gacek83 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 Witam. Moja mama umyśliła sobie, że chce mieć łączność ze światem ( czytaj z internetem ), by móc czytać sobie codzienne nowości. Ja nie mam zielonego pojęcia o takich sprzętach, gdyż od zawsze używam PC. Stąd moja prośba do Was o propozycję takiego urządzenia. Osobiście chciałbym aby można było do niego podłączyć myszkę na kablu i drukarkę jednocześnie. Oczywiście z racji przeznaczenia urządzenie musi mieć możliwość połączenia z internetem przez WiFi. Gdyby udało się coś znaleźć powyżej 11 " byłoby super. Cena oczywiście jak najniższa ( na pewno poniżej tysiąca ). Znajdzie się coś zdatnego do użytku w tej cenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 Jak najbardziej znajdzie się coś zdatnego do użytku. Ale będą to sprzęty z drugiej ręki. Pytanie jak obyta jest Twoja mama z nowinkami technicznymi? Bo można tę sprawę na dwa sposoby załatwić. Albo normalny sprzęt na Windows (wydajniejszy i bardziej wszechstronny) np. jakiś poleasingowy Dell lub HP, albo używany Chromebook (prosty w obsłudze, długo trzymający na baterii) z zainstalowanym ChromeOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 (edytowane) Mama pierwszy raz w życiu miałaby styczność z takim wynalazkiem. Chciałbym kupić mamie sprzęt nowy, i z Windowsem na pokładzie A coś takiego nie zdałoby egzaminu? https://www.morele.net/laptop-umax-visionbook-12wi-umm23012i-6116923/ Edytowane 8 Stycznia 2020 przez gacek83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 (edytowane) No jeżeli chcesz kobietę zniechęcić do komputerów, to jak najbardziej może być. ;) Windows 10 i np. Chrome na 2GB RAMu? Kiepski pomysł. Jeżeli chcesz kupić mamie nowy sprzęt, z którego będzie mogła komfortowo korzystać, musisz zwiększyć budżet. W takim przedziale cenowym odradzałbym nowe sprzęty. Poleasingowe, w dobrym stanie i na gwarancji - tego radzę szukać. A dla osoby w ogóle nieobytej z komputerami, naprawdę polecam Chromebooka. Edytowane 8 Stycznia 2020 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stever Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 Lepszym wyborem będzie sprzęt używany (biznesowy). Najlepiej od razu celuj z dyskiem SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 Boje się sprzętów używanych ( przykre doświadczenia na własnym przykładzie z przeszłości ), i jednak mimo wszystko upierałbym się przy sprzęcie jednak słabszym, ale nowym. Mama wymagająca co do parametrów z pewnością nie będzie, o to mogę być spokojny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2020 Jak już się upierasz przy nowych, to coś tego typu: https://www.ceneo.pl/porownanie/58/asus-x543ma-dm621-n4000-4gb-256-p84517079-vs-hp-250-g7-15,6-n4000-4gb-500gb-dos-p83133531 Powinno się tego używać w miarę komfortowo przy przeglądaniu www, pisaniu maili i oglądaniu "Ojca Mateusza" na vod tvp. :) Niestety oba bez systemu. Szukaj ostatnich sztuk lub powystawowych w elektro marketach. Ewentualnie outlety sklepowe. Może coś upolujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2020 (edytowane) Dzięki za propozycję, szkoda tylko że nie ma systemu :( A kupić lapka za tysiaka i dać 500 za system to kiepska opcja. Może znajdzie się coś o podobnych parametrach ale już z systemem? A coś takiego mogłoby być? https://www.morele.net/laptop-acer-travelmate-tmb117-m-c012-6353233/ albo ten https://www.morele.net/laptop-umax-visionbook-14wa-ultra-umm23014e-6116924/ Edytowane 9 Stycznia 2020 przez gacek83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2020 Polecić Ci tego nie polecę. Jak się uprzesz, to kupisz - Twój wybór. Ja w podobnej cenie brałbym coś w tym stylu: https://allegro.pl/oferta/dell-e7250-i5-5300u-8gb-120gb-ssd-w10-torba-mysz-8789268420?fromVariant=8789253724 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2020 Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i poświęcony dla mnie czas. Teraz pozostaje mi tylko dokonać najlepszego wyboru z przedstawionych propozycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
easy65 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2020 a jak już musi być nowy to daruj sobie windę, wgraj jakieś ubuntu i starczy do netu, trzy ikony na pulpicie i po sprawie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2020 Nawet ja nigdy nie pracowałem na Ubuntu, więc tym bardziej nie odważę się zainstalować go dla mamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 9 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2020 Wbrew pozorom to nic strasznego - wszystko jest proste i intuicyjne. Dajesz radę z Windowsem, to i spokojnie z Ubuntu sobie poradzisz. Mama będzie miała jeszcze prościej. Tabula rasa, w kwestii komputerów. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
easy65 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2020 Nie doradzałbym gdybym nie przetestował tego rozwiązania u znajomych i znajomych znajomych. Moim zdaniem jedynie dla osób muszących używać pakietu office winda jest potrzebna. Obecne edycje linuxa "dla ludu" świetnie się sprawdzają do zastosowań - net, multimedia, itp. Automatyczne ściąganie sterowników na starsze lapki też zdecydowanie na plus. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacek83 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2020 No i właśnie z tym pakietem office pies może być pogrzebany, bo nie wykluczam, że może się zdarzyć tak, że np mama będzie chciała zrobić sobie jakąś prostą notatkę w Wordzie. Ja osobiście również nigdy nie używałem nic poza Windowsem, więc nie wiem czy zaryzykować przejście na inny wynalazek. Muszę rozważyć za i przeciw takiego posunięcia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goral2099 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2020 (edytowane) Przecież jest OpenOffice / LibreOffice. Co jest "przeciw"? Czym niby ryzykujesz? :) Edytowane 10 Stycznia 2020 przez goral2099 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
easy65 Opublikowano 10 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2020 Wygląda jakbym agitował za linuxem :), ale całe życie jadę na windzie. To był właśnie wybór ekonomiczny w większości lapki odziedziczone po dzieciach/wnukach i "żeby internet działał" i to się sprawdziło i u zupełnych nowicjuszy i u ludzi używających wcześniej windowsa ( bo i w takich zastosowaniach nie widać różnicy) Miałem jeden przypadek gdy pani zaangażowana we wspólnotę mieszkańców musiała mieć office bo jakieś instytucje nie obsługiwały/nie do końca obsługiwały open office, ale ona waliła po kilka dokumentów dziennie w excelu. Do domowego użytku jw. open/libre . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...