Skocz do zawartości
Pretorian

To wkońcu jaką 17' sobie mam kupić??????????HELP

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam Ci NEC FE700+ lub lepiej FE750+ (większe częstotliwości odświerzania, jakies 1100zł) mają świetny kineskop diamotron.

Samsunga sobie odpuść są z nimi problemy i z soniakami też (często trzeba kożystać z gwarancji:)

Na monitorze nie oszczedzaj, bo w końcu ma bezpośredni wpływ na twoje zdrowie. Sam wiesz ile przed tym pudłem godzin "marnujesz" 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam w domu przed soba 17"

Philips 107P20 na Mithubishi Diamotron (chyab tak sie pisze)

i max rozdzielczosc to 192x1440 60Hz

zalecana do pracy 1024x768 115Hz

obraz zjebisty czysty krwisty plaski ekran nie ma odblaskow

tylko gowno jakos strasznie ciezkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Ci NEC FE700+ lub lepiej  FE750+ (większe częstotliwości odświerzania, jakies 1100zł) mają świetny kineskop diamotron.

Samsunga sobie odpuść są z nimi problemy i z soniakami też (często trzeba kożystać z gwarancji:)

Na monitorze nie oszczedzaj, bo w końcu ma bezpośredni wpływ na twoje zdrowie. Sam wiesz ile przed tym pudłem godzin "marnujesz" 8O

Popieram!!

sam mam ten monitorek i pracuje się komfortowo nawet po 8 godzinach pracy super obraz kineskop Trinitron QL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak z monitorem to pewien problem, - jedno co mogę powiedzieć to nie kupuj Sony !!! Nie będe się rozpisywał dlaczego, ale nie tylko ja jestem tego zdania. Napewno mogę polecić lepsze modele Samsunga no i oczywiście Philipsa model 107P czyli najlepszy z 17''. Jeśli czujesz jakiś ciąg do Sony to się nieprzejmuj Philips też ma dwa prawie niewidoczne paseczki na ekranie, zupełnie jak sony, ale za to mniej kosztuje i zdecydowanie lepiej wyświetla obraz o estetyce już nie wspomnę to widać gołym okiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak z monitorem to pewien problem, - jedno co mogę powiedzieć to nie kupuj Sony !!! Nie będe się rozpisywał dlaczego, ale nie tylko ja jestem tego zdania. Napewno mogę polecić lepsze modele Samsunga no i oczywiście Philipsa model 107P czyli najlepszy z 17''. Jeśli czujesz jakiś ciąg do Sony to się nieprzejmuj Philips też ma dwa prawie niewidoczne paseczki na ekranie, zupełnie jak sony, ale za to mniej kosztuje i zdecydowanie lepiej wyświetla obraz o estetyce już nie wspomnę to widać gołym okiem.

no wlasnie ja mam kineskop sony i mam te paseczki , a myslalem ze to cos jest skopane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ciagne na Samsungu 757DFX i nie kupuj nic oprocz tego, skladam wiele kompow i wiele monitorow mi sie przez lapy przewinelo.

Ten jest najlepszy, wejdz sobie na jakas stronke i sprawdz parametry, pozniej porownaj z innymi.

1280x1024 85Hz

1920x1440 75Hz :D

maks. 2048x1536 :D

Obraz krysztalek, poprostu piekny, oczywiscie zajebisty Highlight.

Tylko ten, zaden inny!!! Monitor kupujesz na wiele lat, pamietaj o tym!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ciagne na Samsungu 757DFX i nie kupuj nic oprocz tego, skladam wiele kompow i wiele monitorow mi sie przez lapy przewinelo.

Ten jest najlepszy, wejdz sobie na jakas stronke i sprawdz parametry, pozniej porownaj z innymi.

1280x1024 85Hz

1920x1440 75Hz :D 

maks. 2048x1536 :D 

Obraz krysztalek, poprostu piekny, oczywiscie zajebisty Highlight.

Tylko ten, zaden inny!!! Monitor kupujesz na wiele lat, pamietaj o tym!!!

a za ile dziega ten monitorek ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna kupic juz za 1010zł, tylko dokladnie sie upewnij czy ma takie parametry jak wymienilem, poniewaz spotkalem sie juz kilka razy z takim samym oznaczeniem monitora, a roznymi maks. rozdzielkami, np. 1920x1440, a nawet 1600x1200. A skoro roznia sie rozdzielczoscia to nie wiadomo czym jeszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który z monitorów jest najmniej awaryjny i który ma najlepszy serwis??

Ważne jest to z kilku powodów np. mam monitor mono 14" firmy Mitsu rok produkcji chyba 1990 i działa bez zarzutu do dziś, mam też monitor Belinea 105035 (rocznik 1998) który po 2 naprawach znowu się zepsuł. Serwis cieżko znaleśc poblisku Katowic, a firmy zajmujące sie naprawą monitorów nie umią go naprawić (brak schematu, części).

Który wybrać - tyle zdań ile ludzi 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazdy monitor jest dobry o ile nie jest wypaczony. Mozesz miec i extra wyswietlacz o parametrach zwalajacych z nog, ale jak trafisz na slaby egzemplaz to kicha. Znieksztalcenia, wybiarwione kolory itp rzeczy mocno kluja w oczy. Podstawa jest ZAWSZE dokladne oblukanie monitora. Mimo iz wydaja sie podobne to na dwuch sztukach moze inaczej zupelnie byc pokazywana paleta kolorow. Nie raz juz sie z tym spotkalem. 2 monitory o rozniacych sie nie znacznie serialach, a jakby z innej bajki. Poporostu banki kineskopow sa bardzo slabo powtarzalne.

Ja np przed soba mam wlasnie CTX PR711 i ZUPELNIE inaczej oddaje kolory niz stojacy o 0,5 m dalej Philips 107P20. I ciezko mowic na ktorym sa bardziej realistyczne. Na jednym niektore rzezcy wygladaj lepiej, a na drugim inne. Mam mozliwosc podpiecia obu wyswietlaczy pod ten sam komp (nView) i porownianie nie stanowi problemu.

Nie kupujcie nic w ciemno. Monitor zawsze trzeba dokladnie obejrzec a nawet potestowac jakims Nokia Testerem czy cus. A jaki to typ to w/g mnie sprawa drugorzedna. Podstawa to prawidlowy i nie wykrecony obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...