Skocz do zawartości
Des666

Optymalne ustawienia dyskow i napedow na IDE

Rekomendowane odpowiedzi

Jak optymalnie podlaczyc HDD (120GB Caviar 8MB cache), CDRW LiteOn i DVD LiteOn w kompieaby maksymalnie szybko to wszystko dzialalo?

Chodzi mi o kwestie kopiowania danych, nagrywania i robienia w tym czasie czegokolwiek innego.

Jak powinno to byc podlaczone? Twardziel na jednym kontrolerze a napedy na drugim? Ktory powinien byc master a ktory slave? A moze twardziel dac razem z jednym z napedow na pierwszym kontrolerze?

Z gory dziekuje za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek dobrze prawi :) tak będzie najlepiej. Sam próbowałem różne ustawienia. Najlepiej śmiga HDD 1 kanał master, ew. kieszeń na drugi HDD 1 kanał slave, CD-RW 2 kanał master, CD/DVD 2 kanał slave.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem ten artykuł. Kiedyś ustawiałem HDD i CD-ROM na jednej taśmie, ale spowalnia to dysk. (dysk UDMA 5, a CD UDMA 2). Dlatego CD-RW i CD-R mam na druieg taśmie i wszystko śmiga jak trzeba. Płytki zawsze przegrywam przy prędkości 20x i nawet w locie nie ma problemów z przesyłem danych. Szybciej też kopiuje z CD na dysk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przedewszystkim nie baw sie w reczne ustawianie Master/Slave tylko pusc wszystkie napedy na Cable Select, HDD na jednym kanale, napedy optyczne na drugim.

..a to ciekawe. oblookaj sobie moze ten link od Marechi'a. ..a tak moim zdaniem to dysk z systemem najlepiej solo-master a spalarke master z innym gadzetem ..ale pod warunkiem ze jest w miare nowa i posiada system ochrony zapisu. jesli stara spalara to najlepiej solo-master na tasmie i koniecznie na jej koncu! generalnie to gdzies czytalem ze solo najlepiej tak wlasnie wpinac i nigdy nie nalezy zostawiac koncowki master na tasmie pustej ..a robi tak wiele osob bo wygodnie jak sobie koniec kabla wisi i czeka na sasiada z dyskiem :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...