Skocz do zawartości
StVimes

Wymiana GTX1080 na GTX3060/70?

Rekomendowane odpowiedzi

Mój obecny zestaw to: 

Płyta główna ASRock Z370 PRO4
Zasilacz be quiet! System Power 9 600W
Procesor Intel Core i7-8700, 3.2GHz
Pamięć G.Skill Ripjaws V, DDR4, 16 GB, 3200MHz
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX1080 WINDFORCE OC 8GB GDDR5X
Dysk SSD ADATA Ultimate SU900 512 GB
Dysk Toshiba P300 2 TB
Chłodzenie CPU SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 
Obudowa SilentiumPC Gladius M35

Zastanawiam się nad wymianem karty na GTX3060 lub 3070
Główne pytanie to czy rozbudowa tego zestawu jest możliwa bez wymiany zasilacza oraz czy po wymianie karty procesor nie stanie się dużym bottleneciem.
Najwięcej jednak niepokoi mnie zasilacz gdyż w opisach większości kart z serii 30XX zaleczany jest zalicz 650W lub nawet 700W. Przeglądając to forum jednak często zauważyłem że ma tu duże znaczenie producent zasilacza.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam 

Bottleneck ,wszystko zależy od posiadanego monitora i rozdzielczości, dla 1080p na RTX 3070 będzie to nawet 30% , dla 1440p około 10%, ale dużo tez zależy od samej gry.

na RTX 3060 Bottleneck powinien nie występować, to tyle jeśli chodzi o kalkulatory , trochę to dziwne bo i7-8700 to jest  6r/12w toć to powinno, a raczej nie powinno ograniczać takiego RTX 3070. 

zasilacz który posiadasz jest z dobrej firmy , ale ten model posiadał gwarancje ino na trzy lata, to już pewnie wyszła ?. 

do RTX 3060 zostawił bym ten 600W, ale planując zakup RTX 3070 rozważył bym właśnie zakup nowego zasilacza 700-750W. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monitor to  LG UltraGear 27GN880-B 
2560 x 1440

Tak gwarancja za zasilacz  już się skończyła. 

W takim razie raczej zdecyduję na 3060 za rok może 2 zrobię większy upgrade/ kupię nowy zestaw.  

https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-rtx-3060-ti-gaming-oc-8gb-gddr6-gv-n306tgaming-oc-8gd-2-0-5948618/

Co myślicie o tej karcie?

Głownie gram w Total War i inne strategie 😄 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RTX 3060 a RTX 3060ti to są dwie różne karty, RTX 3060Ti wydajnościowo podchodzi już pod RTX 3070, a grzeje się to to...

mam podejście zalecana moc zasilacza xxx dołóż 100W , można się z tym nie zgadzać, ale ja zdania nie zmienię, bo nie zajmuje się teoretycznym rozważaniem i opieranie się tylko na testach z Internetu. 

np. przed chwila wymieniałem termpoady i pastę w RTX 3060Ti Gigabyte Vizion, grzeje się to urestwo i tyle w temacie.

jestem świadomy tego ze jak ktoś ma tylko wiedze przeczytana z Internetu, a ja w praktyce zajmuje się tym czym się zajmuje, to wspólnego "języka" nie znajdę  , teoretyk nie dogada się z praktykiem XD  

Edytowane przez Mr.T...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, StVimes napisał:

@Mr.T... Czy dobrze rozumiem że odradzasz zakup RTX 3060Ti przy tym zasilaczu?
Czy bardziej zwracasz uwagę na potencjale problemu z temperaturami tej serii i ogólne odraczasz  RTX 3060Ti? 

RTX 3060Ti jak komuś nie przeszkadza wycie wiatraków a po mimo to wysokie temperatury to nie widzę problemu XD 

RTX 3070/RTX 3060ti posiadany zasilacz i jego moc 600W w zupełności wystarczy, ale nie jest już na gwarancji, przy RTX 3070 po jakim czasie zaczną się problemy na linii zasilającej kartę ?

RTX 3060ti maja podbite zegary także wybierając producenta/model warto było by zwrócić uwagę na zastosowany zestaw chłodzący im większy i większe wiatraki tym lepiej.   

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ObJeśli dobrze widzę to kalkulator tak to przedstawia:image.thumb.png.5c2a6e6354b43c2cf1a31d948a6d6003.png

Obecnie chyba nie sprzedają 600W ale w proponujących jest zarówno 550W jak i 650W.
No i oczywiście jest to już wersja 10 a nie 9 jak mój zailacz ale to chyba nie powinno robić dużej różnicy? 
image.png.88423750ab2b87b7ba50653d9e7572d7.png
Czyli podsuwając kalkulator daje mi zielone światło? 

Ale faktycznie przy 3070 proponowane jest minimum 650W choć istnieje wtedy jeszcze 25% "nadwyżka" mocy. 

image.png.05097c5d473e01b5e17e6fb568d216b5.png

Edytowane przez StVimes

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 minuty temu, StVimes napisał:

Czyli podsuwając kalkulator daje mi zielone światło?

ja nikogo na siłę nie będę przekonywał o tym ze , kupując nowa kartę graficzna, oraz posiadając zasilacz który nie jest już na gwarancji, warto rozważyć zakup nowego zasilacza, natomiast co do mocy, to każdy producent podkreśla ze zasilacze impulsowe czyli komputerowe uzyskują najwyższa sprawność, a za tym żywotność przy 50-60% obciążenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi