wendzony Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2019 Witam i proszę o rade. Obecna konfiguracja to: Intel(R) Core(TM) i5-4690K CPU @ 3.50GHz + chłodzenie SilentiumPC (nie pamiętam czy to Fera,Spartan czy Fortis) MSI Z97 GUARD PRO CORSAIR VENGEANCE PRO 2X4 Gb 2133MHz Cl 9 GIGABYTE R9 280X WindForce 3X OC SilentiumPC Deus G1 600W SSD+HDD SilentiumPC Brutus Zastosowanie: Gry + bzdury I tu nasuwa się mój dylemat. 1 opcja modernizacja (czy ma sens) -wymiana karty na RTX 2060 -dołożyć kolejne 8 Gb ramu Czy ta opcja usprawni znacząco komputer ? Co może być w tej konfiguracji wąskim gardłem ? 2 opcja -nowy PC W przypadku nowego PC to dopiero za jakieś pół roku. Dziękuje za sugestie i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2019 Na moje nie pakuj się w zwykłego RTX 2060 tylko bierz albo RTX 2060 Super albo RX 5700. Niezależnie czy wybierzesz opcję od zielonych czy od czerwonych te karty można już dostać za ok 1700 zł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RainingTacco Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2019 (edytowane) RTX 2060 super będzie ograniczany przez ten procek, nie bierz NIC powyżej RTX 2060. W jakiej rozdzielczości grasz? Edytowane 2 Października 2019 przez RainingTacco Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2019 57 minut temu, RainingTacco napisał: RTX 2060 super będzie ograniczany przez ten procek, nie bierz NIC powyżej RTX 2060. W jakiej rozdzielczości grasz? nie sugerowałbym się tym, to że bottleneck wystąpi w jakimś tam małym procencie gier dostępnych na rynku nie powinien wpływać na decyzję o zakupie karty. Tym bardziej jeśli w przyszłości chciałbyś również wymienić resztę podzespołów, wtedy już będziesz miał mocniejszą kartę pod ręką i nie będziesz musiał robić kolejnej zmiany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RainingTacco Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2019 Godzinę temu, Michikun napisał: nie sugerowałbym się tym, to że bottleneck wystąpi w jakimś tam małym procencie gier dostępnych na rynku nie powinien wpływać na decyzję o zakupie karty. Tym bardziej jeśli w przyszłości chciałbyś również wymienić resztę podzespołów, wtedy już będziesz miał mocniejszą kartę pod ręką i nie będziesz musiał robić kolejnej zmiany. Wiesz w 1080p to nawet ryzen 3600/i5 9400f czasem bottleneckuje 2060 super także ten tego. Oczywiście nie we wszystkich grach, ale czasem taki bottleneck występuje. Dwa zależy w jakiej rozdzielczości gra, dlatego się go spytałem. Jeśli gra w 1440p to bottleneck nie wystąpi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2019 Z tego co pamiętam to jak chodzi o nowe procesory i karty to z takich nowszych i3-8100 bottleneckował dopiero kartę RTX 2070, a RTX 2060 Super jest mimo wszystko ciut słabszy od 2070. Natomiast w testach na youtube i3-8100 i posiadany przez @wendzony i5-4690K wypadają w grach bardzo podobnie. Dlatego tak jak pisałem nie zastanawiałbym się nad bottleneckiem, był w tym temacie fajny materiał na youtube przygotowany przez Kamila Erdiniego. Dziś gier na rynku jest tyle, że naprawdę maleńki odsetek będzie miał bottlenecka a wszystkie pozostałe będą w pełni wykorzystywały możliwości karty i proca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wendzony Opublikowano 2 Października 2019 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2019 Gram w 1920x1080 i nie zanosi się w najbliższym czasie na zmianę. W zasadzie decyzja już zapadła.Ramy już zamówione a karta za około 2 tygodnie.Zobaczymy co się trafi korzystnie. Padnie albo na RTX 2060 super albo RX 5700 (dzięki Michikun za sugestię. Wcześniej skłaniałem się za jakimś GTX 1660 Ti lub zwykłym RTX 2060). Jakie modele niereferencyjne są w miarę ciche ? Cenowo średnia półka w dół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...