madxball Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2022 Witam Troche o moim zestawie, zakupilem go w 2014 roku w postaci i5 4460, 8gb ram, r9 280, przechodzil kilka modernizacji od tego czasu, teraz prezentuje sie nastepujaco: I7 4790 Asus Z97k 16gb ddr3 Gtx 1070ti Seasonic Gx 550 Zastanawiam sie nad upgradem, w nowych grach procesor potrafi byc pod ciaglym obciazeniem w okolicach 70-99%, co powoduje masywne spadki klatek od czasu do czasu Ogladajac jeden z ostatnich filmikow Linusa uslyszalem od niego, ze wciaz mozna uzywac 4790 z rtx 3060, ale roznica miedzy podkreconym 1070ti a 3060 jest niewielka, dlatego(ale tez przez obecne ceny) stwierdziłem, ze nie ma sensu inwestowac w sama grafike Upgrade o ktorym mysle to inwestycja w nowa platforme intela np i5 12400, 16 ddr4 - czy nowy procesor wyciągnąłby wiecej klatek z grafiki? Wedlug was taki upgrade ma sens, czy lepiej poczekac i wymienic calosc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mr.T... Opublikowano 31 Stycznia 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2022 Witam po wymianie platformy , ilość FPS na obecnej karcie graficznej raczej nie wzrośnie, ale raczej da się mocno zaobserwować w grach w tzw. miejscach procesorowych, zdecydowanie mniejsze spadki FPS a to już przełoży się na płynniejszą rozgrywkę. jako ze użytkowałem GTX 1070 to ze tak powiem, w nowych tytułach, to już trochę brakuje mu mocy, także inwestycja w nowa platformę 12 gen. i przy pozostaniu przy obecnym GTX 1070ti ,to trzeba by dobrze to przeliczyć, czy to się opłaca i czy nie lepiej było by zakupić 10/11 gen. Intela. do obecnej karty to fajnym wyborem było by 6r/12w czyli 10gen. i5 10400 750 PLN , 11gen. i5 11400 850 PLN lub właśnie 12 gen. około 1tys, ale pozostaje zakup płyty głównej i tu poprzednie generacje oferują znacznie nisze ceny lub przy podobnej cenie bogatsze wyposażenie. to samo tyczy się mocy zasilacza, chcąc zakupić wydajniejsza kartę graficzna, trzeba policzy jaki dobrać zasilacz, tzn. o jakiej mocy, pod kartę graficzna i nowy CPU . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madxball Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2022 Witam, dzięki za odpowiedź Rozumiem ze przyrost wydajnosci nagle nie pozwoli odpalac god of war w 4k i 120fps, ale zdaje się ze minimalna( wspomniana przez ciebie) i średnia ilość klatek wzrosną Plan na upgrade był długofalowy, myślałem żeby najpierw zmienić platformę ciągle używając Gtx'a a pozniej go wynienic moze na którąś z rodziny Rtx 4xxx Ale przejrzałem jeszcze raz ceny procesorów i płyt głównych, po czym stwierdziłem ze jeszcze się wstrzymam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...