Skocz do zawartości
Dula

modernizacja komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Zastanawiałem się nad małą modernizacją starszego komputera. Gram w rozdzielczości 1920x1080 i starczy w większości tytułów (~60fps), a wiele wymagających gier mnie nie interesuje. No ale wyszedł Elden Ring i nawet w tym zwykłym Path of Exile jest coraz słabiej. Oczywiście mam też dysk SSD do gier i ostatnio wymieniłem zasilacz na SilentiumPC Vero L3 600W 80 Plus Bronze, bo stary padł. 

Co polecilibyście wymienić aby upłynnić rozgrywkę (rozumiem, że trzeba wymienić kilka komponentów ze względu na kompatybilność)? Czy w ogóle warto? Jaki monitor byście polecili?

Poniżej zamieszczam specyfikację.

components.PNG.ab16713351b26184dcb2d2edb02937e9.PNG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

sercem kompiutera jest płyta główna , bo wszystko się do miej podpina, i tu jest pewien problem ale o tym za chwile

twój CPU to 4r/4w a to jak sam już zauważyłeś zaczyna się zapychać w grach , potrzeba upgrade na CPU 4r/8w czyli i7-6700K lub i7-7700K , ale ceny używanych takich i7 to często żart. 

pamięć ram 2x4GB to obecnie minimum , w zależności od posiadanej rozdzielczości monitora do 1080p- 8-16GB , 1440p czyli 2k- 16GB to już jest tak na niby optymalnie ale ja na to patrzę ze raczej na styk styk, do 2160p czyli 4k to raczej 32GB,  oraz i szybkość pamięci ram tez ma duże zaznaczenie a twoja pamięć to tylko 2133MHz, optymalnie było by 3200MHz lub 3600MHz

wracając do płyty głównej , producent z racji użytego chipsetu B150 i jego ograniczeń zapewnia wsparcie tylko dla pamięci tylko 2133MHz, także zakup szybszej pamięci nic nie da, bo w biosie nie pojawi się opcja umożliwiająca przestawienie szybkości pamięci ram , następnie producent MSI dla tej płyty głównej nie zapewnia wsparcia tzw. mikro sterownika dla CPU np. coś z serii Xeon, aby można było taniej wyrwać coś w zwiększa ilością rdzeni/wątków.

także modernizacja PC jest możliwa poprzez zakup i7 czy to 6 gen. i7- 6700K czy 7 gen. i7 7700K , dołożenie dwóch kości pamięci ram najlepiej takich samych jakie już się posiada, ale patrząc pod względem opłacalności do oferowanej wydajności takiej inwestycji, to już trzeba sobie samemu przeliczyć czy to  się będzie kalkulować, czy nie lepiej było by sprzedać, płytę  główna wraz z  CPU oraz  pamięcią ram i zakup nowej platformy.

i tutaj jest pytanie, bo planując upgrade czy zakup sprzętu, trzeba sobie założyć jakiś budżet na ten cel ?. 

co do wyboru monitora to zawsze jest kwestia mocno indywidualna, co komu potrzeba a co komu się podoba, ja mogę tylko odesłać do YT , kanał morele, youtuber Stilgar i zapoznać się z jego materiałami odnośnie monitorów.    

natomiast wedle rekomendowanych wymagań sprzętowych do gry "Elden Ring" to potrzeba 16GB pamięci ram , CPU i7-8700k i to jest już mocny CPU bo posiada 6r/12w oraz GTX 1070 , także chcąc kupić nowe odpowiedniki, 

trzeba było by zakupić co najmniej i5 10400f czyli 6r/12w, ale taki CPU nie posiada igpu i to obecnie trzeba też brać to pod uwagę, zakup CPU z igpu trzeba około 100pln doliczyć, nowa płytę główna coś na B560 , nowy zestaw pamięci ram 3600MHz , oraz odpowiednik GTX 1070 czyli GTX 1660 Super lub Ti.

ceny kart graficznych są jakie są... ale nad wymiana płyty głównej, CPU i pamięci ram warto rozważyć taki zakup, zamiast pakować kasę w stara platformę. 

Płyta główna MSI MAG B560 TORPEDO

Intel Core i5-10400F, 2.9GHz, 12 MB, BOX (BX8070110400F , bez igpu 

lub z igpu 

Intel Core i5-10400, 2.9GHz, 12 MB, BOX (BX8070110400)

Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 5 (SPC303)

Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL18 (F4-3600C18D-16GVK)            

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi