Skocz do zawartości
Tailon

Zestaw do gier - skrzynia + monitor do 5850

Rekomendowane odpowiedzi

Hej! Z racji że jest to mój pierwszy post tutaj witam wszystkich serdecznie!

Mam taki o to zestaw - https://www.x-kom.pl/lista/e8pg9sera . Myślicie że jest okej, czy jednak wypadałoby coś w nim zmienić?

Zależy mi przede wszystkim na płynnym gamingu w 2k w najnowsze tytuły. :D

Z góry dziękuję za pomoc!

Edytowane przez Tailon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Novice napisał:

3000 c16,celuj w trochę szybszy ram.

VA do grania są słabe bo smarują przy ruchu.

Kolega ma racje, ryzeny lubią szybsze ramy, im szybsze, lepsza wydajność i swoboda dla procka :)

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płytę weź od innego producenta. Asrocki są problematyczne. Co prawda tego konkretnego nie miałem w rękach ale model znacznie wyższy (X470 master sli) ma tragicznie słabą sekcję zasilania i spore problemy z pamięciami. Z mojego doświadczenia najmniej problematyczne są MSI, drugi o dziwo Gigabyte. Lepiej dołożyć te kilkanaście zł i nie mieć problemów z przegrzewającą się sekcją i pamięciami działającymi ledwo na pół gwizdka.

W prywatnym komputerze mam MSI B450-A Pro i nawet przy OC działa w pełni stabilnie, max temp sekcji zasilania przy pełnym obciążeniu to 78 stopni (130 na asrocku z tym samym CPU), a RAM bez zająknięcia odpalił z XMP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tej cenie to już lepiej wybrać RX5700 XT, sporo wydajniejszy, dopłata niewielka. Praktycznie można zrobić prawie bez.

Moja propozycja https://www.x-kom.pl/lista/djqubgjjl praktycznie nie wiele zmieniłem, tańsza podobnej klasy płyta i wydajniejsza grafika.

• SilentiumPC Fera 3 120mm
  • SilentiumPC Supremo M2 550W 80 Plus Gold
  • ASRock B450 Pro4
  • Acer ED273URPBIDPX Curved czarny
  • AMD Ryzen 5 3600
  • Patriot 16GB (2x8GB) 3000MHz CL16 Viper 4 Blackout
  • PowerColor Radeon RX 5700 XT Red Dragon 8GB GDDR6
  • Plextor 512GB 2,5" SATA SSD M8VC
  • SilentiumPC Regnum RG6V TG Pure Black

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

11 godzin temu, neomagnet napisał:

Płytę weź od innego producenta. Asrocki są problematyczne. Co prawda tego konkretnego nie miałem w rękach ale model znacznie wyższy (X470 master sli) ma tragicznie słabą sekcję zasilania i spore problemy z pamięciami. Z mojego doświadczenia najmniej problematyczne są MSI, drugi o dziwo Gigabyte. Lepiej dołożyć te kilkanaście zł i nie mieć problemów z przegrzewającą się sekcją i pamięciami działającymi ledwo na pół gwizdka.

W prywatnym komputerze mam MSI B450-A Pro i nawet przy OC działa w pełni stabilnie, max temp sekcji zasilania przy pełnym obciążeniu to 78 stopni (130 na asrocku z tym samym CPU), a RAM bez zająknięcia odpalił z XMP.

Z asrockami są problemy, to racja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 30.05.2020 o 19:15, xeasyx napisał:

Kolega ma racje, ryzeny lubią szybsze ramy, im szybsze, lepsza wydajność i swoboda dla procka :)

wszystkie możliwe podzespoły które korzystają z ramu działają lepiej na szybszym ramie.

zarówno cpu od amd,cpu od intela jak i gpu od s3

• Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już się wypowiedziałem co do płyty głównej. Na tym podzespole to można oszczędzać jak się wybiera Intela non-K, ale przy AMD gdzie masz swobodę w doborze ramu i OC lepiej dopłacić do czegoś co działa. Na Asrocku może nie dać rady nawet tego 3000MHz uruchomić, a proc może zjechać z wydajnością jak sekcja się przegrzeje i nie będzie w stanie stabilnie go zasilać. Kiedyś ten producent produkował wyłącznie chłam, później zdobyli uznanie wieloma udanymi i ciekawymi modelami. Obecnie chyba wracają do korzeni.... 

Patrząc na opinie na temat wyżej poleconego modelu to i tu asrock mocno przyoszczędził na sekcji, bo widziałem kilka komenatrzy o przegrzewaniu.

Edytowane przez neomagnet

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi