Skocz do zawartości
blickwinkel145

Pamięci nie chcą współpracować z 5 5600

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem Ryzena 5 1600 na 5 5600, po aktualizacji biosu Asrocka AB350m PRO-4.  Nie uruchamia się i nie wchodzi nawet do biosu. Trzy beep-y na głośniczku, i restart, bez żadnego sygnału z grafiki.  

Poczytałem, i ponoć Corsair Vengeance LPX 3000 Mhz (CMK16GX4M2B3000C15) które mam się nie lubią z ryzenami. Dobra, pożyczyłem prostą kostkę 2666 Mhz Hynix (HMA81GU6CJR8N-VK) i.... wszystko działa. Więc super, problem zdiagnozowany, kupuję Kingston Fury Renegade, które PurePc poleca w zestawach do Ryzena 5 5600.

Załączam kości i.... znów trzy piski.

W tym momencie (jeszcze tylko błagając o pomoc) muszę zakończyć post by nie wypełnić limitu znaków inwektywami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bzdura. Miałem kiedyś Corsair Vengeance na R5 3600 i działały bez problemu. Raczej to płyta robi problemy. Masz dwie kości, czy jedną kość? Przy dwóch może być problem, ale na jednej komp powinien wstać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jest problem z pamięciami, to normalne, że nie dociera do biosu. A sam bios aktualizowałeś do najnowszego? Skoro na pożyczonej kości komp Ci wstał, a przecież czy Corsair czy Kingston domyślnie uruchamia się na mniejszej częstotliwości, więc komp powinien wstać. No chyba, że płyta jest bardzo wybredna.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś też z jedną kością we wszystkich slotach?

A CPU kupiłeś nowy? Może być wadliwy... Teoretycznie na Twojej płycie pamięci powinny działać bezproblemowo....

Edytowane przez wysio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem wszystkie sloty. Procek nowy, z tym hynixem śmiga wszystko, parę godzin testowałem w grach. Zmienię kostkę na Corsaira lub Kingstonea i czarna dziura...

Edit: Spróbowałem włożyć stary 1600 z powrotem i teraz też działa tylko z hynixem :S

Edytowane przez blickwinkel145

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi