snuppy Opublikowano 8 Listopada Zgłoś Opublikowano 8 Listopada A coś takiego GOODRAM 32GB (2x16GB) 5600MHz CL30 IRDM BLACK V SILVER?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Listopada Zgłoś Opublikowano 8 Listopada Zapewne te GoodRAM mają te 5600 MT/s w trybie OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snuppy Opublikowano 8 Listopada Zgłoś Opublikowano 8 Listopada To jak to rozpoznać które pamięci mają taki tryb natywnie a nie w oc?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 8 Listopada Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 22 minuty temu, snuppy napisał: To jak to rozpoznać które pamięci mają taki tryb natywnie a nie w oc?? Kyle trochę komplikuje, ale on lubi ustawienia fabryczne 🙂 Ciebie interesuje wejście do UEFI, wybranie profile EXPO / XMP w ustawieniach i masz gotowe 6000 CL30. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snuppy Opublikowano 8 Listopada Zgłoś Opublikowano 8 Listopada To w takim razie mam szukać 6000 cl30 ?? Czy obojętnie co i po prostuz z xmp wybrać to co mnie interesuje ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Listopada Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2 godziny temu, snuppy napisał: To jak to rozpoznać które pamięci mają taki tryb natywnie a nie w oc?? W specyfikacji producenta (te Patriot 7000 podawane wcześniej mają 4800), albo poprosić jakiegoś użytkownika o zrzut z CPU-Z, zakładka SPD i widać tam jakie są najszybsze profile non OC (JEDEC) a jakie OC (XMP/EXPO). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snuppy Opublikowano 8 Listopada Zgłoś Opublikowano 8 Listopada Ok teraz już rozumiem , czyli te wartości które są głowie podane są po oc , a trzeba szukać "głebiej" jakie rodzaje taktowania obsługują bez OC po wejściu w profil xmp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 8 Listopada Zgłoś Opublikowano 8 Listopada (edytowane) Tak, trzeba szukać głębiej. Przykład: https://viper.patriotmemory.com/products/elite5-ddr5-performance-ram Cytat Base Frequency PC5-38400 (4800MT/s) Base Timings 40-40-40-77 Base Voltage 1.1v Tested Frequency Up to PC5-56000 (7000MT/s) Tested Timings Up to 38-48-48-88 Tested Voltage Up to 1.45V Na zielono zaznaczyłem to co tyczy się w tym modelu trybu bez OC, a na czerwono profil OC. Niektórzy producenci w ogóle nie piszą jaki jest najszybszy tryb nonOC w ich modelach pamięci (Goodram, Lexar też nie widzę) - w takim przypadku dopiero posiadacz tych pamięci może odczytać dane z SPD. Przykładowo ten model, ma tryb nonOC na przyzwoitym poziomie 5600 MT/s https://viper.patriotmemory.com/products/msi-mpower-xtreme5-ddr5-performance-ram Cytat Base Frequency PC5-44800 (5600MT/s) Base Timings 46-46-46-90 Base Voltage 1.1V Tested Frequency Up to PC5-64000 (8000MT/s) Tested Timings Up to 38-49-49-85 Tested Voltage Up to 1.45V Edytowane 8 Listopada przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snuppy Opublikowano 9 Listopada Zgłoś Opublikowano 9 Listopada Czyli tymi drugi można by się zainteresowac ?? a co z opóźnieniami jest to istotne ?? ja znalazłem takie coś na stronie Kingstona miejsce zaznaczone to jest bazowa częstotliwosć jak mniemam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano 9 Listopada Zgłoś Opublikowano 9 Listopada Nie bierz paździerza 4800 CL48, weź 6000 CL30, ustawienia JEDEC olej kompletnie, odpalasz EXPO / XMPO w UEFI i masz 100% stabilności i sporo wyższą wydajność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 9 Listopada Zgłoś Opublikowano 9 Listopada (edytowane) 4800 MT/s dla DDR5 to już "przeszłość". Takie prędkości były w 2022r. Już standardem przy prędkościach JEDEC jest 5600 MT/s, a teraz przy okazji tych nowych CPU Intel Core Ultra wchodzi 6400 MT/s JEDEC. Dla i5 14600K powinieneś mieć dla trybu bez OC pamięci z profilem minimum JEDEC 5600 MT/s (jak kupisz 6400 MT/s JEDEC, to powinny się ustawić domyślnie na 5600 MT/s z tym CPU). Godzinę temu, Caleb napisał: JEDEC olej kompletnie Jak nie chce podkręcać, to olewać JEDEC nie powinien, ale niech kupi model z profilem JEDEC 5600 MT/s, a nie jakieś zamierzchłe 4800 MT/s. Najlepiej by kupił pamięci pokroju: https://viper.patriotmemory.com/products/msi-mpower-xtreme5-ddr5-performance-ram - szybki tryb OC i przyzwoity tryb nonOC 😉 4 godziny temu, snuppy napisał: a co z opóźnieniami jest to istotne ?? Przy JEDEC są po prostu standardowe. Natomiast przy XMP/EXPO, to zależy ile producent sobie wpisze. Edytowane 9 Listopada przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snuppy Opublikowano 9 Listopada Zgłoś Opublikowano 9 Listopada Dzięki za odpowiedzi ja źle posta napisałem 🙂 z tymi pamięciami kingstona chodziło mi o to że najniższy tryb non oc jaki mają to właśnie to 4800 MT/s i temu to zaznaczyłem tą wartość żeby się dowiedzieć czy dobrze rozumiem czego szukać;) a te drugie które Kyle poleca mają bez podkręcania 5600 mt/s 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ib z1Cko Opublikowano Środa o 09:47 Zgłoś Opublikowano Środa o 09:47 Ogólnie zmniejszyłem w bios waty na 100 i było długi czas okej. aktualnie na p-core 3-5-7 mam dławienie termiczne 😕 wtf i skąd takie akcje.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ib z1Cko Opublikowano Środa o 11:25 Zgłoś Opublikowano Środa o 11:25 właśnie wyłaczyłem Turbo boosta 3.0 i zimno jak na antarktydzie. przy strestescie w cinebench24 max pobór 85W.... czy jest tu ktoś kto potrafi wrzucić dostrojenie cpu aby nie było dławienia i innego szmelcu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano Środa o 12:06 Zgłoś Opublikowano Środa o 12:06 41 minut temu, ib z1Cko napisał: właśnie wyłaczyłem Turbo boosta 3.0 i zimno jak na antarktydzie. przy strestescie w cinebench24 max pobór 85W.... czy jest tu ktoś kto potrafi wrzucić dostrojenie cpu aby nie było dławienia i innego szmelcu ? Co to za procesor i chłodzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ib z1Cko Opublikowano Środa o 13:39 Zgłoś Opublikowano Środa o 13:39 i9-13900k aorus waterforce 240 gigabyte b760 gaming x ddr4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano Środa o 13:59 Zgłoś Opublikowano Środa o 13:59 Procesor grzejnik, chłodzenie takie sobie chociaż to AiO, stąd masz throttling termiczny, ale da radę to okiełznać. Polecam zrobić UV, bo pewnie VCore z automaty Gigbyte ustawia wysokie. Czyli najpierw sprawdź napięcie CPU, nawet odpalając Cinebench R24 MT na chwilę i program CPU-Z, który poda Ci przybliżony VCore. Wtedy wchodzisz do UEFI, obniżasz VCore o 0.05V (wpisując z palca Override) względem tego które się wyświetliło np. 1.35 --> 1.30V i ponawiasz testy sprawdzając temperatury i taktowanie. Powinno do 1.20-1.25V udać się zbić bez straty w wydajności. Możesz od razu zrobić atak na 1.25V ale każdy CPU ma inny próg tolerancji. Może też uda się zejść niżej. Ewentualnie ustaw jeszcze ręcznie Power Limity na PL1 = 253W / PL2 = 253W. Nie wiem w jakim stopniu płyta pozwala ustawić LLC, ale w razie wahania VCore warto wybrać wyższe w okolicy 8. Tutaj przykład jak to wygląda w praktyce: https://www.purepc.pl/undervolting-procesora-intel-core-i7-14700k-poradnik-jak-zmniejszyc-pobor-energii-i-temperatury-bez-straty-wydajnosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ib z1Cko Opublikowano Środa o 14:28 Zgłoś Opublikowano Środa o 14:28 ogólnie jeśli wyłączyłem Turbo całkowicie to procek nie jest w stanie się wkrecić powyżej 2,9ghz z założenia pewnie wyłączenie turbo ma tak działać. testowałem " Ewentualnie ustaw jeszcze ręcznie Power Limity na PL1 = 253W / PL2 = 253W. " ale po odpaleniu cb24 w sekunde było dławienie. komputer chodzi ultra cicho aktualnie nic nie wyje nic nie ryczy nie wiem czy jest sens zmieniać to co aktualnie ustawiłem bo naprawdę jestem super happy no ale jest ALE. wolałbym mieć ustawione np. 165W (bądź tak jak pisałeś 253) tylko nie kosztem temperatury na poziomie 95st i wiecznym dławieniu procka. gigabyte ma zablokowane ( nie wiem w jaki sposób ) opcje gdzie nawet w XTU intel nie jestem w stanie schodzić z voltami w dół.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Caleb Opublikowano Środa o 15:16 Zgłoś Opublikowano Środa o 15:16 44 minuty temu, ib z1Cko napisał: ogólnie jeśli wyłączyłem Turbo całkowicie to procek nie jest w stanie się wkrecić powyżej 2,9ghz z założenia pewnie wyłączenie turbo ma tak działać. Dokładnie tak to działa, ale tracisz bardzo dużo wydajności. 44 minuty temu, ib z1Cko napisał: testowałem " Ewentualnie ustaw jeszcze ręcznie Power Limity na PL1 = 253W / PL2 = 253W. " ale po odpaleniu cb24 w sekunde było dławienie. 44 minuty temu, ib z1Cko napisał: komputer chodzi ultra cicho aktualnie nic nie wyje nic nie ryczy A może to chłodzenie Gigabyte jest wybitnie słabe, ile kręcą się wentyle? 44 minuty temu, ib z1Cko napisał: nie wiem czy jest sens zmieniać to co aktualnie ustawiłem bo naprawdę jestem super happy no ale jest ALE. wolałbym mieć ustawione np. 165W (bądź tak jak pisałeś 253) tylko nie kosztem temperatury na poziomie 95st i wiecznym dławieniu procka. To już zależy od Ciebie, skoro jesteś usatysfakcjonowany obecnym stanem, to możesz zostawić jak jest. 44 minuty temu, ib z1Cko napisał: gigabyte ma zablokowane ( nie wiem w jaki sposób ) opcje gdzie nawet w XTU intel nie jestem w stanie schodzić z voltami w dół.... Wejdź do UEFI, zobacz czy jest regulacja VCore i pobaw się UV. Może się okazać, że płyta podbija napięcia do absurdalnego poziomu. Aktualizacja UEFI także nie zaszkodzi, bo 13/14 GEN miała problemy ze źle dobieranymi napięciami (nie tylko głównym). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ib z1Cko Opublikowano Środa o 16:21 Zgłoś Opublikowano Środa o 16:21 (edytowane) Hej. Mam najnowszy UEFI. Testuje ileś różnych konfiguracji. np teraz miałem 180W (102stopni) ... na procku . dławienie w momencie w cinebenchu o 200pkt mniej niż przy 78W ( 59stopni ) edit. teraz leci : bios pod extreme MCU najnowsze . ograniczenie mocy limit 1 -100 limit 2 - 110 a teraz kolejny test : ustawienia intel disable . tryb Enhanced. waty jak poniżej . punktacja jak na obrazkach. Zostawiam to tak jak jest. Okazuje się że E-Core robią dobry rozpiździel Edytowane Środa o 17:02 przez ib z1Cko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ib z1Cko Opublikowano Sobota o 11:28 Zgłoś Opublikowano Sobota o 11:28 wracam znowu do tematu ^^ Jak to jest że na CB24 nie mam dławienia a np. w trakcie grania pojawia mi się na P-CORE 3 i 5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ib z1Cko Opublikowano Sobota o 12:44 Zgłoś Opublikowano Sobota o 12:44 Witam. Zapraszam do rozmowy zatwardziałych speców od BIOS. Szukam idealnego cfg do wydajności vs temperatura. Interesuje mnie uniknięcie dlawienia które pojawiają się zawsze na tym zestawie. Chłodzenie aorus waterforce 240 Wyłączyłem w biosie turbo i turbo 3.0 Pobory są na poziomie 20W przez procesor. Testuje na zmianę wyłączanie opcji booster od Intela Z wyłączonym podstawowym busterem temperatury na poziomie 59w stresie Przy boost 3.0 termal po 20sec na rdzeniach 3 i 5 Czy ktoś ma zloty środek ? Vcore i adaptive core nie przynosi oczekiwanych rezultatów stabilność przy marginesie -0.025v się traci. Specenchanced, limit 1 na 125 , limit 2 - 165 Jestem otwarty na propozycje ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karro Opublikowano Sobota o 14:01 Zgłoś Opublikowano Sobota o 14:01 (edytowane) Daj mniej o 100mhz dla all P core niz fabryka dała i dostosuj napiecie.Zjedziesz z 40 procent z watazu Edytowane Niedziela o 12:42 przez karro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...