lemosv Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2021 Witam, przeprowadziłem się do mieszkania gdzie Access Point jest oddalony od mojego biurka przy którym pracuje na stacjonarce. Niestety nie posiadam karty sieciowej bezprzewodowej, a nie chce ciągnąć 10m kabla ethernet. Póki co ściągam neta przez telefon łącząc do kablem USB. Jednak w mieszkaniu mam światłowód 1GB/s 5Ghz i zależy mi na wykorzystaniu go w pełni. Jaki zakup będzie najlepszym rozwiązaniem? Karta sieciowa wewnętrzna / Router i bridge mode ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2021 27 minut temu, lemosv napisał: Witam, przeprowadziłem się do mieszkania gdzie Access Point jest oddalony od mojego biurka przy którym pracuje na stacjonarce. Niestety nie posiadam karty sieciowej bezprzewodowej, a nie chce ciągnąć 10m kabla ethernet. Póki co ściągam neta przez telefon łącząc do kablem USB. Jednak w mieszkaniu mam światłowód 1GB/s 5Ghz i zależy mi na wykorzystaniu go w pełni. Jaki zakup będzie najlepszym rozwiązaniem? Karta sieciowa wewnętrzna / Router i bridge mode ? Po wi-fi swiatlowodu nie wykozystasz w pelni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemosv Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2021 19 minut temu, tyr83 napisał: Po wi-fi swiatlowodu nie wykozystasz w pelni. No trudno, jednak potrzebuje mimo wszystko. Jakiejś karty sieciowej lub routera. Polecasz coś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 21 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2021 4 godziny temu, lemosv napisał: No trudno, jednak potrzebuje mimo wszystko. Jakiejś karty sieciowej lub routera. Polecasz coś? W sprawach wifi nie doradze, mam swiatlowod do stacjonarki podlaczony ethernetem z routera, ale w twojej sytuacji moze lepszym rozwiazaniem bylby adaptery powerline, pierwszy lepszy filmik jaki znalazlem na ten temat. Wi-fi to raczej stosuje do komorek / laptopa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2021 Ja używam karty sieciowej wifi ac, na PCI, takiego tp-linka za ~200zl. Osiągam 250-300 Mbit przy pobieraniu gierek ze steam czyli max mojego łączą ale jest to możliwe tylko dlatego że mam router dosłownie w linii prostej bez jakichkolwiek przeszkód po drodze. Jak przesunę Router 20cm dalej tak aby schował się za jedną ścianą to prędkość maleje do 50-100mbit. Ciekawe czy jest coś lepszego aby miec lepsze transfery po wifi przez ściany... Jak wifi ax oferuje lepszy zasięg, to tylko w taką technologie dziś bym celował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zabuza Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2021 WIFI 6 czyli AX jest tylko rozwinięciem standardu AC (WIFI 5) nic więcej. Po za szerokością kanału i modulacją nic się praktycznie nie zmienia, w tym moc nadawania. Jeżeli komuś w AC złe chodziło to w AX tez będzie źle chodziło ale z trochę większymi prędkościami z racji właśnie większego kanału oraz wydajniejszego kodowania. Odnośnie teamtu - oczywiscie mozna wszystko puscic po wifi jednak nie ma rysuku mieszkania i innych parametrów. Jeśli masz duzo przeszkód po drodze do routera - lepszym pomyslem jest plc, gdzie tranfery beda na poziomie do 400 Mbita, ale tu też jest haczyk: wszystko zależy od odległości i ilości żył w przewodzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lemosv Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2021 (edytowane) Niestety 2 ściany stoją między routerem, a komputerem. Nie chcę też inwestować 600zł na wynajmowanym mieszkaniu. Budynek co prawda nowy z 2018 r. Nie mam informacji ile żyłowy kabel jest tu w przewodzie. W każdym razie co za sprzęt proponujesz? Edytowane 22 Marca 2021 przez lemosv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zabuza Opublikowano 22 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2021 Jeśli budynek z 2018 r. to na bank 3 zyłowy przewód puszczony - bierz PLC. I tak jak chcesz kolo 600-700 Mbita to TL-WPA8630P KIT do 200 Mbita - TL-PA7017 KIT Ponizej TL-PA7017 KIT nie schodz 😄 Ważne dwie uwagi!!!!! Adapter podpinasz bezpośrednio do gniazdka sieciowego!!!! (nie listwy) i musi być jedna przynajmniej wspólna faza. Jak to sprawdzić? Na różnicówce wylaczasz wszystko oprócz gniazd elektrycznych (czasami są dzielone pokoje) i sprawdzasz czy w pokoju gdzie ma byc docelowo jest prąd a także tam gdzie stoi router. Wtedy z całą pewnoscią masz te gniazda na jednej fazie. Jeśli nie a chcesz miec to przepinasz na róznicówce ale to wytlumacze Ci jak bedziesz zdeterminowany do takiego rozwiązania. Zalety nie trzeba kabla puszczac ale cenowo wychodzi jak nowy router 😄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...