Skocz do zawartości
ImprovePC

Modernizacja komputera czy wymiana?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, tak jak w temacie przychodzę do Was z pytaniem, czy opłaca się modernizacja mojego obecnego komputera, czy jednak całkowita jego wymiana. Komputer głównie będzie służył do grania, póki co nie ma żadnych innych celów. Wcelowuje tutaj się w gry pokroju Call of Duty MW2 w trybie Warzone, czy Escape from Tarkov. Głównie strzelanki, w gry z otwartym światem raczej nie gram.

Wracając do głównej części, rozmyślałem nad kupnem 3060ti, aby wzmocnić FPS'y, tylko pytanie czy to ma sens? Nie znam się na tym zbytnio, a chodzi mi to po głowie. Obecnie na samą kartę graficzną mam budżet 2500-2600 złotych.
Jeżeli chodzi o wymianę całego komputera, to zebrane pieniądze miałbym dopiero w okolicy maja/czerwca i byłoby to 4000-5000 złoty. Dlatego zależy mi bardziej na samej modernizacji. Zależy mi na programie GeForce Experience, dlatego najbardziej preferowałbym części od Nvidia niżeli od AMD, ale jeżeli cenowo i sprzętowo wypadają lepiej, to możecie śmiało podrzucić. Dzięki z góry za odpowiedzi!

Podsumowanie

Budżet na PC Maj/Czerwiec: 4000-5000 złoty

lub

Budżet na obecną modernizację 2500-2600 złoty:

Moje obecne podzespoły to:

Karta graficzna: Gigabyte windforce OC GTX 1060 6GB

procesor: Intel i5-8400

RAM 2x8Gb Crucial Ballistix 2666mHz

Dysk: 1 000 GB Samsung SSD 860 QVO 1TB

Motherboard: MSI B360M PRO-VDH

Zasilacz: 500W BeQuiet (modelu nie znam itd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli wrzucisz i7 8700 to Twoja platforma jeszcze trochę pożyje. 
Zerknąłem na Allegro i za 640 jest 1 od razu z chłodzeniem :

https://allegro.pl/oferta/procesor-intel-core-i7-8700-6-x-3-2-ghz-fortis-3-12914738591

Nie podałeś rozdzielczości ekranu a to ma kolosalne znaczenie, w 1080p będzie dość duży bottleneck co w grach jakie podałeś (strzelanki) ma duże znaczenie. W 1440p będzie lepiej (sprawdziłem w kalkulatorze i karta powinna śmigać na około 90% możliwości). Zasilacz powinien dać radę ale w obecnych czasach undervolting to zawsze dobry pomysł. 

Na temat nowej platformy się nie wypowiem bo od dawna nie składałem kompa. Cokolwiek zdecydujesz poczekaj jeszcze chwile zobaczymy jak zareaguje rynek po premierze nowych kart AMD. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8 godzin temu, Funky_Panda napisał(a):

Jeśli wrzucisz i7 8700 to Twoja platforma jeszcze trochę pożyje. 
Zerknąłem na Allegro i za 640 jest 1 od razu z chłodzeniem :

https://allegro.pl/oferta/procesor-intel-core-i7-8700-6-x-3-2-ghz-fortis-3-12914738591

Nie podałeś rozdzielczości ekranu a to ma kolosalne znaczenie, w 1080p będzie dość duży bottleneck co w grach jakie podałeś (strzelanki) ma duże znaczenie. W 1440p będzie lepiej (sprawdziłem w kalkulatorze i karta powinna śmigać na około 90% możliwości). Zasilacz powinien dać radę ale w obecnych czasach undervolting to zawsze dobry pomysł. 

Na temat nowej platformy się nie wypowiem bo od dawna nie składałem kompa. Cokolwiek zdecydujesz poczekaj jeszcze chwile zobaczymy jak zareaguje rynek po premierze nowych kart AMD. 

Wybacz, zapomniałem podać. Tak gram na 1080p, teoretycznie wszystko powinno dobrze śmigać, ale wydaje mi się że przez optymalizacje tych gier wydajność moje PC spada, nie wiem czy zmiana jedynie procesora pomoże w tym momencie ze względu na zużycie go jedynie w około 80% podczas grania, gdzie w innych grach sięga to nawet do 95% i jest wszystko stabilnie (przykład CS:GO) zaś właśnie karta działa prawie na maksymalnych obrotach we wszystkich grach, co jest zrozumiałe (też okolice 90%-99%).

Możliwe jest że moja karta graficzna w pewien sposób zużyła się? Karta ma około 3/4 lata

Edytowane przez ImprovePC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

9 godzin temu, brachol napisał(a):

Napisz jeszcze, jakie odświeżanie posiada Twój monitor, ile FPS wyciągasz w interesujących Cię grach oraz w ile FPS celujesz.

mój monitor ma 60 Hz, fps wyciągane w grach to około od 40-80 w warzone (zalezy od miejsca) celuje aby przynajmniej w najslabszym miejscu bylo 60-70, a w najlepszym do 100-110 (gram na najniższych ustawieniach) a w tarkovie mam od 30 do 65 fps i celuje aby minimum bylo 60, a najwiecej okolo 80-90? (rowniez w Escape from Tarkov mam najnizsze ustawienia mozliwe)  Jezeli zrobimy to wiecej niz przewiduje to byloby cudownie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20 godzin temu, ImprovePC napisał(a):

Wybacz, zapomniałem podać. Tak gram na 1080p, teoretycznie wszystko powinno dobrze śmigać, ale wydaje mi się że przez optymalizacje tych gier wydajność moje PC spada, nie wiem czy zmiana jedynie procesora pomoże w tym momencie ze względu na zużycie go jedynie w około 80% podczas grania, gdzie w innych grach sięga to nawet do 95% i jest wszystko stabilnie (przykład CS:GO) zaś właśnie karta działa prawie na maksymalnych obrotach we wszystkich grach, co jest zrozumiałe (też okolice 90%-99%).

Możliwe jest że moja karta graficzna w pewien sposób zużyła się? Karta ma około 3/4 lata

W rozdzielczości 1080p nawet i7 8700 nie wykarmi RTX 3060ti musisz się liczyć z bottleneckiem. Jeśli chodzi o Twoje odczucia co do spadku wydajności całej platformy to zachowanie procesora jest w 100% normalne. Jeśli GPU pracuje na 100% (zwykle różne nakładki raportują 97-99%) to CPU chodzi na 60-70-80%, procesor wcale nie powinien chodzić cały czas na 100% takie odczyty wskazują na zbyt mocną kartę graficzną w stosunku do procesora. Dokładnie taki scenariusz czeka Cię jeśli zdecydujesz się na kupno i7 8700 i dołożenie RTX 3060 ti. Proc będzie chodzić na 100% a karta na 85% czyli tracisz kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt klatek w grze (zależnie od gry i ustawień im wyższe tym bardziej obciążone jest gpu). Sam tak mam w niektórych grach (AC Origins) gdzie karta przez większość czasu chodzi na 97% i nagle spada do 80% a procek non-stop chodzi na 95-100% i od czasu do czasu nie wyrabia. Ale w takim dying light 2, metro exodus enhanced edition czy cyberpunku procek pracuje na max75-80% a karta cały czas 97-99%. Czyli nie ma bottlenecka. 

Twoja karta graficzna (miałem identyczną przed zmianą👍) jest z serii 1000 czyli architektura Pascal, niestety te karty źle się zestarzały bo słabo wspierają DX12 do tego dopiero w następnej generacji (RTX 2000 Turing) nvidia usprawniła pewne rzeczy. 

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-gtx-1060-6-gb.c2862

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-2060-12-gb.c3836

Porównaj moc obliczeniową FP32

7181-4375 daje nam 2806/4375 =0.64 czyli w tym konkretnym aspekcie RTX jest 64% mocniejszy ale spójrz na wydajność FP16 w Turingach jest to 2 do 1 czyli 2x 7181 = 14,362 TFLOPS w Pascalach jest to 1/64 czyli 4375/64 = 68,35 GFLOPS. 68 vs 14 tysięcy (!). Zwróć uwagę jaka to przepaść. Podaje to jako przykład bo spowolnienie Twojej karty wynika z optymalizacji gier pod nowsze architektury, niestety nic z tym nie zrobisz. Jest to wina architektury w której zaprojektowano serie GTX 1000. Twoja karta działa jak powinna. Sama wymiana procesora niewiele tutaj pomoże. Mam nadzieję że trochę Ci rozjaśniłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, Funky_Panda napisał(a):

W rozdzielczości 1080p nawet i7 8700 nie wykarmi RTX 3060ti musisz się liczyć z bottleneckiem. Jeśli chodzi o Twoje odczucia co do spadku wydajności całej platformy to zachowanie procesora jest w 100% normalne. Jeśli GPU pracuje na 100% (zwykle różne nakładki raportują 97-99%) to CPU chodzi na 60-70-80%, procesor wcale nie powinien chodzić cały czas na 100% takie odczyty wskazują na zbyt mocną kartę graficzną w stosunku do procesora. Dokładnie taki scenariusz czeka Cię jeśli zdecydujesz się na kupno i7 8700 i dołożenie RTX 3060 ti. Proc będzie chodzić na 100% a karta na 85% czyli tracisz kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt klatek w grze (zależnie od gry i ustawień im wyższe tym bardziej obciążone jest gpu). Sam tak mam w niektórych grach (AC Origins) gdzie karta przez większość czasu chodzi na 97% i nagle spada do 80% a procek non-stop chodzi na 95-100% i od czasu do czasu nie wyrabia. Ale w takim dying light 2, metro exodus enhanced edition czy cyberpunku procek pracuje na max75-80% a karta cały czas 97-99%. Czyli nie ma bottlenecka. 

Twoja karta graficzna (miałem identyczną przed zmianą👍) jest z serii 1000 czyli architektura Pascal, niestety te karty źle się zestarzały bo słabo wspierają DX12 do tego dopiero w następnej generacji (RTX 2000 Turing) nvidia usprawniła pewne rzeczy. 

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-gtx-1060-6-gb.c2862

https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-rtx-2060-12-gb.c3836

Porównaj moc obliczeniową FP32

7181-4375 daje nam 2806/4375 =0.64 czyli w tym konkretnym aspekcie RTX jest 64% mocniejszy ale spójrz na wydajność FP16 w Turingach jest to 2 do 1 czyli 2x 7181 = 14,362 TFLOPS w Pascalach jest to 1/64 czyli 4375/64 = 68,35 GFLOPS. 68 vs 14 tysięcy (!). Zwróć uwagę jaka to przepaść. Podaje to jako przykład bo spowolnienie Twojej karty wynika z optymalizacji gier pod nowsze architektury, niestety nic z tym nie zrobisz. Jest to wina architektury w której zaprojektowano serie GTX 1000. Twoja karta działa jak powinna. Sama wymiana procesora niewiele tutaj pomoże. Mam nadzieję że trochę Ci rozjaśniłem. 

To w takim przypadku co powinienem zrobić, co kupić lub wymienić aby było dobrze według Ciebie i zmieścić się w budżecie, z tego co wyczytałem na innych forach czy z tego co ludzie do mnie pisali to sama wymiana karty ma podobno dać ogromne rezultaty, a dołożenie do tego RTX 3060ti po okresie miesiąca czy dwóch procków takich jak między innymi: i5-12400F, Ryzen 5 5600X lub Ryzen 5 5600 ma zrobić z tego komputera bestie do pożerania obecnych gier. Podobno ma być sporo fpsow, a sam komputer ma działać super, to prawda czy raczej kogoś fantazje poniosły? (dostałem takich wiadomości 2/3 dlatego wole dopytać)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie dobrze Ci radzą, według mnie kolejność powinna być taka:

1) wymiana karty graficznej (przy obecnym procku spodziewałbym się przyrostu min 60% FPS ale nie więcej bo ograniczy go procesor)

Zobaczysz jak działa Twój obecny system i jak dużo wydajności tracisz przez obecny zbyt słaby procesor. Jeśli ocenisz że dodatkowe 20-30% mocy wystarczy (nie wiem dokładnie o ile ten i7 będzie mocniejszy, musisz poszukać jakiś benchmarków) to zmień tylko procesor. Jeśli zobaczysz że karta się nudzi i chodzi na 50/60/70% to wtedy czeka Cię wymiana platformy CPU+Mobo+RAM. Kartę graficzną zawsze możesz ją przenieść do nowej platformy 🙂 

Wymiana najpierw procesora a potem karty to zły pomysł, FPSy wzrosną ale jak zmienisz kartę to może okazać się że ten wymieniony "nowy"  procek i tak nie daje rady i zmarnowałeś kasę na zbyt mocną kartę graficzną. Jeśli dopiero wtedy zmienisz platformę to trochę kasy pójdzie za okno.

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytałem o monitor i odświeżanie, bo wydało się ważnym czy interesuje Cię minimum to 60 FPS czy będziesz celował w conajmniej 144 FPS.

Powtórzę, co już wspomniano - w pierwszej kolejności zmień grafikę, bo najłatwiej. Sprawdzisz, jak to się będzie zachowywać na obecnym sprzęcie, a w późniejszym czasie możesz zająć się kolejnymi usprawnieniami. 

Popatrz na YT za testami interesującej Cię grafiki, zobaczysz ile FPS możesz się spodziewać z różnymi procesorami (może ktoś testował coś podobnego do Twojego, bo z nowszymi bez problemu znajdziesz). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi