blickwinkel145 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Wymieniłem Ryzena 5 1600 na 5 5600, po aktualizacji biosu Asrocka AB350m PRO-4. Nie uruchamia się i nie wchodzi nawet do biosu. Trzy beep-y na głośniczku, i restart, bez żadnego sygnału z grafiki. Poczytałem, i ponoć Corsair Vengeance LPX 3000 Mhz (CMK16GX4M2B3000C15) które mam się nie lubią z ryzenami. Dobra, pożyczyłem prostą kostkę 2666 Mhz Hynix (HMA81GU6CJR8N-VK) i.... wszystko działa. Więc super, problem zdiagnozowany, kupuję Kingston Fury Renegade, które PurePc poleca w zestawach do Ryzena 5 5600. Załączam kości i.... znów trzy piski. W tym momencie (jeszcze tylko błagając o pomoc) muszę zakończyć post by nie wypełnić limitu znaków inwektywami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Bzdura. Miałem kiedyś Corsair Vengeance na R5 3600 i działały bez problemu. Raczej to płyta robi problemy. Masz dwie kości, czy jedną kość? Przy dwóch może być problem, ale na jednej komp powinien wstać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blickwinkel145 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Oczywiście próbowałem na jednej kości, żeby nie komplikować, nic z tego. Właśnie nie rozumiem, dlaczego nawet nie dociera do BIOSu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Jeśli jest problem z pamięciami, to normalne, że nie dociera do biosu. A sam bios aktualizowałeś do najnowszego? Skoro na pożyczonej kości komp Ci wstał, a przecież czy Corsair czy Kingston domyślnie uruchamia się na mniejszej częstotliwości, więc komp powinien wstać. No chyba, że płyta jest bardzo wybredna..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blickwinkel145 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Bios zaktualizowałem do wersji 7.0 (bridge) a potem do najnowszego 7.4. Po aktualizacji wszystko działało jeszcze ze starym CPU i ranem parę dni bez problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wysio Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) Próbowałeś też z jedną kością we wszystkich slotach? A CPU kupiłeś nowy? Może być wadliwy... Teoretycznie na Twojej płycie pamięci powinny działać bezproblemowo.... Edytowane 7 Kwietnia 2023 przez wysio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blickwinkel145 Opublikowano 7 Kwietnia 2023 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2023 (edytowane) Próbowałem wszystkie sloty. Procek nowy, z tym hynixem śmiga wszystko, parę godzin testowałem w grach. Zmienię kostkę na Corsaira lub Kingstonea i czarna dziura... Edit: Spróbowałem włożyć stary 1600 z powrotem i teraz też działa tylko z hynixem :S Edytowane 8 Kwietnia 2023 przez blickwinkel145 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...