Brodacz0513 Opublikowano 12 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2022 (edytowane) Hej, Chciałbym kupić płytę główną, procesor, obudowę, ram i chłodzenie. Moje oczekiwania wobec tego zestawu, to żeby było cicho i żeby dało się to schłodzić bez większych męczarni. Preferuję chłodzenie powietrzne, choć mogę rozważyć jakieś AIO. Zdaję sobie sprawę co oznacza K i F przy nazwie intelowego procesora. Na dzień dzisiejszy nie planuję OC, w przyszłości być może tak. Wiem, że kupując 12600k pewnie musiałbym wydać więcej na płytę Z690, zaś kupując zablokowany 12700f wybrałbym tańszą płytę B660. Za Ryzenem przemawia natomiast fakt, że ma najniższe TDP, więc schłodzenie go pewnie będzie najłatwiejsze. Obudowa którą chciałbym kupić to Phanteks P500A, ram Patriot 16GB (2x8GB) 4000MHz CL16. Bardzo proszę o pomoc w doborze CPU, chłodzenia i płyty. Komputer będzie służył do pracy programistycznej i sporadycznego grania. Dla ułatwienia, budżet powiedzmy 4000-5000zł, można wyjechać do 5500 na spokojnie. Dziękuję bardzo i pozdrawiam, Maciek Edytowane 12 Marca 2022 przez Brodacz0513 Formatowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2022 Witam przy budżecie 5.5tys to powinno wystarczyć na i7 12700K, a nie F procesor to wybiera się pod to do czego będzie się lepiej nadawał, obecnie najlepszy stosunek cena do wydajności w grach to i5 12600K , natomiast Ryzen 5700G ma wsparcie tylko dla PCIe 3.0 i dysku pod M.2 z PCIe 4.0 nie wykorzystasz, także chcąc wybrać najbardziej optymalny CPU dla siebie, to trzeba popatrzeć i zapoznać się testami na Internetach których raczej nie brakuje ... takie pytanie, a dlaczego akurat pamięć ram o szybkości 4000MHz ? zapoznawałeś się z testami ? temat GEAR1 VS GEAR2, czy po prostu magia cyferek i 4000MHz będzie lepsze ? a to czy pamięci będą stabilnie pracować na 4000MHz to może być różnie, bo to jest uzależnione jaki się trafi zintegrowany kontroler pamięci ram który jest zintegrowany w CPU https://www.youtube.com/watch?v=chPm1KeZza0 2x8GB do programowania ?, to nie lepiej od razu zainwestować w 2x16GB ? pod Intela Płyta główna MSI MAG B660 TOMAHAWK WIFI DDR4 Płyta główna MSI MAG Z690 TOMAHAWK WIFI DDR4 pod AMD Płyta główna MSI MEG B550 UNIFY Płyta główna MSI MAG X570S TOMAHAWK MAX WIFI jak chciał byś zwodować CPU to Chłodzenie wodne Arctic Liquid Freezer II 360 (ACFRE00068A) plus Arctic Mocowanie na socket LGA1700 dla Liquid Freezer II około 40pln a powietrzne Chłodzenie CPU Scythe Fuma 2 (SCFM-2000), rewizja B. zawiera już zapinkę pod LGA 1700 ale kiedy będzie dostępna ? plus Scythe SCMK-1700, zapinka na socket LGA 1700 około 46 pln Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brodacz0513 Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2022 Dzięki za odpowiedź i sugestię. Nie wiem tylko po co miejscami ten passive-agressive ton i pytania czy zapoznałem się z testami, albo jawne sugestie, że się nie zapoznałem. Tak się składa, że wertuję od kilku dni internet, czytam blogi, reddita, oglądam testy na yt. Nie kupowałem komputera od lat, nie siedzę w temacie, stąd moje pytania o radę. Chyba od tego jest forum? 😉 1 godzinę temu, Mr.T... napisał: przy budżecie 5.5tys to powinno wystarczyć na i7 12700K, a nie F Mogę wydać dwa razy tyle, pytanie tylko czy opłaca się przepłacać skoro im droższe części, tym skok wydajnościowy jest niewielki. 12700 raczej nie chciałbym kupować, ze względu na trudności ze schłodzeniem tego powietrzem. 1 godzinę temu, Mr.T... napisał: Ryzen 5700G ma wsparcie tylko dla PCIe 3.0 i dysku pod M.2 z PCIe 4.0 Rzeczywiście, dzięki! Nie zwróciłem na to uwagi. Widzę, że 5800X ma wsparcie dla PCIe 4.0. Może warto poczekać na 5800x3d? Choć z opinii, które widziałem też widzę, że trudno go schłodzić. 7 godzin temu, Mr.T... napisał: takie pytanie, a dlaczego akurat pamięć ram o szybkości 4000MHz ? Szukałem pamięci z najniższymi timingami i najwyższym taktowaniem 😉 Rzeczywiście, spojrzałem na stronę Intela, przy 12600k podają Up to DDR4 3200 MT/s. Filmik, który podlinkowałeś bardzo lakonicznie porusza temat. Trudno mi znaleźć jakąś potwierdzoną informację co wybrać. Sugerujesz iść w 3200 CL14? 7 godzin temu, Mr.T... napisał: 2x8GB do programowania ?, to nie lepiej od razu zainwestować w 2x16GB ? Jeszcze przemyślę, 2x16GB byłoby po prostu przyszłościowym wyborem. Teraz 16GB w zupełności mi wystarcza, wiem jakie mam zastosowania. Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 13 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2022 48 minut temu, Brodacz0513 napisał: Dzięki za odpowiedź i sugestię. Nie wiem tylko po co miejscami ten passive-agressive ton i pytania czy zapoznałem się z testami, albo jawne sugestie, że się nie zapoznałem. Tak się składa, że wertuję od kilku dni internet, czytam blogi, reddita, oglądam testy na yt. Nie kupowałem komputera od lat, nie siedzę w temacie, stąd moje pytania o radę. Chyba od tego jest forum? 😉 Mogę wydać dwa razy tyle, pytanie tylko czy opłaca się przepłacać skoro im droższe części, tym skok wydajnościowy jest niewielki. 12700 raczej nie chciałbym kupować, ze względu na trudności ze schłodzeniem tego powietrzem. Rzeczywiście, dzięki! Nie zwróciłem na to uwagi. Widzę, że 5800X ma wsparcie dla PCIe 4.0. Może warto poczekać na 5800x3d? Choć z opinii, które widziałem też widzę, że trudno go schłodzić. Szukałem pamięci z najniższymi timingami i najwyższym taktowaniem 😉 Rzeczywiście, spojrzałem na stronę Intela, przy 12600k podają Up to DDR4 3200 MT/s. Filmik, który podlinkowałeś bardzo lakonicznie porusza temat. Trudno mi znaleźć jakąś potwierdzoną informację co wybrać. Sugerujesz iść w 3200 CL14? Jeszcze przemyślę, 2x16GB byłoby po prostu przyszłościowym wyborem. Teraz 16GB w zupełności mi wystarcza, wiem jakie mam zastosowania. Dzięki! taki mam sposób podkreślenia tematu, a nie ze jest to jakiś atak personalny na twoja osobę XD obecny sprzęt nie idzie w kierunku niskich temperatur , fizyki nikt nie zmieni , bo producenci chcą na określonej powierzchni upchnąć jak najwięcej rdzeni, tranzystorów itd. a co z szybkością skutecznego odprowadzenia czy odbierania ciepła , idąc w tym kierunku, za chwile okaże się, ze będą potrzebne nowego rodzaju systemy chłodzące do cpu, a wystarczyło by aby powierzchnia rdzenia cpu była odpowiednio większa, to tak na marginesie. jakie pamięci wybrać , czy sporo zapłacić za 3200 i CL 14 ? , czy finansowo lepiej wyjdzie 3600MHz i CL 16 ?, ja bym kupił 3600MHz i CL 16 a nawet CL 18 , bo czy faktycznie jest to aż taka różnica w wydajności, zarówno w grach czy programach, myślę ze nie warto robić taka inwestycje ,wolał bym ta różnice dopłacić do płyty głównej. bo ja mam takie podejście , i nie trzeba się zgadzać , kupujesz procesor , w podobnej cenie zakup płytę główna. jaki CPU kupić , czy warto czekać na "nowy' czy tam poprawiony Ryzen 5800X3D , wolał by zakupić produkt który jest już jakiś czas na rynku, niż zmagać się z tzw. problemami wieku dziecięcego, bo panowie na YT to nie robią recenzji sprzętu, tylko prezentacje i lokowanie produktów , gdzie o wadach czy problemach z sprzętem często się nie wspomina ino same zalety ,a dopiero jak się g...wno burza zrobi, to temat jest poruszany ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brodacz0513 Opublikowano 16 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2022 Myślę, że jednak zdecyduję się na 12700K i do tego Noctua NH-D15. Dokładając kartę 3070ti albo 3080 zasilacz Corsair RMx 850W 80 Plus Gold styknie? Jeszcze zastanawiam się nad DDR5 i wariantem płyty pod nie, ale chyba zostanę przy DDR4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 16 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2022 4 godziny temu, Brodacz0513 napisał: Myślę, że jednak zdecyduję się na 12700K i do tego Noctua NH-D15. Dokładając kartę 3070ti albo 3080 zasilacz Corsair RMx 850W 80 Plus Gold styknie? Jeszcze zastanawiam się nad DDR5 i wariantem płyty pod nie, ale chyba zostanę przy DDR4. zasilacz występuje w dwóch wersjach RM850X (CP-9020180-EU) RM850x 2021 850W (CP-9020200-EU) przy takie cenie można tez rozważyć zakup Phanteks Revolt Pro 850W (NEPH-004) wybierając chłodzenie NH-D15 jest to duże i gabarytowe chłodzenie oraz nie zapomnij zakupić Noctua Zestaw montażowy LGA 1700 dla chłodzeń CPU (NM-i17xx-MP83) DDR5 obecnie jest to przerost formy nad treścią, cena x2 a wzrost wydajności w stosunku do DDR4 znikomy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...