kasztaniakk Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2021 (edytowane) Witam, mam dość starego PC z i5-2400 i pora go trochę odświeżyć Chcę kupić Płytę, CPU ze zintegrowaną grafiką, dysk, pamięć Obudowę, zasilacz, resztę dysków zostawię z obecnego zestawu. Mam starego GTX 550 Ti ale myślę że zintegrowana grafika będzie dzisiaj już lepsza od tego. Co się aktualnie opłaca kupić? Chętnie poszedłbym w stronę Ryzenów bo chyba mają najlepszą zintegrowaną grafikę, ale z tego co widzę to nie wszystkie? EDIT: rzeczy które chcę zostawić z obecnego zestawu: Zalman MS1000-HS1 Zasilacz be quiet! Straight Power E8-600W Dyski na dane, chcę kupić tylko nowy dysk na system Zewnętrznej grafiki nigdy nie planuje kupować bo nie gram w gry Budżet tak ok 4-5k zł ale wiadomo że im mniej tym lepiej Edytowane 20 Listopada 2021 przez kasztaniakk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2021 Witam aby coś podpowiedzieć, zaproponować, to potrzebna jest informacja jaki jest przewidziany budżet na ten projekt ? informacja typu najtaniej jak się da nie pomoże XD zakładam ze Ryzen G czyli z zintegrowana Vega czyli granie nawet w nowe gry ale +/- 30 FPS jak zasilacz ma więcej niż 5-6 lat to warto pomyśleć nad nowym zasilaczem. czy nowa płyta główna będzie pasować do starej obwodowy ? już kilku krotnie spotkałem się ze jak obudowana ma więcej jak 6 lat to niby standard ATX a się okazuje ze dziurki z nowej płyty głównej nie pasują do rozstawu w obudowie ... AMD Ryzen 5 5600G lub AMD Ryzen 7 5700G plus dodatkowe chłodzenie dla CPU np. CPU Arctic Freezer 34 eSports Duo moje podejście jest takie ze to co wydaje się na CPU to w podobnej cenie powinno zakupić się płytę główna , spora cześć osób się nie zgodzi ale takiej jest moje zdanie. MSI MEG B550 UNIFY lub taniej MSI MAG B550 TOMAHAWK lub taniej MSI MPG B550 GAMING PLUS nie zależnie od wybranego producenta czy modelu warto dopłacić aby w sklepie zrobili upgrade Biosu do najnowszego dostępnego ,co by potem nie było zdziwienia ze platforma nie rusza... pamięć Ram G.Skill Trident Z, DDR4, 16 GB, 4000MHz, CL19 (F4-4000C19D-16GTZSW) ale widzę ze jest problem z dostępnością pamięci ram tak aby była zgodna lista kompatybilnych zawartych na stronie producenta płyty głównej dla procesorów serii 5X00G, trzeba szukać albo kupić o naszej szybkości ale tez zgodnych z lista. tak trzeba sobie prześledzić listę ... https://pl.msi.com/Motherboard/support/MEG-B550-UNIFY#support-mem-22 chyba ze cena tobie nie straszna to Pamięć G.Skill Trident Z Royal, DDR4, 16 GB, 4800MHz, CL18 (F4-4800C18D-16GTRS) oczywiście ze można iść po taniości Patriot Viper Steel, DDR4, 16 GB, 4400MHz, CL19 (PVS416G440C9K) ale czy na pewno będą działać na 4400MHz ? i zasilacz z gwarancja 10 lat Corsair RM750x 750W lub MSI MPG A850GF 850W to jest podyktowane jak za 2 lata +/- będziesz np. kupował kartę graficzna .. dyski to ja jestem zwolennikiem 1 dysk pod system 512MB, 1 pod gry 1TB, i jak ktoś może sobie pozwolić to dodatkowo 1 pod dane 1TB ADATA XPG Gammix S11 Pro 512 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe ADATA XPG Gammix S11 Pro 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe lub odpowiedniki z Samsunga Samsung 970 EVO Plus 500 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe Samsung 970 EVO Plus 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasztaniakk Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2021 6 godzin temu, Mr.T... napisał: Witam aby coś podpowiedzieć, zaproponować, to potrzebna jest informacja jaki jest przewidziany budżet na ten projekt ? informacja typu najtaniej jak się da nie pomoże XD zakładam ze Ryzen G czyli z zintegrowana Vega czyli granie nawet w nowe gry ale +/- 30 FPS jak zasilacz ma więcej niż 5-6 lat to warto pomyśleć nad nowym zasilaczem. czy nowa płyta główna będzie pasować do starej obwodowy ? już kilku krotnie spotkałem się ze jak obudowana ma więcej jak 6 lat to niby standard ATX a się okazuje ze dziurki z nowej płyty głównej nie pasują do rozstawu w obudowie ... AMD Ryzen 5 5600G lub AMD Ryzen 7 5700G plus dodatkowe chłodzenie dla CPU np. CPU Arctic Freezer 34 eSports Duo moje podejście jest takie ze to co wydaje się na CPU to w podobnej cenie powinno zakupić się płytę główna , spora cześć osób się nie zgodzi ale takiej jest moje zdanie. MSI MEG B550 UNIFY lub taniej MSI MAG B550 TOMAHAWK lub taniej MSI MPG B550 GAMING PLUS nie zależnie od wybranego producenta czy modelu warto dopłacić aby w sklepie zrobili upgrade Biosu do najnowszego dostępnego ,co by potem nie było zdziwienia ze platforma nie rusza... pamięć Ram G.Skill Trident Z, DDR4, 16 GB, 4000MHz, CL19 (F4-4000C19D-16GTZSW) ale widzę ze jest problem z dostępnością pamięci ram tak aby była zgodna lista kompatybilnych zawartych na stronie producenta płyty głównej dla procesorów serii 5X00G, trzeba szukać albo kupić o naszej szybkości ale tez zgodnych z lista. tak trzeba sobie prześledzić listę ... https://pl.msi.com/Motherboard/support/MEG-B550-UNIFY#support-mem-22 chyba ze cena tobie nie straszna to Pamięć G.Skill Trident Z Royal, DDR4, 16 GB, 4800MHz, CL18 (F4-4800C18D-16GTRS) oczywiście ze można iść po taniości Patriot Viper Steel, DDR4, 16 GB, 4400MHz, CL19 (PVS416G440C9K) ale czy na pewno będą działać na 4400MHz ? i zasilacz z gwarancja 10 lat Corsair RM750x 750W lub MSI MPG A850GF 850W to jest podyktowane jak za 2 lata +/- będziesz np. kupował kartę graficzna .. dyski to ja jestem zwolennikiem 1 dysk pod system 512MB, 1 pod gry 1TB, i jak ktoś może sobie pozwolić to dodatkowo 1 pod dane 1TB ADATA XPG Gammix S11 Pro 512 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe ADATA XPG Gammix S11 Pro 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe lub odpowiedniki z Samsunga Samsung 970 EVO Plus 500 GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe Samsung 970 EVO Plus 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3 NVMe Dzięki za sugestie budżet jaki sobie zakładam na upgrade to 4-5k i chcę mieć spokój na kolejne lata ale widzę że powinienem się zmieścić. Obudowa jaką mam to Zalman MS1000-HS1, da się gdzieś sprawdzić czy będzie pasowała do płyty? Zasilacz: be quiet! Straight Power E8-600W Coś nowego wyszło w zasilaczach że trzeba go zmieniać? Czy po prostu po to żeby nagle nie padł ze starości? Jeśli to drugie to jednak go zostawię i kupię nowy jak ten padnie 😉 Kompa bez grafiki myślę że uciągnie. Jeśli pierwsze to na pewno potrzebuję czegoś słabszego bo żadnej grafiki tam nie będę wsadzać. W gry w ogóle nie gram, jeśli już to czasami włączę coś starego, więc karty graficznej nie planuje kupować. w OC też raczej nie będę się bawił więc nie potrzebuję żadnych bajerów do gier na płycie głównej Dyski już też mam, ponad 3TB na dane i chcę wymienić tylko dysk na system który ma teraz 128GB, pewnie na 500GB/1TB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2021 9 minut temu, kasztaniakk napisał: Dzięki za sugestie budżet jaki sobie zakładam na upgrade to 4-5k i chcę mieć spokój na kolejne lata ale widzę że powinienem się zmieścić. Obudowa jaką mam to Zalman MS1000-HS1, da się gdzieś sprawdzić czy będzie pasowała do płyty? Zasilacz: be quiet! Straight Power E8-600W Coś nowego wyszło w zasilaczach że trzeba go zmieniać? Czy po prostu po to żeby nagle nie padł ze starości? Jeśli to drugie to jednak go zostawię i kupię nowy jak ten padnie 😉 Kompa bez grafiki myślę że uciągnie. Jeśli pierwsze to na pewno potrzebuję czegoś słabszego bo żadnej grafiki tam nie będę wsadzać. W gry w ogóle nie gram, jeśli już to czasami włączę coś starego, więc karty graficznej nie planuje kupować. w OC też raczej nie będę się bawił więc nie potrzebuję żadnych bajerów do gier na płycie głównej Dyski już też mam, ponad 3TB na dane i chcę wymienić tylko dysk na system który ma teraz 128GB, pewnie na 500GB/1TB obudowa z 2009 hmmm ... może być wesoło przy składaniu. zasilacz z 2011 roku ja bym rozważył zakup nowego. bo jak zasilacz będzie kulturalny to w momencie "zejścia" może się nic nie wydarzy, ale jak będzie bezczelny to zabierze coś z sobą, co będzie podłączone, kartę graficzna, dysk, płytę główna, i wtedy może to już zaboleć po kieszeni, "chytrusek traci dwa razy" XD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasztaniakk Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2021 2 minuty temu, Mr.T... napisał: obudowa z 2009 hmmm ... może być wesoło przy składaniu. zasilacz z 2011 roku ja bym rozważył zakup nowego. bo jak zasilacz będzie kulturalny to w momencie "zejścia" może się nic nie wydarzy, ale jak będzie bezczelny to zabierze coś z sobą, co będzie podłączone, kartę graficzna, dysk, płytę główna, i wtedy może to już zaboleć po kieszeni, "chytrusek traci dwa razy" XD No nie gadaj że muszę zmienić obudowę... po co mamy standardy? Jaki zasilacz polecisz do takiej konfiguracji bez zewnętrznej grafiki? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2021 mowie tylko z czy się kilku krotnie spotkałem, fajne obwodowy są już z przedziału 300-400PLN ja ostatnio zakupiłem aby zobaczyć jak to się prezentuje , Krux Anta KRX0082 , nuuu jak ktoś kompa ma na biurku to polecam. myślę ze jak nie będzie dedykowanej kary graficznej to 550W będzie fajnym wyborem. trochę droższe, z gwarancja 10 lat Corsair RM550X 550W CP-9020090-EU Asus ROG Strix 550W 90YE00A2-B0NA00 lub trochę tańsze ale trze dobre z gwarancja 7 lat BitFenix Whisper M 550W BP-WG550UMAG-9FM Fractal Design Ion Gold 550W FD-P-IA2G-550 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...