Skocz do zawartości
ricinus78

[1,5-2k] Modernizacja komputera do obróbki zdjęć na ?używanych częściach

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim!

Moja aktualna konfiguracja:

CPU: Intel Core i5 2500K 3,3GHz @OC 4,3 GHz
MB: ASRock P67 Pro3
RAM: A-Data GAMING 2x4GB, 1600MHz DDR3
GPU: MSI GeForce GTX 660 Twin Frozr II 2GB
PSU: OCZ ZT 550W
SSD: ADATA 128GB Premier Pro SP920
HDD: Toshiba P300 3 TB 3.5" 

Komputer do obróbki zdjęć (Lightroom, Photoshop), ale 95% działa w IDLE i służy do przeglądania internetu/filmów itd.  

Modernizacja:

CPU: Przede wszystkich chciałbym wzmocnić procesor lepsze działanie programów do obróbki zdjęć. Preferuje w związku z tym jakiegoś Intela z mocnym pojedynczym rdzeniem. Wolałbym zrezygnować z OC, żeby zmniejszyć radiator i pobór prądu. Nie chcę też tracić czasu na zabawę z OC/testowanie stabilności.
MB: Wymieniłbym chętnie na coś co ma więcej usb 3.0 i M.2. Chciałbym również zmienić format na mATX.
RAM: 16GB, które nie będzie blokowało procesora.
GPU: Nie wiem na ile to realne, żeby zostawić obecną, chyba nadal będzie lepsza niż zintegrowana. Sporadycznie planuje jakieś starsze gry. Wydajność tej co mam do tego mi wystarcza. W Photoshopie mam włączone podstwowe wspomaganie GPU do płynnego wyświetlania zbliżeń itp. Ewentualnie mógłbym wrzucić jakiś nowszy, całkowicie podstawowy model Nvidii na zbliżonym poziomie. 
PSU: Zostawiłbym jeśli nie ma przeciwwskazań.
SSD: Docelowo coś na M.2, na razie mógłby zostać, chyba że sugerujecie wymienić jak najszybciej.
HDD: Zostaje

Mile widziane wszelkie uwagi i propozycje 😊

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Preferuję używane części, ale dopuszczam opcje zakupu nowych albo mix jednego i drugiego.

Natomiast ze względu na programy od Adobe, wolałbym pozostać przy Intelu jeśli jest taka opcja.

Chciałbym zbudować coś cichego, co bierze mało prądu i wyjść z oc. Dlatego nie rozumiem po co mi taki duży cooler w tym co zaproponował "KamikazePL77".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to tak:

obecna platforma czyli płyta główna , zapewnia wsparcie dla np. procesora i7-3770K ( plus skalpowanie IHS oraz OC), można wymienić pamięć na 2x8GB DDR3 1600MHz, i DDR3 wstawianie nawet szybszych pamięci ni jak ma się do wzrostu wydajności, można zakupić większy dysk SSD (coś od z serii Crucial MX500 pod SATA III ) bo płyta wspiera , 2 x SATA3 6.0 Gb/s, oraz zakupić np. GTX 1660Super/Ti fajnie jak był by jeszcze na gwarancji producenta. ale może być ciężko znaleźć.

jakie są ograniczenia , bez modyfikacji instalatora nie zainstalujesz win11 , tylko win10. 

2 godziny temu, ricinus78 napisał:

Dlatego nie rozumiem po co mi taki duży cooler w tym co zaproponował "KamikazePL77".

nie duży tylko optymalny pod zaproponowany procesor,  po za tym taki zestaw dobrze to wypada cena do możliwości.

na np. Intelu, ale tez bez dodatkowej karty graficznej, wiec integra z procesora czyli igpu.   

Procesor Intel Core i5-11400, 2.6 GHz, 12 MB, BOX (BX8070811400)

Płyta główna Biostar B560MX-E PRO  (plus usługa aktualizacji biosu do najnowszego dostępnego chyba ze sam ogarniesz)

https://www.biostar.com.tw/app/en/mb/introduction.php?S_ID=1014#download

Pamięć Kingston Fury Beast, DDR4, 16 GB, 3600MHz, CL17 (KF436C17BBK2/16)

Chłodzenie CPU Endorfy Fera 5 (EY3A005)

Zasilacz be quiet! System Power 10 550W (BN327)

Dysk SSD Kingston KC3000 512GB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (SKC3000S/512G)

a to co można zakupić jako cały zestaw lub w częściach jako używane, to zapraszam na OLX czy Alledrogo i poświecenie własnego czasu i przeszukanie ofert.    

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałbym już inwestować w starą płytę główną, bo chcę przejść na mATX i brakuje mi tam usb 3.0 w sensownej ilości.

Wybaczcie, ale wypadłem nieco z obiegu 😁

Rozumiem, że mój GTX660 nie będzie już kompatybilny z nowszymi płytami. Zintegrowany UHD Graphics 730 w i5-11400 jest jednak dużo słabszy niż mój GTX660. Co mógłbym tam wsadzić najtańszego, najlepiej używana nvidia?

Czy stockowych coolerów nie stosuje się już w ogóle w dzisiejszych czasach, nie planując OC, czy jednak sugerujecie że odpuszczanie zupełnie tematu oc jest złym pomysłem?

Mój SSD 256gb i tak jest w połowie pusty, wszystko trzymam na HDD. Rozumiem, że przesiadka na M.2 da mi dużego kopa, więc i tak warto wymienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 godziny temu, ricinus78 napisał:

Rozumiem, że mój GTX660 nie będzie już kompatybilny z nowszymi płytami. Zintegrowany UHD Graphics 730 w i5-11400 jest jednak dużo słabszy niż mój GTX660. Co mógłbym tam wsadzić najtańszego, najlepiej używana nvidia?

to zależy, bo GTX 660 nie wspiera już trybu UEFI ( można wgrać bios moda, ale trzeba dobrze bios dobrać do posiadanego modelu) i jeśli w biosie płyty głównej ustawisz: 

csm support enable

oraz

boot legacy 

to system np. win10 instalując się założy partycje w MBR 

także jeśli np. nowa płyta główna będzie działać z tym GTX 660 (a to już trzeba będzie sprawdzić empirycznie) to nie będzie konieczności zakupu nowszej . 

chyba ze zakupisz , co najmniej GTX 770 który już wspiera UEFI, ale co to za zamiana z GTX 660 na GTX 770, lepszym zakupem będzie GTX 1050Ti 4GB , i system instalując się założy partycje GPT.

a jakie są różnice po miedzy systemem MBR a GPT to wujek Google pomoże.

ja np. na 11gen. Intela np. mam UEFI ale dysk systemowy jest MBR

3 godziny temu, ricinus78 napisał:

Czy stockowych coolerów nie stosuje się już w ogóle w dzisiejszych czasach, nie planując OC, czy jednak sugerujecie że odpuszczanie zupełnie tematu oc jest złym pomysłem?

to zależy od procesora, nowe CPU się po prostu grzeją i stosowanie chłodzenie typu BOX będzie okupione ze wiatrak będzie często na max obrotach chodził, a i tak jest możliwość ze procesor po uzyskaniu swojej max temperatury będzie zrzucał zegary. XD

3 godziny temu, ricinus78 napisał:

Mój SSD 256gb i tak jest w połowie pusty, wszystko trzymam na HDD. Rozumiem, że przesiadka na M.2 da mi dużego kopa, więc i tak warto wymienić?

samo ładowanie się systemu , powiedzmy ze będzie coś widać ze przyspieszy , ale potem uruchamianie się aplikacji , programów czy gier to już będzie widoczna różnica.   

W dniu 10.02.2023 o 13:29, ricinus78 napisał:

SSD: ADATA 128GB Premier Pro SP920

a to widzę trochę rozbieżność , w tym co napisałeś odnośnie specyfikacji.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 11.02.2023 o 19:30, KamikazePL77 napisał(a):

Poczytaj sobie testy w adobe 5600g, między Intelem nie ma aż takiej przepaści, a ty korzystasz z tego 5% czasu...

