grzybolevsky Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2020 Cześć, Zastanawiam się nad w miarę uniwersalnym monitorem, głównie służącym do pracy z edytorami tekstowymi (VS Code, IntelliJ IDEA) oraz dodatkowo do grania w niewymagające gry typu CS:GO, Dota 2. Ponieważ obecnie użytkuję monitory 24 calowe Full HD i są dla mnie dość małe, stwierdziłem że chciałbym pójść w rozdzielczość QHD. Z racji tego że gram też w CSa to chciałbym aby monitor miał 144Hz. Preferowana wielkość to 27 cali, albo 32 cale (ale wtedy QHD chyba będzie za małe?). Obecnie zastanawiam się nad dwoma: Philips E-line 276E8VJSB/00 - opcja budżetowa, bardziej skierowana na pracę. LG 27GL850-B - opcja dla mnie uniwersalna, bo fajny ekran wraz z dobrą częstotliwością odświeżania. I tutaj zastanawiam się, czy jest w ogóle sens pakować się w 4K w monitorze 27 cali? Czy lepiej postawić na UHD i wyższą częstotliwość odświezania? Dodatkowo, LG ma fajne możliwości regulacji położenia ( w przeciwieństwie do Philipsa którego praktycznie nie da się regulować). Z drugiej strony myślałem też o modelach UltraWide. Problem w tym że są droższe, a dodatkowo słyszałem dużo niedobrych rzeczy o czarnych paskach po bokach. Czy może ktoś mi doradzić jakieś inne modele warte rozważenia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Firedash Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2020 @grzybolevsky https://www.x-kom.pl/p/520772-monitor-led-27-gigabyte-aorus-fi27q-czarny.html Ja siedzę na tym. Do gier idealne połączenie, czyli 2k + 144Hz, a do pracy też jestem bardzo zadowolony, mam odpalone dwa okna z Intelij i wygodnie się pracuje. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saniszyn Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2020 Zajrzałem do mego wpisu sprzed 2 dni z identycznego postu. Chyba użytkownicy w ogóle nie czytają forum ;) IPS i to ze świetnymi parametrami. Do pracy, gier i filmów. https://www.benq.eu/pl-pl/monitor/gaming/ex2780q.html 4K ma jedną zasadniczą wadę. Karta graficzna będzie miała wiele więcej do roboty, a zysk z jakości na 27" nieznaczny. Czyli może nie uciągnąć takiej rozdzielczości. Skalowanie zaś z 4K na 2K mija się z celem i pogarsza jakość obrazu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...