Mkjouin2802 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) Siemanko, pisałem już w tej sprawie na grupie technicznej na FB, ale tu nie zaszkodzi. Posiadam starą płytę ECS G31T-M, 2x512mb RAMu ddr2 667, Pentiuma E5300, Ati Radeona HD 2400XT oraz jakieś PSU 450W od Chiefteca w dosyć antycznej obudowie (mniejsza o nią). Komputer nie jest mój ale chciałem zrobić prezent osobie do której należy niskim kosztem, bo ogólnie nie jest wymagająca i mówi że działa jej to jako-tako do tego co robi (dokumenty i słuchanie muzyki, czasami powrót do gierek czyli Skyrim, stare Saint's Rowy i pierwszy AC - które jakimś cudem działają w tych 25-30fps na najniższych). Za symboliczne 100zł chcę wymienić procesor i ram, grafikę mam (gt 730). Chcę żeby platforma - mimo swojej wiekowości - pobierała jak najmniej prądu a całość zamknęła się w 100zł. Płyta obsługuje maks. 4GB ramu więc tu sprawa załatwiona, dwie kostki po 2GB 800. Odejmuję jakieś 20-30zł. No i zostaje 70-80zł. W tej cenie znajdę dużo Xeonów na 771 z modem do 775, ale nie wszystko pasuje do tego czego oczekuję - czyli FSB 1333 lub niższe, TDP równe lub niższe ww. E5300 (65W) i zdrowa cena jak na taki staroć. Po dłuższym szukaniu i myśleniu zostałem przy: E5450, E5430, E5420, L5430, L5420, L5408 Zastanawiam się czy brać E5450, czy jego minimalnie słabszych braci za dużo mniejszą kwotę, czy celować w serię L która ma niskie TDP, a przede wszystkim L5408. No i tu zastanawia mnie kolejna rzecz, jako że nigdy w życiu nie bawiłem się w OC na starszych platformach. Płyta posiada możliwość zmiany FSB i jedyny test który o tym wspomina i nie jest po hindusku mówi: "We could overclock our E6300 to an FSB of 342 MHz, after that the BIOS would not show more than a black screen on POST. We also tried with a 1333 FSB CPU which ran perfectly fine at 333 FSB, but could not go beyond 342 MHz FSB either. So this board is a good overlocker when used with a 266 FSB CPU because you can easily overclock more than 25%. When used with a 333 FSB CPU only a few percent are possible." Mowa tam o Core2Duo więc nie wiem na ile mogę to odnosić do ww. Xeonów, ale zastanawiałem się czy nie mogę wziąć tego L5408 z niskim TDP (40W) który w porównaniu do reszty ma FSB 1066 (czyli 266, dobrze rozumiem?) - zakładam, biorąc pod uwagę ten test, że będę mógł go podbić, tylko jaki mogę wyciągnąć z tego zegar? I podobne pytanie do E5430/E5420 - mogę wziąć te minimalnie wolniejsze procesory i podbić je do poziomu E5450? Co powinienem wybrać i zrobić? Cooler chyba stockowy, musiałbym dopytać. Dziękuję z góry za jakąś pomoc. Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez Mkjouin2802 Wygląda źle na tapatalku Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Z Xeonem może wyjść różnie - może być potrzebna aktualizacja BIOSu lub dogrywanie mikrokodów. Teoretycznie jeśli chcesz robić OC to bierz te szybsze Xeony - mają wyższy mnożnik i wtedy podbijając FSB rośnie szybciej taktowanie procesora. Sam jestem przed taką zabawą z Xeonami - mam płytę Asrock P41c-de ale obecnie brak czasu na zabawę więc leży w szufladzie. Nawet jeśli wrzucisz jakiegoś Xeona 4 rdzeniowego z serii L i bez OC to i tak będzie wydajniejsze od obecnego procesora. Zwłaszcza, że planujesz standardowe boxowe chłodzenie. Ewentualnie jakiś E8400 - zawsze to będzie lepsze niż E5300 ale nie wiem jak z ceną takich staroci. Lub Q8200 ale to już się grzeje mocniej bo 95W. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mkjouin2802 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2020 (edytowane) 3 godziny temu, pietach napisał: Z Xeonem może wyjść różnie - może być potrzebna aktualizacja BIOSu lub dogrywanie mikrokodów. Teoretycznie jeśli chcesz robić OC to bierz te szybsze Xeony - mają wyższy mnożnik i wtedy podbijając FSB rośnie szybciej taktowanie procesora. Sam jestem przed taką zabawą z Xeonami - mam płytę Asrock P41c-de ale obecnie brak czasu na zabawę więc leży w szufladzie. Nawet jeśli wrzucisz jakiegoś Xeona 4 rdzeniowego z serii L i bez OC to i tak będzie wydajniejsze od obecnego procesora. Zwłaszcza, że planujesz standardowe boxowe chłodzenie. Ewentualnie jakiś E8400 - zawsze to będzie lepsze niż E5300 ale nie wiem jak z ceną takich staroci. Lub Q8200 ale to już się grzeje mocniej bo 95W. Dziękujęza odpowiedź. Wiem że z Xeonem jest różnie, przekopując się przez internet znalazłem gdzieś w czeluściach YT filmik jak ktoś odpala E5450 na tej płycie, więc o to bym się już w sumie na tym etapie nie bał. Będę potrafił wgrać mikrokod(y), tak myślę xP Stwierdziłem że jeśli nie wezmę L5408 to zdecyduję się albo na L5420 albo E5430. L5420 ma 2,5GHz a E5430 ma 2,66GHz, różnica TDP między nimi wynosi 30W i stawiam że mógłbym spokojnie podbić tego L5420 do poziomu E5430 albo nawet wyżej, bo to kwestia minimalnego ruszenia FSB które wg. testu do ~342 można podbijać. I tu rodzi mi się kolejne pytanie, bo Xeony serii L mają dużo niższy TCase od Xeonów serii E - czy TCase ma jakikolwiek wpływ na to do jakiej temperatury działa procesor ogólnie/bez zwalniania czy to raczej informacja która nie ma znaczenia? I czy powinienem wymieniać cooler na coś innego czy mogę zostawić stockowy w przypadku E? Dodam jeszcze że znalazłem u Ruskich stronę z biosami do tych płyt z dodanym mikrokodem które działają https://ideafix.name/?p=1909 Edytowane 5 Sierpnia 2020 przez Mkjouin2802 Dodałem link Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Cytat I czy powinienem wymieniać cooler na coś innego czy mogę zostawić stockowy w przypadku E? Zależy jaki masz teraz przy tym E5300. Bo te Xeony sprzedają bez coolera a do E5300 możesz mieć kawałek cienkiego aluminium...od pół biedy jakbyś miał box ale ten z miedzianym wkładem. Jeśli jednak chcesz zachować cichą kulturę pracy to jednak musi być to coś lepsze niż box a to już dodatkowy koszt - 40-60 zł za jakąś używkę pokroju Arcitic Frezer 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mkjouin2802 Opublikowano 5 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2020 2 godziny temu, pietach napisał: Zależy jaki masz teraz przy tym E5300. Bo te Xeony sprzedają bez coolera a do E5300 możesz mieć kawałek cienkiego aluminium...od pół biedy jakbyś miał box ale ten z miedzianym wkładem. Jeśli jednak chcesz zachować cichą kulturę pracy to jednak musi być to coś lepsze niż box a to już dodatkowy koszt - 40-60 zł za jakąś używkę pokroju Arcitic Frezer Jest stock bez miedzi, zamówię za 4 dyszki z dwoma wentylatorami coś z Ali i miedzią w takim razie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2020 Daj znać jak ogarniesz temat, sam jestem ciekaw efektów końcowych zanim skusze się na jakiegoś Xeona do mojego Asrocka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...