Desmas Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 Dzień dobry, chciałbym prosić o pomoc w złożeniu zestawu typowo pod pracę (stąd też brak potrzeby GPU). Niestety wypadłem już z obiegu i nie jestem na bieżąco ze sprzętem obecnym na rynku. Zastosowanie komputera: Praca, 90% Matlab Maksymalna kwota: 6500 Kiedy zamierzam kupić komputer?: ten miesiąc Których części potrzebuję: cały zestaw + 2 monitory 27 cali Czy będę podkręcać sprzęt?: nie Rozdzielczość mojego monitora i model: potrzebne 2 monitory 27 cali, 1920x1080 lub jeśli zmieszczą się w cenie to 2560x1440 Specjalne wymagania: GPU niepotrzebne, gdyż 99% czasu to Matlab bez skryptów wymagających użycia GPU, a rozsądna karta to zbyt wielki wydatek przy tym budżecie Części z poprzedniego komputera (konkretne modele): brak Własna propozycja zestawu: brak, choć z tego co się orientuję optymalniej będzie oprzeć go o AMD, proszę o skorygowanie mojego poglądu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 Problem z AMD jest taki że tylko słabsze procki mają integrę np. taki Ryzen 5 3400G , 4 rdzenie i 8 wątków , w dodatku to Zen + a nie Zen 2 jak sugeruje nazwa . Mocniejsze APU oparte o Zen 2 dopiero będą . Więc jak potrzebujesz więcej rdzeni to normalne CPU w stylu Ryzena 5 czy 7 + GT1030 . Zestaw z PPC za 8400 zł po odliczeniu karty wyjdzie jakieś ~5 k zł , zmiana SSD i ew. dołożenie ramu oraz budy i się zmieścić . SSD - Corsair MP510 960GB lub PNY XLR8 CS3030 1 TB , ew. Corsair MP600 1 TB jak chcesz SSD PCI-E Gen 4 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Desmas Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 Dziękuję za link z zestawem! Mam, co do niego kilka pytań. Czy zakładając brak jakigokolwiek kręcenia procka, cooler CPU jest wymagany? Boxowe chłodzenie nie da rady? Czy można jakąś słabszą płyte główną, która zapewni po prostu podstawowe funkcje i obsłuży tego procka + 32GB RAMu i SSD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 Niby można darować sobie coolera i zostać przy boxie, ale uwierz że prędzej czy później i tak go kupisz :D jeśli nie chcesz wydawać tyle kasy na aio, grandis fajnie schłodzi tego proca. A co do płyty, jak chcesz takiego proca to trzeba kupić porządną płytę, nie wiem czy można coś tutaj taniej dać, bo nigdy nie pracowałem na ryśku 9. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roar.RAR Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 (edytowane) na tą odpowiedź proszę nie patrzeć. Coś forum się ostatnio buguje i dodaje po dwa wpisy na raz :/ Edytowane 16 Czerwca 2020 przez roar.RAR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bonusso3 Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 1 godzinę temu, Desmas napisał: Czy można jakąś słabszą płyte główną, która zapewni po prostu podstawowe funkcje i obsłuży tego procka + 32GB RAMu i SSD? Pewnie że można, ale tutaj chodzi o fakt, że B450 mają zasilać słabsze procesory w założeniu, więc można kupić np coś na X470. Czy warto? Moim zdaniem nie, bo wskazany w zestawie Asus X570 jest półkę wyżej, nie tylko jeśli chodzi o zasilanie i chłodzenie. Płytę bym akurat kupił w innym sklepie bo cena podskoczyła o 200zł... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2020 Jak nie będzie OC to faktycznie można zrezygnowąć z AIO i kupić jakieś średnie / dobre AC ew. zostawić boxa z procka . Jak potrzebujesz 32 GB ramu to kupuj kości 16 GB , przy 4x8GB może być ciężko z odpaleniem ramu na zegarach > 3 000 mhz Nie wiem czy przy tym co będziesz robił taktowanie ramu ma większe znaczenie bo w przypadku zestawów 2x16 GB jest duży rozstrzał cenowy pomiędzy 3200 mhz CL16 a 3600 mhz CL16 - jakieś 320 zł różnicy . G.Skill Sniper X 2x16 GB DDR4 3200 mhz CL16 za 615 zł G.Skill Ripjaws V 2x16 GB DDR4 3600 mhz CL16 za 936 zł <br> Chłodzenie : SPC Grandis 3 za 200 zł <br> SSD : Corsair MP510 960 GB - 779 zł<br> PNY XLR8 CS3030 1TB - 812 zł <br> Corsair MP600 1TB - 1099 zł ( PCI-E Gen 4 ) <br> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Desmas Opublikowano 17 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2020 Dziękuję za odpowiedzi i porady. Rozważam jeszcze zakup poleasingowej stacji roboczej. Sprawdzę dostępne opcje i wtedy podejmę ostateczną decyzję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...