VVVSBV Opublikowano 30 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2022 Cześć, Po długim czasie oczekiwania na polepszenie się sytuacji na rynku komponentów postanowiłem złożyć swój komputer do gier. Proszę o ocenę poniższego zestawu (gdybym chciał go kupić to całość by mnie kosztował około 4K PLN) oraz o porady co waszym zdaniem warto jest wymienić. Zależy mi na tym, żeby wszystkie elementy współgrały ze sobą jak najlepiej i żebym mógł dobrze wykorzystać możliwości tego zestawu. Jestem dość początkujący w tym temacie, dlatego wszelkie uwagi i zalecenia od bardziej doświadczonych kolegów będą dla mnie bardzo wartościowe. Nie interesuje mnie żadne podkręcanie itd., chciałbym jak najlepiej wykorzystać podstawowe możliwości komputera do grania na wysokich/ultra w full HD. Zależy mi tez, żeby komputer mi starczył na możliwie długi czas, bez potrzeby wymiany/modernizacji. Poniżej zestaw o którego ocenę proszę: Procesor - AMD Ryzen 5 5600X BOX Płyta - MSI B550M PRO-VDH WIFI Grafika - AMD Radeon RX 6600 (XFX Speedster SWFT 210 8 GB) Dysk - KIOXIA Exceria G2 1TB SSD RAM - Adata XPG Gammix D10 DDR4 16GB (2 x 8GB) 3600 MHz CL18 Obudowa - GENESIS IRID 503 Zasilacz - be quiet! Pure Power 11 600W CM 80+ Gold Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 31 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2022 Witam patrzę pod kotem sama skrzynka , plus karta graficzna , czyli PC około 3100pln + karta graficzna około 1700pln razem zestaw 5 tys. -/+ ogólnie zestaw powinien działać co do wydajności np. w grach to chyba zapoznałeś się z jakimiś materiałami- testami na portalach czy YT jaką wydajność oferuje wybrana karta graficzna ?, to jest karta do grania w 1080p na średnich a nie na wysokich, a raczej w perspektywie czasu i wypuszczania nowych tytułów wydajność karty nie będzie szła do góry... Ryzen 5 5600X i pokrewne to nie są "zimne" CPU, także warto było by pomyśleć przy zakupie o dodatkowym zestawie chłodzącym dla CPU np. Chłodzenie CPU SilentiumPC Fortis 5 Dual Fan (SPC307) dysk SSD M.2 patrząc czysto po specyfikacji, to tak raczej do danych, nie pod system , można było by pomyśleć na zmianą na np. SSD Kioxia Exceria Plus G2 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3.1 NVMe (LRD20Z001TG8) czy w cenie około 3100 pln. za skrzynkę można złożyć coś wydajniejszego na np. Intelu trzeba by posiedzieć i popatrzeć . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 31 Maja 2022 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2022 ewentualnie zamiast AMD na Intelu MSI PRO B660M-A DDR4 Intel Core i5-12600, 3.3 GHz, 18 MB, BOX (BX8071512600) lub 100 taniej Intel Core i5-12500, 3 GHz, 18 MB, BOX (BX8071512500) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...