Dedenator Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2023 (edytowane) Nadszedł czas zakupu nowego PC. Jak zawsze odwiedzam wtedy PurePC i polecane zestawy. Już miałem kliknąć w koszyk: https://www.purepc.pl/jaki-komputer-do-gier-kupic-polecane-zestawy-komputerowe-na-luty-2023-gotowe-konfiguracje-w-roznych-cenach?page=0,16, ale wtedy zauważyłem, że z 15700zł zrobiło się 16300 i tutaj na chwilę się zatrzymałem. 1. Czy warto w ogóle kupować teraz taki zestaw? Wiem, że nigdy nie ma idealnego momentu, ale dawno wypadłem ze śledzenia informacji o PCMR i nie chciałbym wpaść jak użytkownicy rtx2080 lub rtx3090ti tuż przed premierą nowej generacji. 🤭 2. Jaki model 4090 wybrać jeśli zależy mi głownie na niezawodności i ciszy? 3. I chyba najciekawsze pytanie widząc polecane zasilacze 850W w tym zestawie, czy mój leciwy Corsair AX860 podoła jeszcze zadaniu z nowym zestawem? https://www.corsair.com/us/en/Categories/Products/Power-Supply-Units/ax-series-config/p/CP-9020044-NA Edytowane 20 Lutego 2023 przez Dedenator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2023 Witam zestawy polecane to maja zamknąć się w widełkach cenowych, to czy dobór podzespołów to jest najlepsza opcja, czy można lepiej ? , tak można lepiej, ale często wiąże się z wydaniem więcej pieniędzy. XD polecane, ale zestaw bez obwodowy, a np. AIO 360 nie do każdej wejdzie. jak można polecać np. płytę główna na Z790 z karta sieciowa Intela ? , warto poczytać o występującym problemie na chipach Z790 i B760 oraz z karta sieciowa - intel v -1226, i rozłączanie połączenia z Internetem , wedle informacji nie da się tego naprawić programowo ... 2. nie da się połączyć wydajność i cisza, a i jeszcze niezawodność ? , a jak to określić teraz ? , poczekaj 4-5 lat i wtedy zapytaj się o to jakiego producenta kart najwięcej uległo awarii. XD cena zakupu/kultura pracy, to najlepiej wypada Karta graficzna Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC 24 GB GDDR6X (GV-N4090GAMING OC-24GD) chyba ze chcesz dopłacić do, ale czy warto ? , raczej nie bardzo. Karta graficzna Asus ROG Strix GeForce RTX 4090 OC Edition 24GB GDDR6X (ROG-STRIX-RTX4090-O24G-GAMING) 3. twój zasilacz to nie jest "w kij dmuchał" , ale pytanie ile ma lat , więcej jak 4-5 lata ? , to nowa karta graficzna, nowy zasilacz, i najlepiej już z ATX 3.0 np. Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 850W (BN344) zalecana moc zasilacza do RTX 4090 to 1000W , patrząc czysto po poborze mocy to i 850W będzie z zapasem, ale te zalecane 1000W skądś się wzięło. czyli np. Zasilacz be quiet! Pure Power 12 M 1000W (BN345) także wybierając płytę główna warto rozważyć aby karta sieciowa była na -Realtek a nie Intelu np. Gigabyte Z790 AORUS ELITE AX https://www.gigabyte.com/Motherboard/Z790-AORUS-ELITE-AX-rev-10/sp#sp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dedenator Opublikowano 20 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2023 (edytowane) 1. Chciałem zamknąć się w widełkach z polecanego zestawu. Dobrze mieć jakiś target i limit, ale jeśli warto dołożyć, to warto dołożyć. Chciałem też zapytać czy lepiej kupować teraz albo może za miesiąc, bo np za dwa tygodnie wychodzi nowa generacja CPU/GPU. Kompletnie nie śledzę rynku. 2. Z tą niezawodnością 4090, to pytam raczej tych co czytali różne recenzje, czy przypadkiem nie wyszedł jakiś model, który warto unikać, bo jakość wykonania jak i głośność od razu wypada gorzej od konkurencji. 3. Zasilacz ma 5+ lat, ale nigdy mnie nie zawiódł, nawet na moment nie było zająknięcia. Chciałbym go zostawić bo mu ufam, jeśli tylko (z adapterem) poradzi sobie przy 4090. Wystarczy mu tych wtyczek PCI-E? Dzięki za alternatywę płyty głównej. Na pewno wezmę to pod uwagę. Edytowane 20 Lutego 2023 przez Dedenator Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2023 6 godzin temu, Dedenator napisał: 1. Chciałem zamknąć się w widełkach z polecanego zestawu. Dobrze mieć jakiś target i limit, ale jeśli warto dołożyć, to warto dołożyć. Chciałem też zapytać czy lepiej kupować teraz albo może za miesiąc, bo np za dwa tygodnie wychodzi nowa generacja CPU/GPU. Kompletnie nie śledzę rynku. 2. Z tą niezawodnością 4090, to pytam raczej tych co czytali różne recenzje, czy przypadkiem nie wyszedł jakiś model, który warto unikać, bo jakość wykonania jak i głośność od razu wypada gorzej od konkurencji. 3. Zasilacz ma 5+ lat, ale nigdy mnie nie zawiódł, nawet na moment nie było zająknięcia. Chciałbym go zostawić bo mu ufam, jeśli tylko (z adapterem) poradzi sobie przy 4090. Wystarczy mu tych wtyczek PCI-E? Dzięki za alternatywę płyty głównej. Na pewno wezmę to pod uwagę. 1. oczywiście ze można zaczekać na premierę od AMD i poczekać za testami , dokonać analizy czy np. lepsza opcja nie będzie składać zestaw na nowym procesorze od AMD. 2. Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC 24 GB GDDR6X (GV-N4090GAMING OC-24GD) wypada dosyć dobrze. 3. czy na obecnym zasilaczu wystarczy gniazd do zasilania RTX 4090 ? , adapter 12VHPWR np. do zaproponowanego modelu od Gigabyte , wymaga od strony zasilacza, 4x8 PCIe, także obecne posiadany przez Ciebie zasilacz posiada odpowiednia ilość gniazd , ale. 3. ale, zakup nowego zasilacza to nie wydatek tylko inwestycja w bezpieczeństwo zasilanych podzespołów, jak zasilacz ma kilka lat to jak wygląda kwestia, tętnienia napięcia ?, i jaki to będzie mieć wpływ na prace nowej karty graficznej ? , bo wisz, miernikiem cyfrowym to tego nie sprawdzisz , a nie ma, lub nie znalazłem firmy która oczywiście za pieniądze, przeprowadzała by testy kilku letnich zasilaczy , czy są ok, czy jednak należało by już dokonać zakupu nowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...