Jacekn80 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) Dzień dobry, Proszę o radę przy wymianie podzespołów komputerowych Z racji że jestem laikiem i nie siedzę już w temacie jak x lat temu. Komputer głównie używam do grania w World od Warcraft, SC2, PoE, przyszłościowo chciałbym pograć w diablo 4. Korzystam również z takich programów jak Photoshop, CAD. Moja aktualna specyfikacja komputera to: Procesor: core i7 7700 3.6 ghz Karta graficzna: GeForce GTX 1060 6gb gddr5 RAM: vengeance lpx ddr4 8gb 2400mhz cl14 X2 Zasilacz pure power 10 600 w Płyta główna MSI B250M PRO-VDH Dysk 250gb m2 2280 pcie x4 gen3 nvme obudowa Z1 neo Monitor AOC C27G1 Budzet to około 4tys. Z góry bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi i rady Ps. Może któreś z tych podzespołów warto zachować ? 😉 Edytowane 4 Lutego 2023 przez Jacekn80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 Witam zawsze można wykorzystać zestaw z polecanych czy to AMD czy Intel https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-luty-2023-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach?page=0,6 https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-luty-2023-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach?page=0,7 a ja zaproponuje tez inne rozwiązanie , z starego PC zostawić dysk M.2 pod system , oraz tymczasowo kartę graficzna (domyślnie tez do sprzedaży ) to co uzyskasz ze sprzedaży starych części, za to zakupić kartę graficzna. i np. taki zestaw za około 3400pln Procesor AMD Ryzen 7 5700X, 3.4 GHz, 32 MB, BOX Płyta główna Asus ROG STRIX B550-A GAMING Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL17 (KF436C17BBK2/16) Chłodzenie CPU Endorfy Fortis 5 (EY3A008) Dysk SSD Kingston KC3000 1TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000S/1024G) - jako drygi dysk pod gry Obudowa Genesis Irid 505F (NPC-1997) Zasilacz Thermaltake Toughpower Grand RGB 650W (PS-TPG-0650FPCGEU-R) a ten procesor który posiadasz to i7-7700 czy może i-7 7700K ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekn80 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) Dziękuję bardzo za podpowiedzi. First ever: w wowie i SC2 odczuwam spadki FPS do 25 przy większej ilości ludzi w np wowie, czy bardziej zaawansowanych walkach w SC2. Oraz mam 2x 8gb MR.T: bez K samo 7700. 😉 Edytowane 4 Lutego 2023 przez Jacekn80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekn80 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 Cieszę się że podzespoły które aktualnie posiadam nadają się jeszcze do czegoś. Tak, mam sentyment do starych gier z młodości. Jeszcze raz bardzo dziękuję i życzę wszystkiego dobrego;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekn80 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 Gram w wowa na High ustawieniach od zawsze, na najniższych musiałbym przetestować, ale kto chce grać w coś na najniższych ustawieniach. Dlatego założyłem temat, co warto byłoby wymienić. Spadki mam zazwyczaj w momencie gdy dużo dzieje się na jakimś grupowym evencie w 20+ osób. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) 9 minut temu, Jacekn80 napisał: Gram w wowa na High ustawieniach od zawsze, na najniższych musiałbym przetestować, ale kto chce grać w coś na najniższych ustawieniach. Dlatego założyłem temat, co warto byłoby wymienić. Spadki mam zazwyczaj w momencie gdy dużo dzieje się na jakimś grupowym evencie w 20+ osób. to nie tak , w skrócie i ogólnikowo, można to wyjaśnić, po to się ustawia najniższa rozdzielczość np. 1080p lub 720p oraz detale ma minimum, aby określić czy ograniczeniem jest już procesor czy karta graficzna, i do tego np. program "msi afterburner". 8GB pamięci operacyjnej to trochę obecnie za mało do giercowania https://www.youtube.com/watch?v=WjzCxAR6gh4&t=35s Edytowane 4 Lutego 2023 przez Mr.T... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekn80 Opublikowano 4 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2023 (edytowane) ah, rozumiem Was teraz. tzn mam 16gb RAMu aktualnie. 2x po 8gb. Jak znajde chwile czasu to potestuje. Edytowane 4 Lutego 2023 przez Jacekn80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...