dr34m3r Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Dla tych co jeszcze nie widzieli.. Zalman ulepszyl swojego coolerka na karte graficzna .. :) recenzja: http://www.bit-tech.net/review/229/ btw co o nim sadzice? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Frost Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Ale dziadostwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 18 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2003 Ale dziadostwo.Chyba się nie bawiłeś ani ZM80-HP a tym bardziej ZM80A-HP, który np. Sapphire stosuje do chłodzenia... Radeon'a 9700 Pro! A karta nie posiada żadnego wentylatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 19 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2003 fajne to jest, ale bedzie drogie. poza tym dla mnie sie nie przyda bo mam bloczek na GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cr4shh Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 sorry ze wygrzebuje stary topik ale chcialem sie dowiedziec czy ktos juz ma i jak sie to cudo sprawuje? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz86 Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 sorry ze wygrzebuje stary topik ale chcialem sie dowiedziec czy ktos juz ma i jak sie to cudo sprawuje? :> Własnie zamawiam - jesli dobrze pójdzie to w weekend bede montował - mam nadzieje ze wejdzie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elmer Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Ulepszenie tego zestawu przez Zalmana, polegalo na dodaniu wentyla i usztywnien pomiedz radiatorami. Poza tym powierzchnia oddawania ciepla spadla o 100cm^2 8O W modelu ZM80A-HP wynosi 1300cm^2, a w "ulepszonej" wersji tylko 1200cm^2. Wg. lepszym rozwiazaniem bedzie zakup ver. A + ramienia zalmana z wentylem (kilkanascie pln wiecej). Skutecznosc chlodzenia bedzie bila to cos na glowe (przypominam, ze w takim wypadku uzylibysmy wentyla o grubosci 25mm). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 Ulepszenie tego zestawu przez Zalmana, polegalo na dodaniu wentyla i usztywnien pomiedz radiatorami. Poza tym powierzchnia oddawania ciepla spadla o 100cm^2 8O W modelu ZM80A-HP wynosi 1300cm^2, a w "ulepszonej" wersji tylko 1200cm^2. Wg. lepszym rozwiazaniem bedzie zakup ver. A + ramienia zalmana z wentylem (kilkanascie pln wiecej). Skutecznosc chlodzenia bedzie bila to cos na glowe (przypominam, ze w takim wypadku uzylibysmy wentyla o grubosci 25mm). cena bedzie nizsza bo radiatory sa w tej samej cenie a ten smieszny wentyl z grilem kosztuje 45zl a wentyl na ramieniu 35zl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cr4shh Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 no wiec...to sie nada do podkrecania radeona 9500pro? :> czy poszukac czegos innego np takiego rozwiazania jak ma Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 fajne to jest, ale bedzie drogie. poza tym dla mnie sie nie przyda bo mam bloczek na GPU. Wlutuj Heat Pipe w WB na GPU i uzyj topu do hlodzenia gory karty+pamieci Podejrzewam ze efekt byl by fajny :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 ja już sam nie wiem co na grafe włożyć tak by było wydajnie i cicho :| teraz mam to http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=4702 (na grafie na 7V jest cicho, ale myśle nad czymś takim: http://www.thermaltake.com/products/rackmount/1765.htm też na 7V ale nie dostępne w polsce lub http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7623 tylko że duże :| co o tym sądzicie :? - Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 9 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2003 a moze bloczek wodny?? ja mam i chwale sobie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 AAAA, juz to bylo. Gdzies nawet testy byly opublikowane. Komentujac to w 100% popieram propozycje Niemca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Ale dziadostwo.Chyba się nie bawiłeś ani ZM80-HP a tym bardziej ZM80A-HP, który np. Sapphire stosuje do chłodzenia... Radeon'a 9700 Pro! A karta nie posiada żadnego wentylatora.Czym dokladnie chlodzisz swoja grafe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 nada to sie do OC? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cr4shh Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 ta bloczek ale nie kazdy ma wc :F Raptor ten thermaltake to prawie to samo co ten coolermaster (chyba) :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 ta bloczek ale nie kazdy ma wc :F Raptor ten thermaltake to prawie to samo co ten coolermaster (chyba) :>TT ma więcej finów - CM jest do socketA max 1333 a TT do 3.4GHz :| ale coś mi się wierzyć nie chce - dlatego pozostaje jeszcze V10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Frost Opublikowano 10 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2003 Ale dziadostwo.Chyba się nie bawiłeś ani ZM80-HP a tym bardziej ZM80A-HP, który np. Sapphire stosuje do chłodzenia... Radeon'a 9700 Pro! A karta nie posiada żadnego wentylatora.I karta a raczej radiator napewno sie nieźle grzeje. Kumpel kupił sobie ZM80-HP i radiator osiąga około 50 stopni na Tit4200 nie kręconym. Z pastą białą typu H. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzidzia Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 Ale dziadostwo.Chyba się nie bawiłeś ani ZM80-HP a tym bardziej ZM80A-HP, który np. Sapphire stosuje do chłodzenia... Radeon'a 9700 Pro! A karta nie posiada żadnego wentylatora.I karta a raczej radiator napewno sie nieźle grzeje. Kumpel kupił sobie ZM80-HP i radiator osiąga około 50 stopni na Tit4200 nie kręconym. Z pastą białą typu H. Tu juz temp zalezy od przewiewu w budzie bo nawet duzy radiator z wiatrakiem na 7000 RPM mielacy caly czas powietrze o temperaturze 40C g... da . ja mam ok. 35C w budzie 40C na GPU w spoczynku 55C w czasie pracy(na ZM80-HP+wiatrak na 5V z boku cos jak w tym nowym zrobili) uwazam ZM80-HP za bardzo dobry radiator chciaz przy WB sie chowa :cry: ale faktycznie brakuje mu usztywnienia. A z radiatorkow z CPUdo GPU jak bym mial cos wybrac wziol bym to http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2148 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz86 Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 Ok własnie przeszedłem chrzest bojowy - przed chwila zmyłem z siebie resztki pasty termoprzewodzacej i zdaje relacje z montarzu Zalmana Zm 80C. Ok - wyciagnałem wszstko z plastikowej wydmuszki - i zdziwiłem sie bo wcale to nie było takie ciezkie :) ale o tym później. Ostroznie zdialem "suszarke" z Gainwarda i wyczysciłem stara paste - teraz nastapiła czynnosc która robiłem pierwszy raz w zyciu :) nakladanie pasty - uff udało sie. Najwiecej czasu zajał mi moment montarzu bloku na GPU - wbrew pozora zestrojenie ze soba tego tak by efekt był zadawalajacy dla mnie - musiałem sie troche pobawic :) dalej poszło bez problemu, ale dostrzegłem jedna rzecz - ilosc pasty w dwuvh tubkach jest "na styk" a powiedziałbym nawet ze kapke za mało - bardzo sie zdziwiłem gdy otworzywszy druga tubke wyleciało z niej najpierw powietrze a gdzies dopiero po połowie zgniatania poleciala dosc kleista pasta :) Radiatrory były zamontowane - wytarłem stopke z pasty i nadszedł krytyczny moment - wejdzie czy nie wejdzie !! - na szczescie weszło i zostało jeszcze luzu :) Odpaliłem kompa - karta przezyla :) - komp ruszyl i w tym momencie myslałem ze zwariuje !! usłyszalem barracude ATA 7 120GB 8mb cache :) wentyl na cpu stał sie najgłosniejsza rzecza w PC, chodzi na 2500rpm. Przypomnialem sobie ze mam jeszcze dodatkowy wentyl do Zalmana - wyciagnałem go z pudelka, i odłączyłem przejsciówke MOLEX - > Wentyl ktora miałem od Cooler Mastera, odlaczajac wentl od obudowy - w tym momencie zrobilem małe zwarcie - piny od przejsciówki dotkneły obudowy - na szczescie Sirtec ma zab antyzwarciowe, wszystko przezyło i odpaliłem kompa ponownie. test głosnosci wentyla od zalmana - na 12V chodzi podobnie jak wentyl gainwarda, no moze kapke ciszej, sytuacja diametralnie sie zmienia po przełaczeniu go na 5V przy uzyciu