Skocz do zawartości
kungfiarz

Soltek 75FRN-L a 75FRN2-L

Rekomendowane odpowiedzi

Serwus

Zamiast tej pierwszej po serwisie dostalem druga (pudelko + instrukcje ze starej?). Sa miedzy nimi zasadnicze roznice ? Chodzi mi glownie o OC no i wydajnosc, z tego co w bios-ie zauwazylem nie ma roznic.

Druga sprawa w tej plytce 75FRN2-L to ABSII jest wyzsze i czasem sa skoki temp. przy przegladaniu http np.35-45 - a wczesniej to mi w biosie nawet sie sypal, musialem sciagnac cooper shima + wytrzec paste z jadra i wyszlifowac od spodu blok, obnizyla sie temp. Wtedy ruszal mi komp ale dysk nie umial zastartowac (probowal w kolko). To bylo albo ABS II albo to 50% obnizenie wydajnosci w wysokiej temp ? Mam chlodnice (8m) + CPC + wiadro 10L piszac do was mam 42-44 temp. Procek to JIUHB 1700+ puszczony wszystko deflaut (Voltage i Ratio) FSB 133, Agressive CPU. I jeszcze jedno roznica miedzy temp. w biosie a w HM jest duza 20 stopni ? yyy. Dajcie znac ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glowna roznicajest taka,ze FRN2 jest na mostku C1 czyli maoficjalne wsparcie fsb200,a kreci sie z palce w oku do fsb240 w pelni stabilnie.dodatkowo w FRN2 zaimplementowano regulacje napiec dla NB (VDD) do 1.8V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kungfiarz u mnie przy "tweakowaniu" w biosie i soltek hardware monitor 31-34 gradusy a więc tak samo, przy dwóch wentylach z tyłu i jednym z przodu i procu (palomino) ustawionym prawie defaultowo fsb=140MHz. Skąd karwa u ciebie takie różnice??? 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...