Poczytałem za namową i faktycznie, żyłem w błędnym przekonaniu, że do Adobe tylko Intel! Zaczynam się skłaniać do tego 5600g. Gdybym zwiększył budżet to jest sens wziąć 5700g? 

W dniu 11.02.2023 o 21:46, Mr.T... napisał(a):

a to widzę trochę rozbieżność , w tym co napisałeś odnośnie specyfikacji.

*128GB, mój błąd

Edytowane przez ricinus78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, ricinus78 napisał:

Dodatkowe rdzenie do niczego. Bardziej mnie motywowałaby lepsza integra, tak żeby za rok nie myśleć już nad rozbudową o dedykowane gpu.

tylko poczytaj dobrze specyfikacje CPU od AMD,  bo zarówno Ryzen 5 5600G czy Ryzen 7 5700G , zapewnia wsparcie tylko dla magistrali PCIe 3.0, a procesory bez zintegrowanej grafiki czyli Ryzen 5 5600 czy Ryzen 5 5600x oraz Ryzen 7 5700x zapewniaj wsparcie dla PCIe 4.0 , dlaczego AMD zastosowało takie rozwiązanie ? , ale kupując procesor trzeba na to tez zwrócić uwagę , co ty potem nie było pytań , dlaczego nowy dysk pod M.2 działa tylko w trybie PCI-E x4 Gen3 NVMe a nie PCI-E x4 Gen4 NVMe .

dlatego w propozycji zestawu pod Intela był zaproponowany i5 11400 który posiada igpu jak i wsparcie dla PCIe 4.0. 

Edytowane przez Mr.T...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytałem o różnicach PCI-E Gen 3 vs 4 i wygląda, że są one znikome, więc jestem w stanie zaakceptować to ograniczenie. Ewentualnie kiedyś i tak dorzucę jakieś dedyowane GPU i wtedy bym wymienił procesor na taki bez iGPU.

Mam jeszcze taką wątpliwość. Z tego co widzę Adobe jest dość żarłoczne na VRAM, na lepszych GPU potrafi zjeść nawet 8GB. Myślałem, żeby na stałe przypisać 4GB VRAMu, tylko że wtedy zostaje mi zaledwie 12gb RAM. Myślicie, że wzięcie 2x16GB na tych Kingstonach to dobry pomysł? Czy może coś innego albo zostać mimo wszystko przy 2x8GB?

Zauważyłem jeszcze, że ta polecona płyta jest w formacie ATX. Zależy mi na migrację na mATX. Z drugiej strony potrzebowałbym zarówno DP jak i HDMI. Czy polecicie coś w tym formacie, co spełniłoby te wymagania? Może np. ASUS TUF GAMING B450M-PRO II

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poratujcie! Finalnie zdecydowałem się na taką konfigurację:

CPU: AMD Ryzen 5 5600G
COOLER: ENDORFY Fera 5
MB: Gigabyte B550 AORUS ELITE V2
RAM: KINGSTON FURY 2*16GB 3600MHz DDR4 CL16 KF436C16RB1K2/32
PSU: be quiet! System Power 10 550W (BN327)
SSD: Lexar NM620 512GB

Pierwotnie BIOS był w wersji F14. Włączyłem profil XMP. Wskoczył zgodny z tym co podaje Kingston, czyli 3600 CL16-20-20 @1.35V. Niestety cały czas mam BSOD "memory management". Aktualizacja BIOS do F15d nic nie wniosła, dalej BSOD. Co z tym robić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ram zgodnie z instrukcją do płyty w 2 i 4 slocie. Przy włączonym XMP, po podniesieniu napięcia do 1.45 system nie chciał wstać. Przy 1.40 wstał, ale OCCT zaczął sypać błędami. Zszedłem mnożnikiem do 3533, przywróciłem 1.35 i testuję. 

EDIT: Zatrzymałem się wstępnie na 3333, wszystko powyżej od razu wywala błędy albo nawet nie chce system wstać. Podobnie przy zmianie napięcia, chyba że robię błąd, że zwiększam je na XMP zamiast manualnie wszystko ustawić. Potestuję jutro na jednej kości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiekolwiek podniesienie napięcia powyżej 1.35 daje efekt odwrotny. Próbowałem różnych konfiguracji, obniżania timingów przy 3333 albo odwrotnie - luzowania na 3600, ale wywala od razu błędy. Nawet przy CL18 na 3600, który teoretycznie jest odpowiednikiem CL16 na 3200. Przetestowałem AIDA64 1,5h i na tym 3333 wszystko działa stabilnie. Ten ram kupiłem w promocji, w bardzo okazyjnej cenie. Gdybym nawet udało się zwrócić w ramach 14dni i kupić 4*8GB albo jakieś Patrioty to musiałbym dorzucić ponad 100zł. Chyba nie ma to sensu? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, ale myślisz że wzrost wydajności jest wart zachodu i dopłacania?
W grach różnica nie jest duża między 3200 a 3600, a ja i tak jestem trochę ponad te 3200.

https://youtu.be/fPG7hkuqbT0?t=112

Kupiłem je prawie w cenie 3200, więc to, że nie wykorzystam w pełni mnie aż tak nie boli. Na tej ich liście ciężko coś znaleźć co już nie wyszło z produkcji. Pytanie tylko czy te 3333 mnie nie będzie jakoś blokować.

EDIT:

https://forum.purepc.pl/topic/399179-2-25k-biurointernet-ryzen-5600g-mobo-ram-psu-bez-gpu/?do=findComment&comment=4148898

A może to z płytą jest coś nie tak? Prawdę mówiąc kupiłem ją "po zwrocie".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7 godzin temu, ricinus78 napisał:

A może to z płytą jest coś nie tak? Prawdę mówiąc kupiłem ją "po zwrocie".

a takie pytanie ? , od czego zależy, to z jaka prędkością będą stabilnie pracować pamięci ?

od:

kontrolera pamięci który jest zintegrowany w procesorze, od samych pamięci, oraz od posiadanej płyty głównej.

na AMD często nie stosuje się włączanie profilu XMP , tylko szybkość pamięci i napięcie ustawia się ręcznie. 

a Gigabyte to akurat nie słynie z tego aby dobrze "prowadził" pamięć, Asus czy MSI robią to lepiej.  

oczywiście ze możesz zwrócić płytę główna, czy robić podmianę pamięci a inne, ale jeśli platforma działa stabilnie czy jest sens kombinować ?   

Edytowane przez Mr.T...
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

3 godziny temu, Mr.T... napisał(a):

ale jeśli platforma działa stabilnie czy jest sens kombinować ?       

No właśnie szukam potwierdzenia, że nie ma, bo ani nie widzę żadnej łatwo dostępnej pamięci z listy pod tą płytę, ani nie mam chęci wszystkiego rozbierać i tej płyty zwracać. Zwłaszcza, że płyta była też w mocno okazyjnej cenie, a pasuje mi ze względu na złącza. Z tego co widzę to spadek mocy przy niższym taktowaniu powinien być max. rzędu kilu %, więc zostawię tak jak jest, jeśli nie ma tutaj opinii, że mnie to jakoś mocniej zablokuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4 godziny temu, KamikazePL77 napisał:

co myślisz, sama zmiana z 1.35 na 1.45 i crash? Czy to może być jakaś dziwna niechęć do tych kości? Czy kości uwalone?

wszystko jest sprawne , odpowiedzią jest, to jest Gigabyte , tam jak nie wykonasz odpowiedniej procedury zmiany dla ustawień pamięci , to każda zmiana będzie to powodować , czasami lepiej pozostawić na auto niż się szarpać i dochodzić co może być przyczyna , zawsze pozostaje zabawa z kalkulatorem ale można na to poświecić 2 dni a efekt dalej będzie taki sam , czyli brak efektu XD  

jak już pisałem, Asus i MSI lepiej "prowadza" pamięci, dlaczego płyty Gigabyte maja z tym problem ? , może jest potrzebna odpowiednia procedura zmiany ustawień, tylko jak zaczniesz szukać poradników, to najczęściej są przeprowadzane na płytach Asusa lub MSI , hmmm ciekawe dlaczego ?     

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi