laseraptor Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2020 Witam, system nie widzi dysku, nawet w biosie nic się nie pokazuje. Nie wiem czy to wina systemu (W10 PRO). Dodam jeszcze, że wibracje dysku są niewyczuwalne więc, albo nie działa, albo to wyjątkowo udana partia. W komputerze mam jeszcze 3 dyski (2tb wd gold, 2tb wd red, 4tb wd red) myślałem, że zasilacz nie wyrabia, po odłączyłem i nadal nic. Niby jest to dysk serverowy, ale wd red też i jakoś działa. Proszę o pomoc, bo nie wiem czy się z tym męczyć czy zwracać. Wersja biosu 2019-01-25 7B00v1H Moje podzespoły: MB - MSI b350 gamin pro carbon CPU - R5 1600 PSU - EVGA SuperNOVA 650 G2 650W Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2020 Jak nie słyszysz startu ( i wibracji ) to trup. Sprawdż na innym złaczu zasilania ( zdarzają się wadliwe złacza w zasilaczu) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laseraptor Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2020 Niestety nie mam innego zasilacza, a złącza działają, bo jeszcze godzinę temu były podłączone do innego dysku. A jeśli dysk byłby sprawny to normalnie na win10 powinien działać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2020 Jak w biosie nic nie ma i nie słychać / nie czuć pracy dysku to prawdopodobnie jest to trup . Zrób tak jak radzi Kwazor , z tym że nie musisz go podpinać pod inny zasilacz , wystarczy inne złącze z tej samej wiązki albo z innej wiązki . Ostatecznie podejście do kogoś kto ma stacjonarkę i tam sprawdzenie . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laseraptor Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2020 Już próbowałem innych kabli i nic, chyba rzeczywiście trup. Lepiej teraz niż za pół roku. Dzięki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...