Skocz do zawartości
InvisibleMan

Upgrade z i5-4690, R9 390 do 2500zł bez GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym zrobić upgrade platformy CPU i grafiki.

Obecnie posiadam:

• Gigabyte Radeon R9 390 8192MB 512bit Gaming G1
  • Intel i5-4690K 3.50GHz 6MB
  • MSI Z97-G43 (Z97 2xPCI-E DDR3)

Chciałbym to wymienić - budżet bez GPU do ok 2500zł bez GPU. Zastanawiam się czy warto dopłacić do AM4 - zależy mi na platformie którą będę mógł w przyszłości(powiedzmy 5 lat) ulepszyć.

Jeśli chodzi o GPU to chciałbym tam wsadzić 3070 TI. Zastanawiam się czy obecny zasilacz to wszystko ogarnie, mam SilentiumPC 600W Vero M1. Mam też chłodzenie Thermalright Macho 120 Rev. A fajnie byłoby użyć to do nowego zestawu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

jak by Ci tu dyplomatycznie odpisać, przy twoich oczekiwaniach i zakładanym budżecie, oraz planowanym upgrade za 5 lat ?- "mission impossible" 

nie wiem jaka posiadasz wiedze na temat, premier nowych platform, gdzie żywotność podstawki np. Intel to często dwie generacje CPU, oraz aktualnych cen podzespołów, i co można za ile kupić, obecnie cena/wydajność/dostępność nie zachęca do zakupów procesorów AMD , ale jak ktoś się uprze to i zakupi platformę pod AMD. 

np. aby skupić się tylko na płyta główna, procesor, pamięć ram, to można już coś poczarować. na 11gen. Intela

twój zasilacz jeśli ma już 5 lat to kupując nowa platformę raczej wskazane było by zakupić nowy z myślą o planowanym RTX 3070Ti czyli co najmniej 750W albo nawet 850W i raczej taki porządniejszy a nie najtańszy.

zestaw chłodzący ma już 6 lat ?, jego skuteczność odprowadzenia ciepła wraz z ilością przepracowanych motogodzin tez jest mniejsza , wiec raczej zaproponował bym nowy zestaw chłodzący.   

także doliczając czy ujmując do zestawu za 2500pln , obudowę , zasilacz , zestaw chłodzący, dysk/dyski pod M.2 , to na podstawowe trzy podzespoły płyta główna, procesor oraz dobrać pamięć ram,  nie wiele zostaje.          

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rzeczową odpowiedź. Źle się wyraziłem - obudowę, dyski i inne duperele mam. 2500zł to budżet na płytę główną, CPU i RAM.

22 godziny temu, Mr.T... napisał:

Witam

jak by Ci tu dyplomatycznie odpisać, przy twoich oczekiwaniach i zakładanym budżecie, oraz planowanym upgrade za 5 lat ?- "mission impossible" 

nie wiem jaka posiadasz wiedze na temat, premier nowych platform, gdzie żywotność podstawki np. Intel to często dwie generacje CPU, oraz aktualnych cen podzespołów, i co można za ile kupić, obecnie cena/wydajność/dostępność nie zachęca do zakupów procesorów AMD , ale jak ktoś się uprze to i zakupi platformę pod AMD.

Właśnie nie wiem jak to wygląda za bardzo, zawiodłem się na mojej obecnej podstawce - myślałem że jest szansa na jakiś rozsądny upgrade wymieniając tylko CPU. Dlatego myślałem o AMD, ich sockety nie zmieniają się tak często jak Intela, ale chyba to nie ma większego sensu biorąc po uwagę premierę AM5 w tym roku.

Jeśli chodzi o chłodzenie to zostanę przy stocku i dokupię jak przyjdzie czas na kręcenie. Ma to sens?

Podsumowując - budżet na płytę, CPU, RAM i zasilacz to ok 3000zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to kombinujemy z budżetem 3tys 

12gen. Intel 

Procesor Intel Core i5-12600K, 3.7GHz, 20 MB, BOX (BX8071512600K) CPU posiada igpu 

Płyta główna MSI PRO Z690-A DDR4

Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL18 (F4-3600C18D-16GVK)

na zasilacz zostaje około 400 pln 

Zasilacz SilentiumPC Supremo FM2 Gold 750W (SPC169)

trzeba się tylko zapoznać z materiałem XD

https://www.youtube.com/watch?v=Q8W6gGJ8Fbc&t=3s

AMD 

Procesor AMD Ryzen 5 5600X, 3.7GHz, 32 MB, BOX (100-100000065BOX) ważne CPU bez igpu. 

Płyta główna MSI MAG B550 TOMAHAWK

na zasilacz zostaje około 400 pln

11gen. Intel 

i tu można pokombinować różne warianty mocniejszy zasilacz lepsza płyta główna.

Procesor Intel Core i5-11600K, 3.9GHz, 12 MB, BOX (BX8070811600K)  CPU posiada igpu. 

Płyta główna MSI MAG Z590 TORPEDO

Zasilacz MSI MPG A850GF 850W (306-7ZP0C11-CE0)

lub iść w kierunku gorzej wyposażona płyta głodna na B560 ale mocniejszy CPU 

Procesor Intel Core i7-11700F, 2.5GHz, 16 MB, BOX (BX8070811700F) ważne CPU bez igpu.

Płyta główna MSI MAG B560 TOMAHAWK WIFI

i tak uważam ze taki RTX 3070Ti który potrafi w szczycie wciągnąć ponad 380W powinien być zasilany zasilaczem 850W. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi