le1t00 Opublikowano 23 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2022 (edytowane) Cześć, z konieczności muszę zmienić swój blisko 9 letni zestaw, który przez ostatnie lata przechodził wiele wizyt na SORze i na operacjach pokroju transplantacji. Nie mogę fizycznie wytrzymać z obecnym starcem i niestety w miarę pilnie muszę go wymienić. Początkowy budżet już dawno został przekroczony, ale nie chcę iść na zbyt wiele kompromisów starając się jednak zachować jakiś złoty środek. Budę planuję używać do pracy, drobnej obróbki 3D, wideo, a także grania. Głównie Valorant + oczywiście wszystkie interesujące tytuły. Nie przeszkadza mi rozgrywka w fullHD, a dla wyższej rozdzielczości mogę iść na kompromisy z zachowaniem stałego framerate. Monitor: Mi Curved Gaming Monitor 34" ~1800 Spoiler (głównie z chęci posiadania jednego monitora i pozbycia się kabli) RAM: Crucial Ballistix 3600 CL16 32GB 0 Spoiler (już kupiłem) MOBO: ASRock B660M PRO RS ~650 Spoiler (totalnie losowy wybór) Dysk: Kioxia Exceria G2 1 TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen3.1 NVMe ~360 (LRC20Z001TG8) Spoiler (w oparciu o ilość opinii) Zasilacz: SeaSonic CORE Gold GC-650 (SSR-650LC) ~380 Spoiler (tutaj zastanawiam się nad zmianą i wyborem jakiegoś 500W/550W w lepszej cenie) CPU: Procesor Intel Core i5-12400F, 2.5 GHz, 18 MB, BOX (BX8071512400F) ~980 Spoiler (absolutnie nie wiem jaki wybrać. Zostałem przy tym ponieważ najczęściej pojawiał się w zestawieniach do podobnego builda) GPU: EVGA GeForce RTX 3060 XC GAMING LHR 12GB GDDR6 ~2300 Spoiler (wydaje mi się, że karta ok. Raczej nie chcę iść w obóz czerwony ze względu na mniejsze wsparcie w grach - niestety) Bonus: SilentiumPC Fortis 5 0 Spoiler (mam) Obudowa: Nie wybrałem, nieistotna kwestia ~400 Ceny są orientacyjne ponieważ finalnie będę składać zamówienie pewnie w dwóch, trzech sklepach zależnie od cen. Orientacyjnie wychodzi ok 6.8k. Czy wg Was coś powinienem zmienić aby wyszło wydajniej z zachowaniem tej kwoty lub może nawet wybrania alternatywy by było taniej. Edytowane 23 Lipca 2022 przez le1t00 stylistyka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 23 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2022 Witam Mobo - ASRock nie słynie z dobrego prowadzenia pamięci Ram, oraz sekcje zasilania lubią osiągać wysokie temperatury, przed zakupem zapytaj o możliwość wgrania najnowszego dostępnego biosu . osobiście zmienił bym płytę główna na: Płyta główna MSI MAG B660M BAZOOKA DDR4. Dysk - dla mnie taki dysk, to dysk na trzymanie danych, a nie pod system , ale powinien działać. Zasilacz - panie w takim budżecie to wypadało by zakupić zasilacz Modularny czyli z odpinanymi kablami ... ciekawa opcja jest -Cooler Master V650 650W 80 Plus Gold CPU - z dopiskiem F nie posiada zintegrowanej karty graficznej ,czyli brak igpu, w razie problemów z karta dedykowana czyli z tym RTX 3060, komp stoi i zbiera kurz, oraz to jest CPU niby Alder Lake-S ale posiada tylko /aż 6 rdzeni/12 wątków , ale dopiero i5-12600K posiada dwa rodzaje rdzeni Alder Lake-S, Performance-core 6 rdzeni , i Efficient-core 4 rdzenie, czyli można napisać (6+4) 10 rdzeni/16wątów, ale cena zakupu znacząco się różni XD karta graficzna -EVGA zapewnia wsparcie tylko 24 miesiące gwarancji. Asus ROG Strix GeForce RTX 3060 Gaming OC 12GB GDDR6 (ROG-STRIX-RTX3060-O12G-V2-GAMING) 36 miesięcy gwarancja. MSI GeForce RTX 3060 Gaming Z Trio 12GB GDDR6 (V390-245R) 36 miesięcy gwarancji są tez tańsze wersje kart od MSI, Gigabyte czy Asusa czy innych producentów i tez są przeważnie na gwarancji 36 miesięcy . Karta graficzna MSI GeForce RTX 3060 Gaming X 12GB GDDR6 (RTX 3060 GAMING X 12G) bonus - całkiem wydajnie chłodzenie, tylko trzeba zachować ostrożność przy montażu bo nie wszystko fajnie jest spasowane, ale do samej i5-12400f czy jak byś zakupił i5-12400, to ciekawa propozycja jest Silver Monkey X CRISP DUAL 2x120 mm, ale ty już posiadasz chłodzenie XD obudowa z racji ze nie lubię małych obudów- Obudowa Phanteks Eclipse P360A ARGB czarna (PH-EC360ATG_DBK01) lub Obudowa be quiet! Pure Base 500 Window Black (BGW34) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
le1t00 Opublikowano 25 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2022 Cześć, dzięki wielkie za rzeczową ocenę mojego builda. Zrewidowałem jeszcze raz swój wybór i dokonałem drobnych korekt. Mam nadzieję, że wszystko będzie okej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...