multiconnectora :) wentyl jest niesłyszalny a wieje ok :) Temperatura. zdziwiłem sie troche poniewaz Radiatory po paru pentelkach w 3dmarku sa chłodne !!! ----------------------------------------------------------------------- Temperatura CPU i MOBO po loopie w 3dmarku wynosi ok 45st, natomiast w Idle CPU ma 36st a mobo 40 - 43st - co mnie dziwi troche ale niedługo montuje mały cug w kompie :) Teraz tylko musze przyzwyczaic sie do ciszy która na poczatku jest nie do wytrzymania :D Pozdrawiam Mój config i reszte watpliwosci z Zalmanem dostepne sa pare postow nizej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cr4shh Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 a mozesz powiedziec ile cm odstaje od karty na dole? :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz86 Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 a mozesz powiedziec ile cm odstaje od karty na dole? :o Oczywiscie - bloczek ktory przylega do GPU ma dokładnie 20mm wysokości, mimo tego ze gainward ma wysokie kondensatory to rurka akutrat je mija :) - dodaj sobie jeszcze wysokosc samego GPU/ jakies 1.5 - 2MM - czyli masz przeswit ok 21 - 22mm od laminatu do wewnetrznej strony radiatora :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cr4shh Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 hmmm to cos czuje ze bede musial sciac kawalek zalmanka nb32j :> a jeszcze jedno czy z tej gornej strony zmieszcza mi sie radiatory na pamieci o wysokosci 9mm? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz86 Opublikowano 11 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2003 hmmm to cos czuje ze bede musial sciac kawalek zalmanka nb32j :> a jeszcze jedno czy z tej gornej strony zmieszcza mi sie radiatory na pamieci i wysokosci 9mm? nie ma szans wepchnac 9mm pod radiator znajdujacy sie z drugiej strony GPU - przeswit pomiedzy PCB a radiatorem jest jakies 3 max 4.5mm Jak chcesz to dokladnie to podam Ci jutro - teraz nie bede budy wyciagał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz86 Opublikowano 12 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2003 hmmm to cos czuje ze bede musial sciac kawalek zalmanka nb32j :> a jeszcze jedno czy z tej gornej strony zmieszcza mi sie radiatory na pamieci i wysokosci 9mm? nie ma szans wepchnac 9mm pod radiator znajdujacy sie z drugiej strony GPU - przeswit pomiedzy PCB a radiatorem jest jakies 3 max 4.5mm Jak chcesz to dokladnie to podam Ci jutro - teraz nie bede budy wyciagał :) POPRAWKA Odległosc miedzy góra radiatora a PCB jest 21mm - radiator ma 11mm wysokosci wiec maxymalny przeswit to ok 10mm - sory za pomyłke, górny bloczek wisi jakies 2mm nad pcb a sam radiator jak pisałem ok 10mm nad PCB .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Interloper Opublikowano 12 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2003 Ja też właśnie skończyłem montaż trochę było z tym kłopotów (zestrojenie przodu z tyłem) ale jakoś przebrnąłem i muszę przyznać że jest to kawał dobrej roboty. Pod Przednim radiatorem bez problemów wlazły radiatorki na pamięci TTA1092 z tyłu jednak nie ma możliwości by cokolwiek tam wpakować :? ale i tak ogółem super. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 12 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2003 Interloper powiedz jak z kręceniem na tym chłodzeniu :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
..::SNAP::.. Opublikowano 12 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2003 na moded-kompz jest test Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 13 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2003 Mam pytanko co do tego Zalmanka: czy wejda mi radia na pamiatki BGA :?: Karta FIC R9700PRO Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cr4shh Opublikowano 13 Września 2003 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2003 huh wlasnie zamontowalem :> raidatorki na pamieciach mi weszly po przycieciu ich jakies 2mm ;f dobra ide testowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...