makaron7 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2020 Witajcie, Poprosiłbym o pomoc w złożeniu komputera do biura. Główne założenia mam ale nie za bardzo znam się na dopasowaniu podzespołów tak żeby wszystko grało. Raczej myślę o czymś w miarę mocnym, kilkaset złotych więcej na danej części nie jest problemem. A więc tak: - procesor intel pewnie jakiś i7, może i9, a może amd? - karta graficzna w zasadzie nie musi być jakaś mocna byle byłaby możliwość podłączenia 4 monitorów, wejścia bez różnicy monitory dopiero będą kupowane i jakoś tak bliżej mi do geforca niz radeona - dysk pewnie jakiś ssd 1tb (nvme?) - ram jakieś 16 gb? może 32 jeżeli miałoby to sens - płyta główna to już dla mnie czarna magia - jakaś obudowa bez fajerwerków, w miarę cicha, żeby to wszystko zamknąć - i pozostaje kwestia reszty, sam nie wiem co tam będzie potrzebne, jakieś chłodzenia, wentylatory, zasilacz i inne bajery też bym poprosił. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2020 Co ty będziesz na tym kompie robił że chcesz I7/I9 + 32GB ramu ? Zabawy w sofie CAD/CAM , tworzenie i edycja grafiki 2D/3D etc ? Jeżeli faktycznie będzie robione coś wymagającego to AMD może być lepszym wyborem - duża liczba rdzeni / wątków + w miarę wydajny wątek , cenowo też niezłe np. Ryzen 9 3900X z 12 rdzeniami ( 24 wątkami ) kosztuje ~2 300 zł więc nieco mniej niż I9 . Bo jak to ma być zwykłe biuro ( pakiet office , internet , pdf-y i multimedia ) to starczy Pentium lub Athlon 200GE + tanie płyty , 8GB ram i SSD SATA za 1/3 budżetu lub nawet mniej . Ostatecznie jakiś polesingowiec za mniej niż 1k zł . Co do monitorów - przy tej liczbie monitorów odpada wykorzystanie iGPU , przynajmniej intela - max. podpiąć można 3 monitory , nie wiem jak z iGPU AMD - tyle że to mniejsza swoboda wyboru . z innych kart to np. GTX1050 Low Profile od Gigabyte za ~600 zł , ma 2x HDMI + 1xDP i 1xDVI , ew. model Ti w podobnej konfiguracji i też od GB , potem Asus GTX1050 Strix za 630 zł za HDMI+DP i 2x DVI . Potem dopiero RX570 lub GTX1650 / 1650 Super - niektóre modele mają po 4 gniazda dla wyświetlaczy ( różne konfigi - raz jest 2x HDMI + 2x DP a innym razem któreś z gniazd cyfrowych jest x2 a inne po 1 sztuce , D-Sub już nie ma w tych kartach ) . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marecki1 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2020 Czy ten komputer wstawisz do biura, pokoju czy łazienki to Twoja sprawa. Jak powiesz do czego on ma być używany - jakie oprogramowanie ma na nim pracować, to może coś podpowiemy. :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2020 widać ze to biuro to jakieś wypaśne musi być przed konkurencją Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Stycznia 2020 Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2020 Jak tak się da to faktycznie igpu + gt1030 lub nawet tańsza karta starczy, co prawda igpu przy ryzenach ograniczy wybór do modeli serii g więc będzie słabiej niż przy pełnych ryzenach zen 2Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...