Skocz do zawartości
BonzoPL

Komputer do użytku domowego plus gry strategiczne, prośba o doradzenie w wyborze komponentów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Czytam od jakiegoś czasu o polecanych zestawach na wielu stronach. I mniej więcej wiem czego chcę, jednak nie wiem czy nie jest to przerost formy do tego co potrzebuję.

Komputer ma mi służyć do użytku domowego plus grania. Jednak jeśli chodzi o granie interesują mnie tylko gdy strategiczne (AoE, Total War, Football Manager czy City Builder). Monitor jaki posiadam to Samsung Odyssey G7 32" 1440p 240Hz.

Jeśli chodzi o rozdzielczość oczywiście wolałbym WQHD, ale zwykłe HD też ujdzie.

Wybrałem coś takiego:

AMD Ryzen 5 5600X (czy nie wystarczy 5500 albo 5600?)

Gigabyte B450 AORUS ELITE V2

SilentiumPC Fera 5 lub Spartan 5 lub z zestawu (chodzi zwłaszcza o głośność)

GOODRAM IRDM X 16GB Czarny [2x8GB 3200MHz DDR4 CL16 DIMM] czy jakieś 3600??

Gigabyte GeForce RTX 3060 EAGLE 12GB OC 2.0 LHR lub ZOTAC GeForce RTX 3050 Twin Edge 8GB OC (o ile taka wystarczy)

Lexar NM620 Pci-e NVNe 512GB

SilentiumPC Vero M3 Bronze 600W

Chieftec Hawk AL-02B-TG-OP lub jakaś tańsza bez bajerów z dobrym chłodzeniem i miejscem

Byłbym wdzięczny o wypowiedź kogoś kto ogarnia ten temat i jakąś konstruktywną krytykę.

Dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

do nowych strategii  jak procesor będzie miał więcej rdzeni tym lepiej .

chłodzenie im wydajniejsze tym można bardzie skręcić obroty wentylatora, także z tych dwóch raczej Fera 5 

szybkość ramu 3200 MHz czyli zgodnie z kontrolerem w CPU.

co do wyboru karty graficznej to wystarczy popatrzeć na test nawet na YT, jaka będzie wystarczająca.   

dysk  ok 

RTX seria 3000 dobrze było by aby zasilacz był z serii Gold a nie Bronze  

obudowa tak bez wiatraków ? np. 

Obudowa Genesis Irid 505 (NPC-1517)

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi