[yarazz] Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Sciagnalem demo PM 8 tylko po to zeby zrobic partycje na dysku bo fdisk cos nie chce wspolpracowac ;P Nie udaje mi sie zrobic zadnej partycji. Opis tego programu znalazlem w takiej gazecie i w Help w programie ;) Wykonuje krok po kroku jak tam opisano - daje na 'Create new partition', okreslam jej rozmiar, nazwe i format plikow, tam dalej sie bawie tym kreatorem i na koncu wedlug instrukcji musze nacisnac 'Apply' zeby zmiany odniosly skutek. No to naciskam 'Apply'. I <span style="color:red;">[ciach!]</span> :/ Zero reakcji. W gazecie pisza ze komputer powinien przejsc w tryb dos i tam automatycznie zaczac formatowac partycje. Pomozcie mi :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 zostaw PM8 i zalatw sobie PM6 pod dosa. Ja tego uzywam i niemam zadnych problemow. Nie ufaj temu ze on powinien przejsc w dosa i zaczac partycjonowanie bo to jest sranie w banie. Albo powiedz czy chcesz to ci go podrzuce na poczte i bedziesz mogl bez obaw zrobic partycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 a ja mam pytanie, czy jest jakaś nowa wersja PM, zeby chodzila pod W2k3? mam 8.0 ale cos focha puszcza. bo chodzi oto, ze chcem zrobić dyskietke z której bede mógł zrobić partycje na nowym dysku ale wolał bym, zeby to byla najnowsza wersja PM moze ktoś pomóc? :) update: A wiecie, czy mozna zrobić partycje ntfs z płytki windowsa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 a ja mam pytanie, czy jest jakaś nowa wersja PM, zeby chodzila pod W2k3? mam 8.0 ale cos focha puszcza. bo chodzi oto, ze chcem zrobić dyskietke z której bede mógł zrobić partycje na nowym dysku ale wolał bym, zeby to byla najnowsza wersja PM moze ktoś pomóc? :) update: A wiecie, czy mozna zrobić partycje ntfs z płytki windowsa? Pod w2k3 trzeba miec specjalną wersje PM tak samo jak antywirusa, po prostu zwykłe wersje nie chodzą pod serwerową wersją windowsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzemik Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 odpowiedz jest taka że jak masz wersję demo to ona pozwala na trening w programie, wciśnięcie aplly nic nie robi. załatw sobie rajnisz partition magic jest darmowy ale jakoś w dosie formatowanie wydaje się trochę trudniejsze ewentualnie idz do kumpla z windą 2k lub xp pro i tam jest opcja gdzie sobie zaznaczasz co i jak chcesz na dysku. albo załatw sobie linuxa i odpal grubego czy jak tam on sie zwie i tam jest full opcji do robienia partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 a co zrobic, jesli chcem zrobic partycje ntfs na czystym dysku? ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 a co zrobic, jesli chcem zrobic partycje ntfs na czystym dysku? ;]Robisz ja w PM :P W programie mozesz sobie bez klopotu wybrac jaka chcesz miec partycje i w jakim systemie. Jak ktos chce to niech powie to przesle mu PM6 pod dos (interfejs windowsowski) i bedzie mozna robic. Zajmuje on tylko 1,16MB wiec kazda skrzynka to wytrzyma ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 hmm potrzebuje tego, ale dlaczego nie masz 8.0? :D ale nie moge jej zainstalowac (bo mam w2k3) niech ktos mi zrobi dyskietke z 8.0 bede wdzieczna ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 a co zrobic, jesli chcem zrobic partycje ntfs na czystym dysku? ;] A tak cięzko jest to wykonac instalatorem Windowsa. Ja na swoim HDD pierwszą partycje robiłem instalatorem, do zrobienia reszty użyłem funkcji robienia partycji w zarządzaniu dyskami po instalacji systemu. Narzedzie proste w uzyciu, prostsze od PM, po zrobieniu partyucji nawet nie trzeba restartowac systemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 a co zrobic, jesli chcem zrobic partycje ntfs na czystym dysku? ;] A tak cięzko jest to wykonac instalatorem Windowsa. Ja na swoim HDD pierwszą partycje robiłem instalatorem, do zrobienia reszty użyłem funkcji robienia partycji w zarządzaniu dyskami po instalacji systemu. Narzedzie proste w uzyciu, prostsze od PM, po zrobieniu partyucji nawet nie trzeba restartowac systemu. Sorry ale jezeli robisz partycje z poziomu Windows jeszcze progsem systemowym to widac jakie masz doswiadczenie z tym systemem (nawet 2k3). TO JEST WINDOWS A JEMU NIE MOZNA UFAC. Juz wole sie pomeczyc fdiskiem (chodz to proste) w czystym dosie z dyskietki startowej niz jak bym mial robic to w 5s w windowsie :evil: Nessay juz leci do ciebie przesylka ;) Wystarczy rozpakowac, odpalic z czystego dosa i odpalic plik "pqmagic". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 a co zrobic, jesli chcem zrobic partycje ntfs na czystym dysku? ;] A tak cięzko jest to wykonac instalatorem Windowsa. Ja na swoim HDD pierwszą partycje robiłem instalatorem, do zrobienia reszty użyłem funkcji robienia partycji w zarządzaniu dyskami po instalacji systemu. Narzedzie proste w uzyciu, prostsze od PM, po zrobieniu partyucji nawet nie trzeba restartowac systemu. Sorry ale jezeli robisz partycje z poziomu Windows jeszcze progsem systemowym to widac jakie masz doswiadczenie z tym systemem (nawet 2k3). TO JEST WINDOWS A JEMU NIE MOZNA UFAC. Juz wole sie pomeczyc fdiskiem (chodz to proste) w czystym dosie z dyskietki startowej niz jak bym mial robic to w 5s w windowsie :evil: Nessay juz leci do ciebie przesylka ;) Wystarczy rozpakowac, odpalic z czystego dosa i odpalic plik "pqmagic". Ja juz widze jakie ty masz doswiadczenie z windowsem skoro takie rzeczy piszesz. Ja wiem kiedy i jakiemu programowi można ufać, tym bardziej, co może się stac przy tworzeniu partycji na czystym dysku. Jak na razie więcej problemów miałem z PM niż z programami dołączonymi do Windows. Windowsowi nie mozna ufać, a myślisz ze innym programom mozna, NIE. Prawdopodobienstwo błedu przy tworzeniu partycji przy pomocy PM jest wieksze niż instalatorem Windows. A tak pozatym zrób sobie partycje NTFS fdiskiem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nessay Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 STOP! ludzie ;] ja chcem od razu podzielić czysty dysk na partycje ntfs (wszystkie) zformatowac, a pozniej instalować windowsa. dlatego pytam jakim nazedziem sie za to zabrac, zeby bylo szybko i pewnie. PM kozystam i nie mam zadnych zastrzezen. z Windowsowego nie kozystalem i nawet nie wiem gdzie się znajduje. Wiec terat mam pytanie czy przez instalator od windowsa mozna stworzyc a nastepnie zformatowac wszystkie partycje ntfs? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 28 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2003 Wiem ze formatuje jedna partycje na ktorej sie instaluje. Co do pozostalych to nie wiem ale raczej tego nie robi. Trzeba by albo z windy formatowac albo odrazu z PM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[yarazz] Opublikowano 29 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2003 Zrobilem tak jak mi podpowiedzial sgj - za pomaca narzedzi wbudowanych w system. Bardzo szybko i sprawnie to poszlo, zero problema. Nie wiem czemu o tym nie czytalem dotad, wszedzie jakies programy tylko reklamuja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...