mark007 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Cześć. Od wczoraj jestem posiadaczem nowego laptopa Asus FX705, który jest wyposażony w dysk SSD marki WD. Jako że jestem dosyć przewrażliwiony na tle różnych hałasów wydobywających się z komputera, zauważyłem dziwne "skwierczenie", które jak mniemam dochodzi z dysku bądź sekcji zasilania. Objawia się to bardzo cichymi piskami w momencie gdy dysk pracuje. Wystarczy np na youtube kursorem wędrować po miniaturkach filmów, aby usłyszeć takie pojedyncze piski / cykanie. Podejrzewam, że to cewki wydają taki odgłos. Pytanie tylko czy to normalne, czy może zwiastować jakiś poważniejszy problem i lepiej oddać od razu laptopa na gwarancję? To mój pierwszy laptop z dyskiem SSD. Poprzedni miał HDD i tego typu dźwięków nie uświadczyłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2019 A skąd wniosek, że to kwestia dysku? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark007 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2019 To raczej przypuszczenie, a nie wniosek. Bardziej obstawiam że jakieś cewki na płycie głównej w sekcji zasilania wydają taki dźwięk. Pytam bardziej o to czy przejmować się tym czy nie ma czym, bo może takie rzeczy to norma :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Taka ocena jest bardzo subiektywna, ciężko cokolwiek powiedzieć. Jeśli jest to bardzo irytujące to może faktycznie warto pomyśleć nad reklamacją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2019 A to skwierczenie nie dochodzi przypadkiem z okolic matrycy, czy zawiasów? Jak zmienisz kolor tła (tapetę na pulpicie np), to coś się zmienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mark007 Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2019 (edytowane) 3 godziny temu, goral2099 napisał: A to skwierczenie nie dochodzi przypadkiem z okolic matrycy, czy zawiasów? Jak zmienisz kolor tła (tapetę na pulpicie np), to coś się zmienia? Nie, ewidentnie spod klawiatury.Tak na dobrą sprawę ten dźwięk przypomina dźwięki jakie wydaje z siebie HDD podczas pracy :) Ale dysk jest niby SSD jak na obrazku. Teraz np instaluję aktualizacje windowsa i non stop to słychać. Na ekranie nic się nie dzieje, więc nie ma to związku z wyświetlaczem. Edytowane 17 Kwietnia 2019 przez mark007 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...