! usłyszalem barracude ATA 7 120GB 8mb cache :) wentyl na cpu stał sie najgłosniejsza rzecza w PC, chodzi na 2500rpm.

Przypomnialem sobie ze mam jeszcze dodatkowy wentyl do Zalmana - wyciagnałem go z pudelka, i odłączyłem przejsciówke MOLEX - > Wentyl ktora miałem od Cooler Mastera, odlaczajac wentl od obudowy - w tym momencie zrobilem małe zwarcie - piny od przejsciówki dotkneły obudowy - na szczescie Sirtec ma zab antyzwarciowe, wszystko przezyło i odpaliłem kompa ponownie.

test głosnosci wentyla od zalmana - na 12V chodzi podobnie jak wentyl gainwarda, no moze kapke ciszej, sytuacja diametralnie sie zmienia po przełaczeniu go na 5V przy uzyciu multiconnectora :) wentyl jest niesłyszalny a wieje ok :)

Temperatura.

zdziwiłem sie troche poniewaz Radiatory po paru pentelkach w 3dmarku sa chłodne !!!

-----------------------------------------------------------------------

Temperatura CPU i MOBO po loopie w 3dmarku wynosi ok 45st, natomiast w Idle CPU ma 36st a mobo 40 - 43st - co mnie dziwi troche ale niedługo montuje mały cug w kompie :)

Teraz tylko musze przyzwyczaic sie do ciszy która na poczatku jest nie do wytrzymania :D

Pozdrawiam

Mój config i reszte watpliwosci z Zalmanem dostepne sa pare postow nizej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mozesz powiedziec ile cm odstaje od karty na dole? :o

Oczywiscie - bloczek ktory przylega do GPU ma dokładnie 20mm wysokości, mimo tego ze gainward ma wysokie kondensatory to rurka akutrat je mija :) - dodaj sobie jeszcze wysokosc samego GPU/ jakies 1.5 - 2MM - czyli masz przeswit ok 21 - 22mm od laminatu do wewnetrznej strony radiatora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm to cos czuje ze bede musial sciac kawalek zalmanka nb32j :> a jeszcze jedno czy z tej gornej strony zmieszcza mi sie radiatory na pamieci i wysokosci 9mm?

nie ma szans wepchnac 9mm pod radiator znajdujacy sie z drugiej strony GPU - przeswit pomiedzy PCB a radiatorem jest jakies 3 max 4.5mm

Jak chcesz to dokladnie to podam Ci jutro - teraz nie bede budy wyciagał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm to cos czuje ze bede musial sciac kawalek zalmanka nb32j :> a jeszcze jedno czy z tej gornej strony zmieszcza mi sie radiatory na pamieci i wysokosci 9mm?

nie ma szans wepchnac 9mm pod radiator znajdujacy sie z drugiej strony GPU - przeswit pomiedzy PCB a radiatorem jest jakies 3 max 4.5mm

Jak chcesz to dokladnie to podam Ci jutro - teraz nie bede budy wyciagał :)

POPRAWKA

Odległosc miedzy góra radiatora a PCB jest 21mm - radiator ma 11mm wysokosci wiec maxymalny przeswit to ok 10mm - sory za pomyłke, górny bloczek wisi jakies 2mm nad pcb a sam radiator jak pisałem ok 10mm nad PCB ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też właśnie skończyłem montaż trochę było z tym kłopotów (zestrojenie przodu z tyłem) ale jakoś przebrnąłem i muszę przyznać że jest to kawał dobrej roboty. Pod Przednim radiatorem bez problemów wlazły radiatorki na pamięci TTA1092 z tyłu jednak nie ma możliwości by cokolwiek tam wpakować :? ale i tak ogółem super.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi