Ultor123 Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2021 Cześć, Potrzebuje płytę i ram do procka, który obecnie jest najbardziej opłacalny czyli i5 10400f. Części mogą być nowe jak i używane, ważne aby wszystko ze sobą współgrało. Podkręcanie mnie nie kręci, więc płyta nie musi być "Z", ważne aby była w formacie ATX, bo mam obecnie mATX i w obecnej budzie MIDI wygląda zabawnie. Co do ramu to jestem całkowicie zielony i w tym temacie liczę na Waszą pomoc - chciałbym 16 GB. Cena per wartość jest najważniejsza. Obecnie posiadam i5 4570,płyta jakiś Gigabyte, 8 gb 1333, GTX 1060 6GB, Corsair CX 450 i buda SPC RG4. Kartą jaką w przyszłości planuję zakupić będzie maksymalnie 3060 lub 2070 - pod warunkiem, że ceny wrócą do normalności. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Witam "Cena per wartość jest najważniejsza" tzn. Co? schodzenie z ceny zawsze idzie w tym samym kierunku trzeba iść na kompromisy a i tak potem odbija się czkawką . wiesz mógł bym ocal temat i napisać przecież są zestawy polecane https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-kwiecien-2021-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach?page=0,6 idąc dalej , zmieniając kartę graficzna to raczej zasilacz 450W to zdecydowanie za mało . aby był sens kupować np. szybsza pamięć niż 2666MHz to płyta z Z490 lub nowsza B560-B570, jak płyta główna będzie "bida edition" to potem można na sekcji zasilania frytki smażyć, bo Intel kłamczuszek zamiast pisać ile faktycznie CPU popiera mocy w szczycie to tak trochę rozmija się z prawda po miedzy informacja a stanem faktycznym bo ten i5 10400f to może nawet 220W zjeść ... także szukanie złotego środka jaką optymalnie kupić płytę główna może nie być takie łatwe, żadna firma jak dotąd nie podejmie rękawicy aby przeprowadzić nie zależne testy i określić ze dana płyta główna danego producenta jest w stanie zasilić dany procesor tak aby sekcja zasilania się nie gotowała , jest tylko napisane, jest zgodny z ... a tutaj żaden uprzejmy pan sprzedawca już ci nie podpowie jak optymalnie wydać pieniądze aby nie przepłacić a otrzymać spoko produkt XD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Przy takim zestawie nie ma zadnej filozofii , tego procka bez problemu obsluzy nawet najtansza plyta, wybierz cos co ma funkcje, ktorych potrzebujesz. To samo z ramem, max. co ten procesor obsluzy to 2666, a wiec nawet najtansze pamieci tyle osiagna, ewentualnie mozesz odrobine doplacic do nizszego CL pamieci. Zasilacz bedziesz musial zmienic na cos mocniejszego przy zakupie rtx 3060. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ultor123 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Dziękuję za zainteresowanie. W tej chwili zależy mi tylko na 3 głównych podzespołach, zasilacz wymienię w momencie zakupu karty - a obiecywali, że nawet 1070 na nim poleci 🙂 Jeżeli dobrze zrozumiałem Wasze rady, to ram mogę zakupić byle jaki np. CL 15 2933 lub CL 14 2666, a płyta winna mieć przyzwoitą sekcje zasilania - tylko która będzie odpowiednia? Jeszcze raz wspomnę,że nie będę nic podkręca bo absolutnie się na tym nie znam - jedyne co mnie cieszy to to, że sam to sobie złożę i wgram oprogramowanie... i na tym moje zdolności się kończą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2021 1 godzinę temu, Ultor123 napisał: Dziękuję za zainteresowanie. W tej chwili zależy mi tylko na 3 głównych podzespołach, zasilacz wymienię w momencie zakupu karty - a obiecywali, że nawet 1070 na nim poleci 🙂 Jeżeli dobrze zrozumiałem Wasze rady, to ram mogę zakupić byle jaki np. CL 15 2933 lub CL 14 2666, a płyta winna mieć przyzwoitą sekcje zasilania - tylko która będzie odpowiednia? Jeszcze raz wspomnę,że nie będę nic podkręca bo absolutnie się na tym nie znam - jedyne co mnie cieszy to to, że sam to sobie złożę i wgram oprogramowanie... i na tym moje zdolności się kończą. Ram 2666 cl 14 bedzie jak najbardziej ok do tego procesora, nie ma sensu przeplacac, bo i tak bez driogiej plyty Z wiecej jak 2666 nie ustawisz na intelu. Sekcja zasilania plyty glownej rowniez tutaj nie ma znaczenia, nawet najtansze konstrukcje bez problemu obsluza ten procesor, birz po prostu plyte, ktora ma potrzebna u ciebie ilosc slotow i dobra cene, ewentualnie mozesz doplacic zeby bylo audio alc 1200+ zeby nie bylo szumow ani przebic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...