Skocz do zawartości
keram

Nowy zestaw na i9 i dobrych podzespołach [15000] do gier

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

obecnie chcę złożyć nowego kompa. Mam spory budżet, ale nie chcę za wszelką cenę mieć po prostu najdroższych części. Zdecydowałem o kilku podzespołach, ale potrzebuję pomocy przy innych oraz potwierdzenia, że wybrane przeze mnie są ok.

Ważne: nie interesuje mnie RGB w żadnym z komponentów, żadnej pstrokacizny ani podobnych rzeczy.

GPU: obecnie mam w kompie 2060 (nie super) dokładnie taką Gigabyte GeForce RTX 2060 GAMING OC PRO 6G GDDR6 (GV-N2060GAMINGOC PRO-6GD) Dobrze działa, kręci się i na razie nie narzekam. Potencjalnie w drugiej turze kupię coś mocniejszego.

CPU: i9 9900k (warto dopłacać do KS albo brać KF)?

MOBO: nie mam pojęcia - proszę o rady. Ważne: mam WiFi Asus WiFi AC1900 (PCE-AC68) + dobry router od Asusa, więc nie potrzebuję mieć tego na MOBO. Ważne, żeby MOBO było z dobrą sekcją i się nie przegrzewało. Będę kupował dysk/dyski M2, więc mobo musi wspierać tę technologię

RAM: nie mam pojęcia. Co trzeba kupić, żeby logicznie współdziałało z całą platformą? Chcę 32Gb więc najlepiej 2x16

Zasilacz: Proszę o radę.

SSD: mam obecnie 2 SSD na SATA, ale chcę 1 TB na M2 pod system i kilka głównych gier w które gram. Doradźcie coś proszę.

HDD: mam jeszcze 2x 320 Gb HDD, które zamierzam użyć, bo w RAID 0 jak obecnie całkiem nieźle służą za magazyn.

Obudowa: chciałem Nanoxia Deep Silence 3, ale nie mogę jej nigdzie znaleźć. Chodzi o to, żeby była bez okna, bardzo cicha i z na tyle dobrym chłodzeniem, żeby się te całe bebechy nie zagotowały. Poza tym musi dać się zamontować chłodzenie Noctua ND-15S (chyba, że macie lepsze pomysły)

Chłodzenie: Noctua ND-15S

Monitor: pomyślałem o ASUS 27" VG27AQ TUF Gaming. Może polecicie jakiś inny 27" z WQHD?

System: pewnie winda 10 Home (macie pomysł, gdzie najlepiej kupić)?

Wszelkie uwagi i podpowiedzi mile widziane.

Edytowane przez keram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy sprzęcie za 15k zł ten RTX2060 wygląda biednie , w drugiej turze kup coś mocniejszego np. RTX2070 Super lub wyżej .

Model KF ma zablokowane iGPU , 9900KS ma 5 Ghz w trybie turbo na wszystkich rdzeniach i 4 Ghz na starcie ( vs. 3,6 Ghz w zwykłym K / KF ) .

Ram to 3000+ mhz , przy takim budżecie to polecam coś na samsungach B-die , 3200 mhz CL14 albo 3600 mhz CL15 .

PSU - Seasonic Focus Plus Gold lub Platinum

SSD - Corsair MP510 960 GB lub PNY XLR8 CS3030 1TB , ew. jak szaleć to Corsair MP600 1TB .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie to intel zapowiedział już lga 1200 [niby na koniec kwietnia a miał byc wcześniej] więc juz kupujesz trupa

więc nie wywalałbym teraz tyle kasy tylko złożył średniego kompa a jak wyjdzie lga 1200 i nowe karty to pogoniłbym płytę proca grafę i kupił nowe z odłożonej kasy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

16 godzin temu, _nick_ napisał:

Ale po co przepłacać 400 zł za płytę główną skoro ta, którą podałem będzie ok? Obie mają 6-fazową sekcję zasilania.

nie samymi fazami komp żyje i faza fazie nierówna

ale chyba jeszcze tego nie odkryłeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Godzinę temu, _nick_ napisał:

Dawać tyle za płytę główną to obłęd :) No chyba, że mówimy o osobach, dla których podkręcanie to sport życia.

skoro cię nie stać to sobie nie kupisz - 

sport życia - oni wolą jeszcze coś lepszego [ i znowu możesz pomarzyć]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Intel to na tą chwilę 9900KS rzecz jasna z jakimś wydajnym chłodzeniem , do tego tak jak ktoś wcześniej pisał szybkie pamięci  3200MHZ  z CL14  albo  3600MHz z CL15 ,jak do gier to grafa musi być szybsza niż  RTX 2060 .

Warto rozważyć AMD Ryzena  3800X / 3900X  z  w/w  pamięciami   chodzi toto pięknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 godzinę temu, Mario2k napisał:

Jak Intel to na tą chwilę 9900KS rzecz jasna z jakimś wydajnym chłodzeniem , do tego tak jak ktoś wcześniej pisał szybkie pamięci  3200MHZ  z CL14  albo  3600MHz z CL15 ,jak do gier to grafa musi być szybsza niż  RTX 2060 .

Warto rozważyć AMD Ryzena  3800X / 3900X  z  w/w  pamięciami   chodzi toto pięknie.

no tak,kupi 3800x za 1600zł,procka który nie jest wiele szybszy od 9600kf za 900zł,o ile w ogóle jest szybszy.

moim zdaniem jak siedzi na sprzęcie z rtx 2060 to tragedii nie ma i poczeka sobie spokojnie na upgrade do końca roku jak wyjdą core 10 generacji,ryzeny 4000,ampere 7nm i rdna 2 i  ceny się ustabilizują.

kupować teraz RTX 2000 to słaby pomysł,chyba że jedynie ten 2070 Super jak się trafi za 2200zł dobry,cichy model.

to samo z 9900K(S/F),jak chce to niech kupi używanego 8700k za 1300zł na allegro i śmiga aż 8c/16t nie spadnie do 1600zł

Edytowane przez Novice
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie podam ci tego na tacy [bo jesteś za leniwy aby samemu się zastanowić i jakieś logiczne wnioski wysnuć]

10% mówisz - grubo czyli dojdą do dzisiejszych inteli [może]

jak lubisz grać ze spadkami i  "jarasz" się  byle uruchomieniem gry to i atlon wystarczy [i całe życie na budżetowcach jedziesz]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 10.01.2020 o 10:20, _nick_ napisał:

No to oświeć wszystkich i napisz dlaczego warto brać taką płytę :) Podaj konkretne argumenty.

Już teraz Ryzeny są średnio kilka procent z a intelem, więc jeśli poprawią IPC o np. 10% to tak, w grach będą szybsze od intela. Co w tym dziwnego? Z resztą ta różnica wydajności jest widoczna w grach bardzo rzadko, bo głównie obciążana jest karta graficzna, a tylko czasem masz spadki przez duże obciążenie procesora.

no taki 9700k to odjeżdża 3800x więcej niż parę procent,chyba gdzieś 12-15% i jest przy tym chłodniejszy od jakieś 10 stopni.

ceny inteli są wysokie ale i ryzeny 7 [gluteus maximus] nie urywają jak masz dać 1400zł za 3700x który od 3600 za 900zł jest szybszy o parę procent i to dosłownie.

9700k kosztuje sporo ale to chyba jedyne rozwiązanie żeby nie dławić takiego 2080 super czy 2080Ti przy 1440p 144hz

Edytowane przez Novice
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi