Skocz do zawartości
andrewpy

Jakie chłodzenie Ryzen 5 5600x

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Myśle ,że w dobrym dziele.

Więc tak mam Ryzena 5 5600x(bez oc) , gtx 3060 12gb, 32 gb ram corsair i cała reszta.

Obudowa MSI MPG GUNGNIR 110R.

Szukam,chce ciche i dobre chłodzenie na cpu.

Uzywalem Cooler Master MasterLiquid Lite 240 bardzo głośno pracowało, kupiłem hmm youtube ,fora i cena (błąd z mojej strony) Vetroo V5 a pomiedzy box.

Vetroo wykonanie super cena super 20stopnie mnien niz na boxie. Tylko wyje  ,obroty około 1700 lol.

Co kupić ?? aby było cichi i chłodno.

Pozdrawiam i dzięki,

Edytowane przez andrewpy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszej kolejności wejdź do biosu płyty głównej i odszukaj zakładkę FAN Controls i tam ustaw odpowiednie obroty dla CPU.

Te obroty będą zależne od temperatury CPU, więc jak procesor będzie w IDLE, to obroty będą niskie.

Jak procesor będzie pod obciążeniem, obroty automatycznie wzrosną.

Ja tak mam od dobrych 4 lat na I7 8700 z chłodzeniem z ery dinozaurów Zalman 9900 CU  i mam ciszę oraz przyzwoite temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw tak jak wyżej ustawienie krzywej wentylatorów. Na tym co w sygnaturce mam max 75* przy min obrotach na CPU i w budzie. Jedyny hałas to ten 5600xt robi jak w coś wymagającego się gra/kopie ale raczej lekki szum niż coś denerwującego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.
Dzieki. Krzywa jest ustawiona w biosie. Ale mimo to wentylator nadal wyje ,nawet przy przegladaniu netu.
W grach no coz w sluchawkach nawet slychac wycie . Gram w kilka tylulow.
Na drugim zabytkowym kompie Arctic Freezer 13 pro jest prawie nie slyszalny mimo wieku. I w biosie nic nie ustawiane.

Ryzen 5 5600x mial byc chlodnym prockiem a tu ani aio ,ani polecane chlodzenie nie daje rady.

Btw to samo aio na starym kompie nie bylo slyszalne i5 2500k 4,3 Ghz.

Co dalej? Zamontowanie ,jego poprawnosc sprawdzalem.

Ok. teoretycznie problem rozwiazany zmian krzywej w biosie pomogla.

Ale okazalo sie ze moja pasta MX4 byla juz do kitu. Zdjalem cooler a pasta sucha i krucha jak po kilku latach a nie po 5 dniach .
Nalozono nowa co mialem CM i jest bardzo dobrze.

Dzieki za pomoc Forumowiczą.

Po problemie.

Edytowane przez andrewpy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi