haldon Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2019 Hej! Bardzo prosiłbym o pomoc w doborze odpowiednich części do poniższych wymagań. Zastosowanie: Gry (RDR2, Cyberpunk – parę razy w roku jakieś tytuły AAA), praca – głównie pakiet Adobe (Photoshop, Illustrator, Premiere Pro, Affter Effects) no i może w przyszłości praca w Blenderze itp. Maksymalna kwota: ~9000 zł Potrzebuję: Procesor, płyta główna, ram, karta graficzna, dysk SSD, zasilacz, chłodzenie, obudowa OC: W dalszej przyszłości raczej tak, ale bez nacisku na lepsze chłodzenie z potencjałem Monitory: LG 27GL850-B 144Hz 2560x1440 i iiyama ProLite XUB2792QSU-B 75Hz 2560x1440. Inne: Stawiam na Ryzena 3900x, nVidię 2080 i chipset x570 Stworzyłem wstępną konfigurację na x-kom. Dużo części wybrałem na oko, bardziej patrząc na ceny – kwoty jakie maksymalnie chciałbym wydać na dany komponent. MSI MPG X570 GAMING PLUS PNY GForce RTX 2080 XLR8 Gaming OC TripleFan 8GB GDDR6 AMD Ryzen 9 3900X SilentiumPC Armis AR7 be quiet! Dark Rock Pro 4 120/135mm Intel 1TB M.2 PCIe NVMe 660p Series be quiet! Pure Power 11 CM 600W 80 Plus Gold Patriot 16GB 4400MHz Viper Steel CL19 (2x8GB) link: https://www.x-kom.pl/lista/qg8z3xbp2 Bardzo długo rozważałem nad wyborem i9-9900KS vs Ryzen 3900x. Miałem na uwadze, że Intel pod kątem samego gamingu potrafi wyciągnąć te 10 fps więcej i jest trochę tańszy na x-kom niż Ryzen. Niemniej jednak przemówił do mnie argument nowszych technologii zastosowanych w Ryzenie. W gry typu AAA zagram może kilka razy w roku (czaję się po zakupie na RDR2, w przyszłości Cyberpunk i może GTA VI?) ale poza tym cały build będzie służył mi do pracy jako grafik i montażysta. Jestem raczej zdecydowany na Ryzena, chyba, że ktoś miałby inne argumenty co do Intela. Chętnie wszystko rozważę. Co do reszty części bardzo prosiłbym o pomoc w wyborze, ponieważ moja wiedza w tym zakresie jest niezbyt szczegółowa. Kompletnie nie mam pojęcia, którego producenta karty wybrać. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi, będę zobowiązany za sensowne porady! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michikun Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2019 Po pierwsze w x-komie masz wysokie ceny, dla porównania tego procka kupisz w innych sklepach za 200-300zł taniej. Ogółem to teraz nie jest najlepszy moment na kupowanie sprzętu bo sklepy windują ceny w górę tylko po to, żeby w black friday błysnąć "promocją", czyli przywrócić właściwe ceny danych podzespołów. Podobnie rzecz ma się z kartą graficzną wrzuciłeś RTXa 2080 tymczasem RTX 2080 Super jest dostępny w tej samej cenie i to w najlepszych możliwych dostępnych wersjach... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2019 SSD do zmiany . Odpuść sobie tą padakę na pamięciach QLC , tak samo jak Cruciala P1 czy Samsunga 860 QVO . Bierz któryś z SSD na kościach 3d TLC BiSC4 Toshiby np. Corsair MP510 960GB albo PNY XLR8 CS3030 1 TB , PNY jest teraz w promocji za 599 zł . Oba sporo szybsze i wytrzymalsze niż ten Intel 660p - 2x szybsze i 8x większe TBW . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haldon Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2019 Okej dzięki za odpowiedzi. Udało mi się poprawić trochę listę i obecnie wygląda to tak: https://www.x-kom.pl/lista/9872cnbhp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...