Skocz do zawartości
Trist

5000zł komputer do "wszystkiego"

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim pomógłby ktoś w złożeniu komputera do 5000zł ogólnie używam komputera do wszystkiego oczywiście górę biorą gry lubię grać i pewnie jakbym miał fajny wydajny sprzęt to bym pograł. 

Zależy mi też na tym żeby komputer móc rozbudować za może 5 lat żeby jeśli jest to możliwe był on na w miarę nowej płycie. 

Jeśli możecie coś doradzić albo podsunąć jakiś gotowy zestaw byłbym wdzięczny głownie mi chodzi o to aby PC był wydajny w grach nie grzał się chodził po prostu sobie na spokojnie bez większej spiny w grach.  Monitor mam wiec na razie mi nie potrzebny. 

A druga sprawa jest taka posiadam laptop hp elitebook 6930p i pytanie czy jest możliwość go jakoś podkręcić ram dołożyłem ma 4gb ale to nic takiego jeśli się da coś więcej proszę o odpowiedzi.

W laptopie jest:

Procesor: intel core 2 duo P8700 socket 478

Pamięć: 4gb RAM

Grafika: ATI Mobility Radeon HD 3400 256mb 

Płyta główna: niestety nie wiem... 

Dziękuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

"mistrzuniu", chyba trochę bujasz w obłokach z takim podejściem , bo spóźniłeś się zakupem czy modernizacja, tak powiedzmy, jak był by to koniec roku 2019r to plan był by wykonalny , a przy obecnych cenach sprzętu i kart graficznych to budżet 5 tys. , to chyba tylko na sama kartę graficzna i trzeba by jeszcze z 1 tys. dołożyć.  XD 

czy zakup już chcesz zrobić powiedzmy za tydzień ?,  czy dopiero za jakiś czas ?, jest to dosyć istotne , bo obecnie można zrobić zestaw na CPU 11 gen Intela , lub za moment na 12 gen. Intela,  jak wejdą płyt główne z średniej i niskiej pułki cenowej,  a ile pozostanie kasy na zakup karty graficznej to ?

no bo jak tu zareklamować i polecić komuś np. obecnie kartę graficzna w cenie około 2 tys. PLN, np. taki GTX 1650, kiedy powinien on kosztować jakieś 500 PLN ... , a to nie jest dobra karta do grania , bo potrzebny był by co najmniej GTX 1650 Super, i to jest obecnie podstawowa karta do grania, bez fajerwerków ale z dobrym CPU można na średnich zagrać w każda nowa grę w 1080p , ale ale, ty chciałbyś grać co najmniej przez 5 lat bez modernizacji ? , jak to zrealizować ? , i stad właśnie moja aluzja aby sprowadzić ciebie na ziemie ...    

za "rogiem" Intel będzie powracał na rynek dedykowanych GPU, poczekajmy aż produkty ukażą się w sklepach , wycena, faktyczna wydajność oraz dostępność.  

co do laptoka i przeprowadzenia OC , mogę to tylko skomentować cytatem z filmu : "postradałeś swoje wolkańskie zmysły" , lub po polskiemu , słoneczko za bardzo przygrzało, czy cegłówka spadła na głowę ?

i tak owszem, nie jestem osoba co pogłaszcze, przytuli, poklepuje po ramieniu oraz suszy zęby.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Mr.T...

Dzięki trochę namówiłeś mnie do poczekania, chociaż inflacja nabiera rozpędu i może nie głupie by było nakupić sprzętu w ratach 0% przed kolejnymi podwyżkami, jest obawa że do czasu premier intela wszystko może być jeszcze droższe, a same ich karty też.. Druga niewiadoma to kryptowaluty, niby lecą teraz w dół ale pewnie tylko po to żeby zaraz jak zawsze wystrzelić.. Ehh po pcmr zostały zgliszcza w porównaniu do konsol.

@Trist

Co do podkręcania laptopów.. Kiedyś po prawie 10 latach używania gamingowego msi uznałem że czas przejść na ssd bo użytkowanie już było czystą rozpaczą i chyba od samego ssd dostał ostatniego zawału serca.. Także wara od laptopów bo są fajne tylko na chwilę. Co się z jego przegrzewaniem, wyciem i czyszczeniem namęczyłem to moje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi