p3dzi0r Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 standartowo WW i MK4, przyczym mk4 zmodowany tak ze ma wiecej cienkich listkow, wyzsze i 2mm dno.. Zdecydowanie WW A czemu WW ? raczej lepiej by sie sprawdzil MK4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Nie wiem co zrobie moze przekaze komus kto chcial by tez je wszystkie przetestowac i przedstawic swoje wynikiJa sie zglaszam na ochotnika. Moj serwis z przyjemnoscia zmaiesci testy twoich blokow wodnych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 standartowo WW i MK4, przyczym mk4 zmodowany tak ze ma wiecej cienkich listkow, wyzsze i 2mm dno.. Zdecydowanie WW A czemu WW ? raczej lepiej by sie sprawdzil MK4Bo jak na razie WW rzadzil. Moze sa juz porownania z MK4? Do mnie nowa konstrukcja DD jakos nie trafia, ale moze sie myle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 dawajcie nowe projekty lub nazwy blokow ktore mam zrobic i przetestowac bo za tydzien jade na dzialke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 u mnie na www jest kilka projektów. jak chcesz, to bierz. jeśli o mnie chodzi to oprócz testu mógłbyś jakieś fotki porobić. Pozdrawiam M. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Nie wiem co zrobie moze przekaze komus kto chcial by tez je wszystkie przetestowac i przedstawic swoje wynikiJa sie zglaszam na ochotnika. Moj serwis z przyjemnoscia zmaiesci testy twoich blokow wodnych :)ok ale chcesz zebym ci wyslal bloczki czy winiki mojego testu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Czemu nikt nie skomentowal moich bloczkow?? (wiem mam talent :wink:) Co o nich myslicie, szczegolnie o drugim? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Czemu nikt nie skomentowal moich bloczkow?? (wiem mam talent :wink:) Co o nich myslicie, szczegolnie o drugim?ujdzie :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Nie smiej sie z niego, ciekawe jak ty robisz projekty bloczkow w stanie kiedy ci sie zlewaja literki na klawiaturze.....On jes przecierz taki fantazyjny.... :twisted: :twisted: :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Nie smiej sie z niego, ciekawe jak ty robisz projekty bloczkow w stanie kiedy ci sie zlewaja literki na klawiaturze.....On jes przecierz taki fantazyjny.... :twisted: :twisted: :wink: zobaczymy jak wypadnie w testach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 jest juz duzo projektow ale czekam na wiecej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Pomyslalem ze mozna zrobic konkurs a osoba ktora wygra np dostanie pare najlepszych bloczkow (albo poprostu sprzedam wszystkie bloczki) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Czemu nikt nie skomentowal moich bloczkow?? (wiem mam talent :wink:) Co o nich myslicie, szczegolnie o drugim?jest niewykonalny metoda wrezowania moze na obrabiarce numerycznej by sie udalo go zrobic przy pomocy cieniutkich frezow ,ale na normalnej frezarce zapomnij Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorr Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Czemu nikt nie skomentowal moich bloczkow?? (wiem mam talent :wink:) Co o nich myslicie, szczegolnie o drugim?osobiscie mistrzu brakuje ci wiedzy z zakresu rysunku technicznego i dla mnie te rysunki sa nieczytelne wiec ich nie komentuje ... proponuje poczytac troszke o szkicowaniu widokow, przekrojow wymiarowaniu, pasowaniu ble ble ble ale pomysly cyk nawet ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaVeN155 Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Czemu nikt nie skomentowal moich bloczkow?? (wiem mam talent :wink:) Co o nich myslicie, szczegolnie o drugim?osobiscie mistrzu brakuje ci wiedzy z zakresu rysunku technicznego i dla mnie te rysunki sa nieczytelne wiec ich nie komentuje ... proponuje poczytac troszke o szkicowaniu widokow, przekrojow wymiarowaniu, pasowaniu ble ble ble ale pomysly cyk nawet ;) Osobiscie brakuje mi porzadnego programu i umiejetnosci do zrobienia jakiegos porzadnego szkicu czy projektu :( Moze ty cos polecisz, takiego co nie trzeba sie uczyc za dlugo, jakis bardziej prosty programik :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 jest juz duzo projektow ale czekam na wiecej :)ja w zasadzie mam jeszcze kilka pytań: 1. Obrabiałeś kiedykolwiek miedź? Zrobiłeś własnoręcznie wcześniej chociaż jeden bloczek? Nawet wiercony? Albo cokolwiek innego z miedzi? 2. Ta frezarka którą masz to jaka? Stół krzyżowy ma? Regulację prędkości obrotowej uchwytu też? Jaką moc silnika i jaki moment obrotowy? 3. Jakie masz frezy? Jakie średnice? Palcowe? Ilo piórkowe? Tarczowe? Ilo zębowe? Nie chcę Cię w żaden sposób demotywować, ale ja w domowych warunkach dziennie jestem w stanie jeden bloczek zrobić. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorr Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Ta frezarka którą masz to jaka? Stół krzyżowy ma? Regulację prędkości obrotowej uchwytu też? Jaką moc silnika i jaki moment obrotowy?hmmmmm ... shpecowanie pelna geba co to jest regulacja predkosci obrotowej uchwytu ? co przez to rozumiec ? jaka moca i momentem obrotowym powinna sie charakteryzowac obrabiarka do miedzi (poprosze o dane dotyczace HRC obrabianego materialu) ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorr Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Osobiscie brakuje mi porzadnego programu i umiejetnosci do zrobienia jakiegos porzadnego szkicu czy projektu :( Moze ty cos polecisz, takiego co nie trzeba sie uczyc za dlugo, jakis bardziej prosty programik :)osobiscie wuju to ja robie rysunki jak mnie najdzie na papierze toaletowym ... chyba nie musze mowic podczas jakiej czynnosci program programem a znajomosc szkicu technicznego swoja droga polecam literature w stylu "Rysunek maszynowy" co zas sie tyczy programu to osobiscie AutoCAD polecam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 jest juz duzo projektow ale czekam na wiecej :)ja w zasadzie mam jeszcze kilka pytań: 1. Obrabiałeś kiedykolwiek miedź? Zrobiłeś własnoręcznie wcześniej chociaż jeden bloczek? Nawet wiercony? Albo cokolwiek innego z miedzi? 2. Ta frezarka którą masz to jaka? Stół krzyżowy ma? Regulację prędkości obrotowej uchwytu też? Jaką moc silnika i jaki moment obrotowy? 3. Jakie masz frezy? Jakie średnice? Palcowe? Ilo piórkowe? Tarczowe? Ilo zębowe? Nie chcę Cię w żaden sposób demotywować, ale ja w domowych warunkach dziennie jestem w stanie jeden bloczek zrobić. pozdro No wiec ja bardzo malo wiem o tej frezarce i o frezowaniu ale moj brat jet podobno dobry w tym i powiedzial ze frezara jest wypas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 hmmmmm ... shpecowanie pelna gebahmmmm... wyczuwam ironię :D mam rację? co to jest regulacja predkosci obrotowej uchwytu ? co przez to rozumiec ?chodzi mi o to czy można ustawić np. 2000 obr/min zamiast 20000 obr/min. jaka moca i momentem obrotowym powinna sie charakteryzowac obrabiarka do miedzi (poprosze o dane dotyczace HRC obrabianego materialu) ?chodzi mi zasadniczo o to, że wg mojej wiedzy (proszę o sprostowanie jeśli nie jestem na bieżąco) elektroniczny regulator obrotów powoduje zmniejszenie momentu obrotowego i mocy silnika elektrycznego, co nie ma miejsca przy przekładniach mechanicznych. Thorr, nie bardzo wiem czy to miał być offence na mojego posta. Studiowałem na uczelni technicznej, ale zarządzanie :D w związku z czym tytuł na "i" jest bardzo na wyrost. O obróbce skrawaniem wiem tyle co nic - nie czytałem żadnej fachowej literatury, nie miałem żadnej praktyki (z wyjątkiem kilku bloczków które gdzieś tam wygenerowałem). A napisałem tego maila tylko po to, żeby się przekonać co janek albo jego brat (informatyk podobno) wiedzą o obróbce miedzi, która jak pewnie doskonale wiesz (bo po Twoich komentarzach wnioskuję, że otrzymałeś solidną edukację techniczną) jest bardzo, że tak powiem, upierdliwa. W każdym razie: "respect, man". pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorr Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 hmmmm... wyczuwam ironię :D mam rację?bez urazy ale tak ;) chodzi mi o to czy można ustawić np. 2000 obr/min zamiast 20000 obr/min.dobra obrabiarka do metalu powinna sie charakteryzowac obrotami na poziomnie mniej nish 1000 chodzi mi zasadniczo o to, że wg mojej wiedzy (proszę o sprostowanie jeśli nie jestem na bieżąco) elektroniczny regulator obrotów powoduje zmniejszenie momentu obrotowego i mocy silnika elektrycznego, co nie ma miejsca przy przekładniach mechanicznych.w trakcie pracy narzedzia ?!? co do uszczypliwosci to po prostu moze zle Ciebie odebralem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 hmmmm... wyczuwam ironię :D mam rację?bez urazy ale tak ;)Przeżyję :D . chodzi mi o to czy można ustawić np. 2000 obr/min zamiast 20000 obr/min.dobra obrabiarka do metalu powinna sie charakteryzowac obrotami na poziomnie mniej nish 1000No, teraz już wiem. BTW ile obrotów minimialnie mają tanie wiertarki stołowe z hipermarketów? chodzi mi zasadniczo o to, że wg mojej wiedzy (proszę o sprostowanie jeśli nie jestem na bieżąco) elektroniczny regulator obrotów powoduje zmniejszenie momentu obrotowego i mocy silnika elektrycznego, co nie ma miejsca przy przekładniach mechanicznych.w trakcie pracy narzedzia ?!? chodziło mi o to, że możesz mieć dwie wiertarki o mocy 500W - stołową i zwykłą. w stołowej obroty zmniejsza się przekładnią pasową, w elektryczniej elektronicznym regulatorem. czyli w obu możesz zmniejszyć obroty, tyle, że w elektryczniej spada Ci równocześnie moc i moment (chyba). co do uszczypliwosci to po prostu moze zle Ciebie odebralemzdarza się :D . pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 a co byscie powiedzieli na porownanie blokow robionych wlasnorecznie do blokow firmowych ?????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maluszek Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 a co byscie powiedzieli na porownanie blokow robionych wlasnorecznie do blokow firmowych ??????Ja bym powiedział "WOW" ale dopiero jak zobaczę te własnoręcznie robione bloki i test, nawet jeśli nie będzie super profesjonalnie przeprowadzony. Na razie zrób kilka bloków, to pogadamy. Od pomysłu do przemysłu droga daleka. pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Czy udostepnil by ktos bloczki na tydzien?Wziol bym je na dzialke tam gdzie bede robic reszte blokow i odrazu przeprowadze naprawde dlugi i mam nadzieje dobry test plan chyba nie ma przyszlosci bo kto udostepni bloczki :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorr Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 a co byscie powiedzieli na porownanie blokow robionych wlasnorecznie do blokow firmowych ??????no teraz to jush nic nie rozumiem masz niby dostep do dobrej aparatury skrawania mechanicznego a tu widze cos na temat recznej roboty reczna robota po diamentowe pilniki np. szwajcarskiej produkcji typu shtain (czy jakos tak) i pare dobrych lat doswiadczen w jubilerstwie (sam osobiscie zalatwilem sobie jeden taki pilniczek za 3 piwa ... cena sklepowa = cena nukleona) - robienie takiego bloku to 2-3 tygodnie narazie na swiecie chyba nie ma nikogo kto by robil bloki na kilogramy przez odlewanie czy skrawanie laserem tudziesh plynem wiec jak frezarka sterowana numerycznie a ty masz dobry pomysl rozwiazania konstrukcyjnego to mozesz nawet zaczac dlubac projekty przynajmniej teoretycznie sprawniejsze od produkcji "renomowanych dlubaczy" ... ale na niska cene nigdy bym nie liczyl z kilku blachych powodoow :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 Chcialem poprostu zobaczyc czy bloki robione przez zwyklego czlowieka :D moga dorownac blokom np od matea Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorr Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 jasiek bez zbytecznej wazeliny jedni wolaja "reed na prezydenta" dla innych mate to czlowiek ... a nawet nie bede godoł dalej przyjemnego popoludnia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiek Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 to nie byla wazelina poprostu chcialem zaznaczyc roznice pomiedzy poczatkujacym a profesjonalista pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas20 Opublikowano 30 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2003 jasiek bez zbytecznej wazeliny jedni wolaja "reed na prezydenta" dla innych mate to czlowiek ... a nawet nie bede godoł dalej przyjemnego popoludnia Czlowieku 8O Zartowalem :lol: No co Ty 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...