Piotr90pr Opublikowano 23 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2022 Witam. Niestety dziś poszedł mi zasilacz i zabrał ze sobą płytę główną dlatego jestem zmuszony do końca miesiąca złożyć nowego kompa. Budżet do 5 tyś max. Ze starego kopa zostaje obudowa(SilentiumPC Pax M70 Pure Black V2) i dyski(2 hdd i 1 ssd). Jeśli będzie potrzeba to mogę podkręcić procesor. Komputer będzie do grania np. assasin, far cry 6 i tego typu gry ale mam też konsole xboxa series s wiec jakaś silniejsza grafika nie jest mi potrzebna. Komputer będzie również do programowania (front end). Monitor to lg lg 27gl850-b 27 cali 1440p (na tym będzie grane) i 2 fullhd 24 cali. Jeśli chodzi o części będę z różnych sklepów żeby było jak najtaniej. Dodam również ze może (procesor) być używany z allegro taki tez mam dotychczas i nic się nie dzieje. Oto 2 zestawy nad którymi się zastanawiam : Intel: Intel Core i5-12400 (obecne czasy pokazały że lepiej mieć grafikę nawet słabą) Gigabyte B660 GAMING X DDR4 G.SKILL 16GB (2x8GB) 3600MHz CL16 Ripjaws V Gigybyte B660 GAMING X DDR4 Corsair RM750x 750W 80 Plus Gold SilentiumPC Fortis 5 140mm (jeśli macie do polecenia jakieś chłodzenie wodne to też był bym zainteresowany. Amd: AMD Ryzen 5 5600 MSI B450 TOMAHAWK MAX II + + to co powyżej. Za to wychodzi ok 3000 tyś + do tego grafika do ok 2000 tyś. Grafika myślałem nad rtx 3060 lub rx 6600 xt ( Przed kłopotami z cenami kart miałem rx580 dlatego chciałbym mieć większą wydajność. Który był by lepszy i wystarczył by na min.3-4 lata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 24 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2022 Witam zawsze staram się w sposób merytoryczny przekonywać ludzi ze w dzisiejszych czasach zakup CPU wraz z zintegrowanym igpu na sens, i w perspektywie czasu oraz nie przewidzianych okoliczności daje te możliwość ze w przypadku usterki karty graficznej dedykowanej dalej można korzystać z PC, jak karta pojedzie np. na serwis lub zakup innej , ale nie którzy uparcia uważają ze jak posiadają dedykowane GPU to taki problem ich nie dotyczy, jak to ?, moja karta może się zepsuć ? , może trzeba posiadać odpowiednia ilość wiosen aby dostrzegać korzyści z takiego zakupu. co do oceny zestawu zamienił bym pamięci CL16 na CL18 a różnice cenowa wykorzystał bym do wymiany płyty głównej oraz procesora na Procesor Intel Core i5-12500, 3 GHz, 18 MB, BOX (BX8071512500) Płyta główna MSI MAG B660M MORTAR płyta główna MSI ma zdecydowanie lepszy kodek audio ALC-1200 , Gigabyte tylko ALC -897 , oraz MSI jest mniej konfliktowe przy współpracy z pamięciami niż Gigabyte, jeśli możesz dołożyć 50 PLN to jest też wersja z Wi-Fi obecnie fajny udogodnienie . Płyta główna MSI MAG B660M MORTAR WIFI DDR4 wybrany zasilacz ? jest na gwarancji 60 miesięcy, bo nie podałeś kodu producenta , są tez wersje 750W od Corsair na 120 miesięcznej gwarancji. zakładam ze wybrany to Zasilacz Corsair RM750 2021 750W (CP-9020234-EU) chłodzenie SilentiumPC Fortis 5 140mm lub wersja z dwoma wiatrakami zdecydowanie ogarnie temat z ta i5-12500 CPU SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan (SPC307) AMD Ryzen 5 5600 - nie posiada igpu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr90pr Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2022 Witam. Przebolałem chwile na stary pc(pentium 4) ale teraz już muszę coś kupić. Z racji tego że miałem trochę wydatków to nie będę się tak rzucał z wydawaniem takiej kwoty i postanowiłem że kupię coś najbardziej zbliżonego cena-wydajność. Mam okazję kupić ryzen 5 5500 za 600 zł + MSI B450 TOMAHAWK MAX II +G.SKILL 16GB 3600MHz CL16 + fortis 5 + zasilacz(wyżej) karta będzie max tak jak wyżej. Za to wychodzi ok 2000 zł. Tylko chodzi o to pci 3,0 czy nie odczuję jakiś wysokich strat? Jeśli chodzi o gry to tak naprawdę na konsoli rzadko gram a co dopiero na pc. Komputer będzie raczej do programowania kiedyś może przydać się do grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2022 38 minut temu, Piotr90pr napisał: Witam. Przebolałem chwile na stary pc(pentium 4) ale teraz już muszę coś kupić. Z racji tego że miałem trochę wydatków to nie będę się tak rzucał z wydawaniem takiej kwoty i postanowiłem że kupię coś najbardziej zbliżonego cena-wydajność. Mam okazję kupić ryzen 5 5500 za 600 zł + MSI B450 TOMAHAWK MAX II +G.SKILL 16GB 3600MHz CL16 + fortis 5 + zasilacz(wyżej) karta będzie max tak jak wyżej. Za to wychodzi ok 2000 zł. Tylko chodzi o to pci 3,0 czy nie odczuję jakiś wysokich strat? Jeśli chodzi o gry to tak naprawdę na konsoli rzadko gram a co dopiero na pc. Komputer będzie raczej do programowania kiedyś może przydać się do grania. wisz z AMD to jest tak ze albo działa , ale cześć użytkowników przy zastosowaniach profesjonalnych ma problem z tym czy tamtym, co tobie się trafi ? PCIe 3.0 , przy zakupie RTX 3060 raczej nie odczuwalne przy RX 6600 XT w zależności od ogrywanego tytułu, ale już widać w jaka stronę to idzie, aby wymuszać zakup nowszego sprzętu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...