ToMo Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 PROF ile zostało ci jeszcze tych bloków ??? A ja sie teraz zastanawiam czy kupic sobie discmana czy blok wodny :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROF Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 zostalo 5 blokow ...dwa juz poszly zanim zdazylem jej jeszcze zrobic do widzieli jak je robie :D i zarazili sie WC :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 23 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2003 www.dzikie.net - tam obili test blokow. co do innych to nie mam pojecia moze wyslesz do Thorna, on tez robi tes chyba od marca :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROF Opublikowano 5 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2003 No i stało sie totalna promocja bloki sa u mnie po 99,- taniej juz nie bedzie teraz to juz jest cena konkurencyjna nawet w porownaniu z republika... wydajnośc jaka to juz zostalo napisane, jakosc widac golym okiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 A czy następny model będzie frezowany? Bo wiercone stawiają dużu opór i ogólnie są dużo gorsze od frezowanych. CPC też jest wiercone....i jest do bani a reszta jest droższa...może nawet lepsze są niektóre. Zrób coś jak Nukleon. UPDATE: Temperatury wcale nie są takie rewelacujne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROF Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 A czy następny model będzie frezowany? Bo wiercone stawiają dużu opór i ogólnie są dużo gorsze od frezowanych. CPC też jest wiercone....i jest do bani a reszta jest droższa...może nawet lepsze są niektóre. Zrób coś jak Nukleon. UPDATE: Temperatury wcale nie są takie rewelacujne. No i zdradziles sie mowiac ze temeptatury nie sa takie rewelacyjne bo liczy sie rownica temepratur drogi kolego a na ta roznice ma rowniez wplyw zastosowana chlodnica jesli chodzi o "rewelacyjnosc" to przy 5 oC roznicy powmidzy ciecza a procesorem i przy wydzielncyh 73 watach daje opor cieplny 0,068 co jest juz wynikiem bardzo dobrym !!! co do oporow to przechodzily one symulacje komputerowe i wiem ze rzoplyw cieczy jest taki ze opory sa minimalne jesli mozna mowic dla takiech przekrojach o zauwazalnych oporach (mozesz mi wierzyc mechanika plynow i termodynamika nie jest mi obca) tak na marginesie to bloki freozoane moga byc i mniej wydajne od wierocnych to wszystko zalezy od konstrukcji , no i na ostatek czy widziales kiedys rozcietego bloka CPC ??? bo mi sie wydaje ze napewno nie widziales bo jakosja zauwazylem tylko ze wwiercony jest tylko otowrek pod wezyk nic wiecej !!! ale moze jestem slepy wiec prosze pokaz mi te wiercone kanaly bo ja ich nie widze !!! http://lark.wsh-kielce.edu.pl/~elkonrado/testcpc.htm jesli chodzi o kolejne bloki to tak beda juz frezowane i tu sie klania kolejny link Wizualizacja projektow superwydajnych blokow rozpoczeta :D powoli zbieram zainteresowanych na powaznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 5C przy niepodkręconym 1700XP to dużo jak na swoim 10.5x187 vCore=1.75 mam 3-7C. Dla mnie wynik cienki. Co do oporów to symulacje komputerowe mnie nie interesują, Nie ufam komputerom gdy nie siedzę przed ich monitorami i klawiaturą - powszechnie panuje jednak opinia że wiercone stawiają dużo większy opór i pewnie tak jest po za tym są mniej wydajne. Ktoś powinien zrobić obiektywny test np. bloków z republiki, od Mate'a (podobno się rozwalają w komputerze a Mate to olewa) no i twojego. Na allegro nie masz szans z taką ceną - może za 50 ktoś by się skusił..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 5C przy niepodkręconym 1700XP to dużo jak na swoim 10.5x187 vCore=1.75 mam 3-7C. Dla mnie wynik cienki. Co do oporów to symulacje komputerowe mnie nie interesują, Nie ufam komputerom gdy nie siedzę przed ich monitorami i klawiaturą - powszechnie panuje jednak opinia że wiercone stawiają dużo większy opór i pewnie tak jest po za tym są mniej wydajne. Ktoś powinien zrobić obiektywny test np. bloków z republiki, od Mate'a (podobno się rozwalają w komputerze a Mate to olewa) no i twojego. Na allegro nie masz szans z taką ceną - może za 50 ktoś by się skusił..... P.S. czy ktoś z was miał podobną akcję ? Aż mi przykro to czytać.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROF Opublikowano 17 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2003 5C przy niepodkręconym 1700XP to dużo jak na swoim 10.5x187 vCore=1.75 mam 3-7C. Dla mnie wynik cienki. Co do oporów to symulacje komputerowe mnie nie interesują, Nie ufam komputerom gdy nie siedzę przed ich monitorami i klawiaturą - powszechnie panuje jednak opinia że wiercone stawiają dużo większy opór i pewnie tak jest po za tym są mniej wydajne. Ktoś powinien zrobić obiektywny test np. bloków z republiki, od Mate'a (podobno się rozwalają w komputerze a Mate to olewa) no i twojego. Na allegro nie masz szans z taką ceną - może za 50 ktoś by się skusił..... P.S. czy ktoś z was miał podobną akcję ? Aż mi przykro to czytać.... pytanie tylko rzpy jakiej chlodnicy przy jakim przeplywie przy jakiej ilosci wody w obiegu bo to ma duuuze naczenie jak juz mowilem wszystko jest sprawa fizyki i porownywanie parametrow na nieporownyalnym sprzecie jest jednym wielkim nonsensem i mija sie z celem, jesli chodzo o opory to moze sa one minimalniewieksze ale to nie znaczy ze sa bloki od razu gorsze otorz czemu wieksze opry zwiazne sa z wiekszymi turbulencjami zawirowaniami cieczy i tak dalej wieszke zawirowania i tak dlej powoduja szybsza wymiane cieczy powmiedzy rdzeniem plynacej cieczy a warstwa przyscienna w kotrej zachodzi wymiana ciepla myli sie ten kto sadzi se zajwisko zachodzi w calej objetosci przeplywajacej cieczy (w rzeczywistosci jest to blona grubosci 0,5 do 1 mm w zaleznosci od predkowsci cieczy) tak wiec zawirowania ktore wywoluja beposrednio wieksze pory (minimalnie wieksze ale fakt jednak sa nie sa niekorzystnym zjawiskiem pod wzgledem termodynamicznym) co moge powiedziec wiecej takie konstrukcje sa celowo stosowane w kondensorach skraplaczach parownikach chlodniach elektorwni kondensacyjnych i to dlaczego a toz daltego ze wszpolcznynniki wnikania ciepla sa wieksze a konstrukcje sprawniejsze << nie mowie ze jest tak zawsze bo to wszystko zalezy od konstrukcji odpowiedniej, powiem tylko ze rozklad toworow zostal tak rozplanowany ze wymiana i przeplyw jest optymalny a nie ma sytuacji takiej ze otoorow jest nawaloncyh nak w northpole czy northplaplapla bo wiekszy przekroj nad jadrem przyczynia sie do zmnijszenia predkosci przeplywu i w efekcie zmnijszenia wspolczynnikow wnikania. jeli chodi o temperatury kroeconych i niekreconych to zalezy od szczescia jaki procesor sie dostanie (seria) jedne latwijej sie kreci i mniej sie grzeja inne na odwrot pozostaje ci tylko pogratulowac szczesci masz dobrejserii procesor kotry mozna by jescze podkrecic... co do nukleonka to fktycznie przykra sprawa ale do przewidzenia bo ja nie zastosowalbym warstwy kleju bez konkretnej warstwy oporowej dla kleju tak si nie robi i mowi to wam inzynier. W moich blokach jest zrobiona taka konstrukcyjna sztuczka ze im wieksze ciesnienie tym polaczenie klejowe jest szczelniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niemiec Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 padl jeden nukleon a ty juz sie czepiasz, kazdemu moze sie zdarzyc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turtles5 Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Przypomina mi Innovateka - co do bloku - wole frezowane :D. Ale ogolnie moze byc spox. Teraz posiadam Nukleona i zeby go zmienic to musialoby byc cos znacznie lepszego (ma ktos WW na zbyciu :?: :?: :?: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: ) Nie podoba mi sie zapinka - zrob cos na dziury w plycie. No i daj jakies zlaczki Cammoziego (albo cos w tym stylu, a nie proste kawalki rurek) Czyli WW dużo lepszy ?? Na tyle lepszy, by w niego zainwestowac (jezeli cena w granicach rozsadku). No i nie moze byc innych, pilniejszych wydatkow na horyzoncie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Co wy pier....???? Roznica miedzy woda a CPU na poziomie 5C???? Wolne zarty. Macie odczyty z termistorow, ktore sa g... warte, a potem podniecacie sie wynikami o dokladnosci 1*C. Bylo juz o tym na forum, ile orientacyjnie i realnie taka temperatura moze wynosic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROF Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Co wy pier....???? Roznica miedzy woda a CPU na poziomie 5C???? Wolne zarty. Macie odczyty z termistorow, ktore sa g... warte, a potem podniecacie sie wynikami o dokladnosci 1*C. Bylo juz o tym na forum, ile orientacyjnie i realnie taka temperatura moze wynosic. nona to ja nic nie poradze w owdzie byl termometr laboratoryjny dokladniejszego nie zjajdziesz a co do temepratury to byla to temperatura pokazywana przez czujnik onboard tak pokazywalo tak podalem, co do tego posta to oswiec mnie gdzie sa te temperatury bo w wyszukiwaniu znajdowal mi bagatela 4000 wynikow i to tylko okreslil w kotrym topicu to jest a takie slowa wystepuja w praktycznie kazdym topicu wiec badz mord i daj rade przeczytac cale forum w poszukianiu jedengo komentaza, pomysl realnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Ja robiłem pomiary za pomocą termometru z laboratorium fotograficznego - 0.5C dokładności. Jako więcej danych to powiem że nie mam chłodnicy - koło kompa stoi wielki kosz na śmiecie wypełniony wodą - pompka nie jest za mocna - 650l/h i w stanie spoczynku(GG divix takie tam <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły) różnica po między wodą a procem to 3C - a w stresie 7C przy 10.5x187 vCore=1.75V Proca nie mam dibrego do kręcenia - przy - jego max to 12.5x182 vCore=2.15V i Temp 34-39C - przy większych ustawieniach jest niestabilny :( a napięcia większego dać nie mogę - wtedy się sam resetuje :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 A gdzie dales czujke mierzaca temperature procesora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Z czujką nic nie robiłem - jest tam gdzie była zawsze czyli pod procem (W Epoxie miałem o ok. 8C zanizone temp bo czujka była w odległości 2-3mm od proca) i styka się z nim. Mi się nie podoba taka bezkrytyczna samoreklama na forum overclockers.pl też ten koleś się produkował... Brałbym go poważnie gdyby wysłał te swoje bloczki do Grzyba(jeden z moderatorów overclockers.pl) tak jak obiecywał - a nie zorbił tego. Ja swój bloczek testowałem - mam obrazki i uważam że to nie jest jednak wystarczająca dokumentacja bo powinien ktoś zupełnie obojętny to zrobić ale ja nie zamierzam spredawać tego w dużych ilościach - jestem zapaleńcem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROF Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 jak juz powiedzialem to testy tych blokow sobie podaruje bo przeszly testy wystarczajaco dobre i jak wowniez mowilem kolejne przejda juz testy takie jakie chcecie, a to ze tobie czujnik oszukuje to juz twoj problem moze tez powiesz ze testy kotre sa na republice to tez sa oszustwa ?? tam tez jest podobna roznica temeperatur... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Z czujką nic nie robiłem - jest tam gdzie była zawsze czyli pod procem (W Epoxie miałem o ok. 8C zanizone temp bo czujka była w odległości 2-3mm od proca) i styka się z nim. A skad wiesz, ze odczyt z termistora jest poprawny??? Wiesz jaka on ma dokladnosc??? Zeby obliczyc roznice o ktorej mowimy potrzebujesz dokladnej temperatury CPU. Jesli odczyt jest przeklamany o 10*C to sam wiesz ile warte sa takie gadki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROF Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 a sakd wiadomo ze czujnik na plycie dzial niepoprawnie ?? t ozalezy jak sie go prowadzi w miejscu w korym go testowano i o tym pomyslano jestem w koncu jestem inzynierem i takiego niedopatrzenia bym sie nie dopuscil... reszte pozostawiam bez komentaza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROF Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 a sakd wiadomo ze czujnik na plycie dzial niepoprawnie ?? t ozalezy jak sie go prowadzi w miejscu w korym go testowano i o tym pomyslano jestem w koncu jestem inzynierem i takiego niedopatrzenia bym sie nie dopuscil... reszte pozostawiam bez komentaza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 18 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2003 jak juz powiedzialem to testy tych blokow sobie podaruje bo przeszly testy wystarczajaco dobre i jak wowniez mowilem kolejne przejda juz testy takie jakie chcecie, a to ze tobie czujnik oszukuje to juz twoj problem moze tez powiesz ze testy kotre sa na republice to tez sa oszustwa ?? tam tez jest podobna roznica temeperatur... To czemu nie wysłałeś bloczków do Grzyba jak obiecywałeś? Nie mówmy o republice - jeszcze się trochę nauczyć muszą (ale początki mają dobre) zamówiłem u nich miedź 50x50x15 to dostałem 48.8x51x14.2mm nie bardzo to mi przeszkadzałoby gdyby ta miedź była jakaś tania.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Czunik na plycie nie jest termometrem. Dokladnosc jego umieszczenia w sockecie tez nie jest zawsze powtarzalna w tych samych modelach. Ten temat byl juz poruszany, ale odczyty z niego niekoniecznie musza byc liniowe. Poza tym zawsze odczyt masz na zewnatrz jadra, wiec o prawdziwej temperaturze mozna jedynie gdybac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Czunik na plycie nie jest termometrem. Dokladnosc jego umieszczenia w sockecie tez nie jest zawsze powtarzalna w tych samych modelach. Ten temat byl juz poruszany, ale odczyty z niego niekoniecznie musza byc liniowe. Poza tym zawsze odczyt masz na zewnatrz jadra, wiec o prawdziwej temperaturze mozna jedynie gdybac. No to nalezalo by te bloki PROFa porownac na tej samej platformie testowej w jak najbardziej zblizonych warunkach z innymi blokami. My sie wlasnie zabieramy z redakcja za testy WB. DeczklaV bedzie robil cala procedurke. Jeden bloczek dziennie. Na razie Mate i blooki republika podsylaja bloki, jeszcze od popixs-a :D. Wiec moja propozycja jest taka jak kazdy widzi. podeslij po jednym bloczku do nas a my go na pewno dorzucimy do testow reszty. Kontaktuj sie z deczklav@olsza.krakow.pl Na mur beton warunki testow beda identyczne dla kazdego bloczku. Mam dostep do klimatyzowanego pomieszczenia w razie potrzeby, aby temp otoczenia byla taka sama dla all blokow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 I to bedzie dobre porownanie. Jesli nawet termistor to przy zachowaniu tej samej platformy wynik bedzie miarodajny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 I to bedzie dobre porownanie. Jesli nawet termistor to przy zachowaniu tej samej platformy wynik bedzie miarodajny.No mam nadzieje, ze bedzie lepsze niz to Thorna :D A tak na serio to korzystajac podepne sie to topicu. Jesli ktos z Was chcialby podeslac nam swoje (wlasnej konstrukcji i wykonannia) bloczki do testow (oddamy po testach) to prosze o kontakt z kolega DeczklaVem. Mail 1 post wyzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Kiedy się zaczyna ten teścik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2003 Kiedy się zaczyna ten teścik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...